Erdoğan’ın '14 yıllık hayalim' dediği Antep Şehir Hastanesi, 'şehir efsanesi'ne döndü

Erdoğan’ın '14 yıllık hayalim' dediği Antep Şehir Hastanesi, 'şehir efsanesi'ne döndü
Erdoğan’ın ‘14 yıllık hayalim’ dediği Antep Şehir Hastanesi 10 yıldır açılmayı bekliyor. Japon firma çekildi, yapımını devralan firma ise sessizliğini koruyor.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK-  2012 yılında ihalesi tamamlanan Antep Şehir Hastanesi, 10 yıldır açılmayı bekliyor. Defalarca kez tarih verilerek halkın hizmetine sunulacağı duyurulan hastanenin açılışı hala yapılmış değil. Konuya ilişkin konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, yanıtsız kalan soruların, akıllara yolsuzluk iddialarını getirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "14 dört yıllık hayalim" dediği kamu-özel işbirliğiyle yapılan şehir hastanelerinden biri olan Antep Şehir Hastanesi hala tamamlanmadı. 2012 yılında ihalesi yapılan hastanenin temeli, 27 Aralık 2013 tarihinde atıldı. Bin 875 yataklı hastanenin açılışı eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafında açılışı yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan temel atma töreninde, hastanenin yapımını üstlenen firmanın yetkilisini yanına çağırarak, 29 Mayıs 2016 tarihinde teslim edilmesini istemiş, firmaya 3 yıl tanınmıştı. Ancak üç yılda tamamlanması beklenen hastane yapım sürecinde 4 Sağlık Bakanı değişti ancak gelinen on yılda sadece hastanenin yüzde 50’si yapıldı. Şu an hastanenin inşası durmuş durumda. 

BAKAN KOCA 'BİR YIL İÇİNDE TAMAMLAYACAĞIZ' DEMİŞTİ 

Bu süreçte hastane tamamlanmadı ancak ziyaretçisi de eksik olmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Mart 2019'da dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'le birlikte hastanede incelemelerde bulundu. Burada gazetecilere açıklama yapan Koca, Antep Şehir Hastanesi’nin, İstanbul ve Ankara’dan sonra 3’ncü büyük şehir hastanesi olduğunu, 330 dönümlük arazi üzerine inşa edildiğini belirterek hastanenin yüzde 35’inin tamamlandığını söyledi. Koca, 2020 yılında ise tamamlanacağını belirtmişti. Ancak 2020 yılına gelindiğinde sadece yüzde 15’lik bir fiziki ilerleme sağlandı. Pandeminin başladığı süreçte ise inşaat tamamen durduruldu. 

HASTANENİN MALİYETİ 636 MİLYON EURO

Antep Şehir Hastanesi’nin maliyeti 636 milyon Euro’ydu. Yatırım bedeli 636 milyon Euro olarak açıklanan 1.875 yataklı Antep Şehir Hastanesi’nin yapımını Webuild, Kayı İnşaat, Samsung C&T ve Actus Portföy'den oluşan 4'lü bir konsorsiyum üstlendi. Bu firmalar süreci tamamlayamadıkları için hastanenin yapımını son olarak Rönesans Holding aldı. Fakat Rönesans Holding ihaleyi aldığına yönelik herhangi bir resmi açıklamada bulunmadı.  

Çiğdem Toker, 25 Nisan 2022 tarihinde yapmış olduğu haberde, Birleşim Mühendislik Isıtma Soğutma Havalandırma Sanayi ve Ticaret AŞ’nin ihaleyi kazanıp sonucu yatırımcılarına bildirdiğini, ancak aradan çok zaman geçmeden  (Mart kuruyla toplam 590 milyon 409 bin 886 TL) bu ihaleye dair sözleşme sürecinin iptal edildiğini duyurmuştu. 

Daha sonra tekrar ihaleyi Rönesans Holding’in aldığı bilgisi kamuoyunda yer edindi. Konuya ilişkin konuştuğumuz kimi kaynaklar şu an ihalenin Rönesans Holding’de olduğunu söyledi. Ancak Rönesans Holding konuya ilişkin hala resmi bir açıklamada bulunmadı.  

ERDOĞAN YERİNE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DUYURDU 

Geçtiğimiz günlerde Antep yerel gazetelerinde Şehir Hastanesi’nin yapım sürecine AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahale edeceği ‘müjdesi’ verildi. İlginç olan durum ise bu duyuruyu Cumhurbaşkanı değil, İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki duyurdu. Tiryaki açıklamasında, "Ben konunun çok uzun sürmeyeceğini umut ediyorum. Çünkü konu bizzat sayın Cumhurbaşkanımıza kadar ulaştıysa bu konunun kolaylıkla çözüleceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin +Gerçek’e konuşan HDP Gaziantep milletvekili Mahmut Toğrul, ‘müjde’ olarak verilen duyuruyu değerlendirerek, süreci "tam bir yılan hikayesi" olarak nitelendirdi. Toğrul, "Tek adam; Sağlık Bakanı yok devrede, İl Sağlık Müdürü yok. Peki, bu açıklamayı kim yapıyor? İl Sağlık Müdürü diyor ki: "Cumhurbaşkanımız duruma el koydu." Ama on yıl geçti, şehir hastanesi maalesef şu anda dediğim gibi kaba inşaatının yüzde 10'u tamamlanabilmiş" diyerek tepki gösterdi. 

Türkiye’de şehir hastanelerine yönelik eleştirinin ortak olduğunu ve küçük çaplı hastanelerin işlevsiz hale getirildiğini ve kimi zaman kapatılmak zorunda bırakıldığını söyleyen Toğrul, Gaziantep’te kamu hastanelerin yerini özel hastanelere bırakıldığını söyledi.

‘EN SON KONSORSİYUM OLARAK BAŞVURU YAPILDI’ 

Antep Şehir Hastanesi’nin inşasında büyük sorun yaşandığını söyleyen Toğrul, "En son 4’lü konsorsiyum olarak başvuruldu. Duyumlarımıza göre Japon firmanın çekilmesinin gerekçesi olarak zemin etüdünün sağlam olmadığı iddia edildi. Eğer zeminde böyle bir sıkıntı varsa, hastanenin buraya yapılması da büyük bir tehlike oluşturabilir." dedi. 

KAYI İNŞAAT, İŞÇİLERİN PARASINI VERMEDİ 

Hastane yapım sürecinde inşaat işçilerinin de mağdur edildiğine değinen Toğrul, "Şirket isimlerinden biri olan Kayı inşaat da süreç içinde konkordato ilan etti. İşçiler defalarca kez eylem yaptı hatta intihar girişiminde bile bulundular. Alacaklarını alamadılar ve proje yürütülmedi" dedi. 
  
‘ORTADA BİR YOLSUZLUK MU VAR?’

Son duyumlara göre ihalenin Rönesans şirketine verildiğini söyleyen Toğrul, "Ancak şirket ne aldığını ne de almadığını beyan etti. Kimse konuya ilişkin bir açıklama yapma gereği duymuyor. Meclise defalarca soru önergesi verdim ancak bir tanesine bile yanıt verilmedi. Bu ortada çok daha ciddi bir sorunun olduğuna işaret ediyor. Acaba ortada bir yolsuzluk mu var sorusu akıllara geliyor. Halk bu soruların yanıtını bekliyor. Yanıt verilmediği için konuşmalarımız iddia düzeyinde kalıyor. Artık ilgili kişilerin çıkıp bizlere bir cevap vermesi gerekiyor" dedi. 

Antep şehrinde kamu hastanelerinin işlevsiz hale geldiğini söyleyen Toğrul, Antep Şehir Hastanesi yapılacak diye diğer kamu hastanelerinin eksikleri tamamlanmıyor. Ya biran önce Şehir Hastanesi’nin yapımı tamamlanmalı ya da mevcut hastaneler iyileştirilmeli. İnsanlar özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Parası olmayanlarda sağlık hakkına erişemiyor" dedi. 

 

Öne Çıkanlar