ABD’de Erdoğan’a karşı dev koalisyon, Hintliler de katıldı

ABD’de Erdoğan’a karşı dev koalisyon, Hintliler de katıldı
ABD'de Amerikalıları temsil eden etnik, inanç temelli ve sivil gruplar koalisyonu, Türkiye'yi ABD yaptırımlarını uygulamaya ve Erdoğan'ın 40 F-16 satın alma talebini engellemeye çağırdı.

ABD'nin dört bir yanından Amerikalıları temsil eden etnik, inanç temelli ve sivil gruplar koalisyonu, Senato liderlerini ve ABD Temsilciler Meclisi ile birlikte çalışarak Türkiye'ye ABD yaptırımlarını uygulamaya ve Erdoğan'ın 40 F-16 savaş uçağı satın alma talebini engellemeye çağırdı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanları Bob Menendez (D-NJ), Jack Reed (D-RI), Jim Risch (R-ID) ve Jim Inhofe'a (R-OK) yazılan mektupta,  Helenik Amerikan Liderlik Konseyi, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, Kürdistan'ın Amerikan Dostları, Hindu Amerikan Vakfı ve Orta Doğu Forumu temsilcileri, "Türkiye'nin Batı ittifakından dramatik biçimde uzaklaşmasının ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik ulusal güvenlik riskleri konusundaki endişelerini" paylaştılar.

İmzacı gruplar, 9 Nisan 2019'da The New York Times’tan ABD’li Senatörler tarafında. yayınlanan "Bir ABD Savaş Uçağı veya Rus Füze Sistemi" başlıklı makalede gündeme getirilen konulara atıfta bulundu.

Ahval İngilizcenin haberine göre, F-35'lerin Türkiye'ye satışını engellemek için geçerli olan nedenlerin Erdoğan'ın mevcut F-16'ları satın alma talebi için de geçerli olması gerektiğini savunuldu.

Mektupta F-16 satışının, önceki yönetim altında uygulamaya konan Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarının yanı sıra, "bu yasayı ezici iki partili destekle ve ezici bir şekilde kabul eden Kongre'nin daha geniş yasama amacını baltalayacağını belirttiler:

"Güncellenmiş F-16'lar da dâhil olmak üzere Amerikan silah sistemlerine erişim, Türkiye'nin sahip olduğu bir hak değil, kazanması gereken bir ayrıcalıktır.  Türkiye, Amerikan hukukuna, değerlerine, çıkarlarına ve ittifaklarına saygı göstereceğini ve bunlara uyum sağlayacağını kanıtlayana kadar bu tür bir erişim engellenmelidir."

ABD Meclisi'nde, Temsilciler Chris Pappas (D-NH) ve Kongre Helenik Kafkas Eşbaşkanları Carolyn Maloney (D-NY) ve Gus Bilirakis (R-FL) liderliğindeki grup Dışişleri Bakanı Blinken'e yazdıkları mektupta aynı görüşü paylaştı.

F-16'ların ve modernizasyon kitlerinin satışıyla ilgili endişeler dile getirilerek, satışla ilgili güvenlik risklerine dikkat çekilmekte ve Erdoğan'ın kendi sözleriyle Türkiye'nin ABD yasalarına uyma niyetinde olmadığı vurgulandı:

"Kökleri Batı'ya dayanan bir Türkiye hedefinizi paylaşıyoruz, ancak Erdoğan hükümeti ABD yasalarını ve NATO ittifakının standartlarını ihlal etmekten hesap vermekten kaçarsa bu hedefe ulaşamayacağız."

Helenik Amerikan Liderlik Konseyi, Pappas-Maloney-Bilirakis mektubuna destek çağrısında bulunan ülke çapında bir eylem uyarısı başlattı.

Öne Çıkanlar