Erdal Sağlam: Dolar/TL kuru patlamaya hazır bomba gibi

Erdal Sağlam: Dolar/TL kuru patlamaya hazır bomba gibi
Sağlam, iktidarın doları zor şartlarda tuttuğu, bu durumun sürdürülemeyeceğini belirtti. Sağlam, kışın enerjiye bağlı dolar açığının artacağını ve doların yeniden yükseleceğini açıkladı.

Dolar kuru üzerine beklentilerini açıklayan ekonomist Erdal Sağlam, cari açığın kapatılamadığını ve enerjiye bağlı döviz ihtiyacından dolayı dolar kurunun yükseleceğini ifade etti.

KRT TV'ye açıklamalarda bulunan Sağlam, dolar kurunun zor şartlarda iktidar tarafından tutulduğunu ifade ederken bu durumun sürdürülemeyeceğini belirtti. Sağlam kış aylarının gelmesiyle enerjiye bağlı dolar açığının artacağını ve dolar kurunun yeniden yükselme eğiliminde olacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) kaynağı belli olmayan dolar girdisinin olduğunu, bu sayede dolar kurunu 18 TL’de tutulmaya çalışıldığını ifade eden Sağlam "Cari açıkla ilgili sorun devam ediyor bu da döviz ihtiyacımızı artırıyor" diye konuştu.

CARİ AÇIK DOLAR İHTİYACINI ARTIRIYOR

Dolar kurunda tekrar hızlı bir yükseliş için eylül ayını işaret eden Sağlam, "Bu döviz girişi ilelebet sürecek bir döviz girişi değil. Şeffaflığı da tartışmalı. Ne için geliyor bu döviz? Ne tür işlemler yapılıyor diye. Neyse bir sakinleştirmiş gibi duruyor. Rezervlerde de artış olduğu için belli ki 18 TL'nin altında tutmaya devam edecekler. Bir miktar rezervlerde erime olabilir önümüzdeki dönemde" dedi.

Sağlam, "Ama ona karşılık kuru tutmaya devam edecekler gibi gözüküyor. Ama ilelebet sürdürecek bir denge değil tabii. Beklendiği gibi enerji faturamız düşmüyor. Gıdada da benzer beklenen düşüş olmuyor. Yani cari açıkla ilgili sorun devam ediyor. Büyümeye devam ediyor cari açık. Bu da döviz talebini arttırıyor" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar