Erdoğan'dan Finlandiya'nın NATO başvurusuna yanıt: Olumlu değiliz

Erdoğan'dan Finlandiya'nın NATO başvurusuna yanıt: Olumlu değiliz
Finlandiya, askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO'ya katılma başvurusu yapma kararını açıkladı. Veto hakkı bulunan Türkiye'den Finlandiya'ya ilk yanıt olumsuz oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde neredeyse üç ay geride kalırken, Finlandiya'nın NATO üyeliğini hızlandırma kararı Moskova'nın tehdit açıklamasıyla karşılık buldu. Rusya daha önce NATO'ya katılım konusunda Finlandiya'yı uyarmıştı Kremlin sözcüsü Peskov ise önceki gün gazetecilere yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO'ya girmesinin Rusya için "kesin" bir tehdit oluşturduğunu kaydetmişti.

Peskov, ‘NATO’nun genişlemesi ve ittifakın sınırlarımıza yaklaşması dünyayı ve kıtamızı daha istikrarlı ve güvenli kılmıyor’ demişti.

ERDOĞAN: İSKANDİNAV ÜLKELERİ TERÖR ÖRGÜTÜ MİSAFİRHANESİ GİBİ

Üsküdar’daki Hazreti Ali Camii’nde cuma namazı kılmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasını 'veto' etti.

Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için ''Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi.'' dedi.

TÜRKİYE NEDEN ÖNEMLİ?

Bilindiği üzere bir ülkenin NATO'ya üye olabilmesi için diğer NATO üyesi devletlerin onayı gerekmekte.

Eğer bir ülke bile onay vermezse, üyelik başvurusunda bulunan ülkenin katılımı sağlanmıyor.

Özellikle İsveç'in terör örgütü PKK ile bağlantıları düşünüldüğünde, NATO üyeliği Türkiye'nin elini güçlendiren bir koz olarak bulunuyor.

"İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ KUZEY AVRUPA'DA ÇATIŞMA RİSKİNİ AZALTACAKTIR"

Öte yandan Finlandiya'dan sonra NATO'ya üyelik için bir kritik açıklama da İsveç'ten geldi. Yapılan güvenlik araştırmasının raporunu duyurarak yaptığı açıklamada "İsveç'in NATO üyeliği Kuzey Avrupa'da çatışma riskini azaltacaktır" denildi. İsveç'in NATO'ya katılıp katılmama konusundaki resmi kararın 15 Mayıs Pazar günü açıklanması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar