Enflasyon yüzde 20.30 ama Albayrak memnun

Enflasyon yüzde 20.30 ama Albayrak memnun
2018 enflasyonu 16 yıldır ilk kez yüzde 20'nin üzerinde gelirken Bakan Albayrak, 'Yıl sonu hedefimizi tuturduk' diyerek memnuniyetini belirtti.

TÜİK'in bugün açıkladığı enflasyon verilerine Aralık 2018'de enflasyon yüzde 0,40 azalırken, yıllık bazda yüzde 20,30 oldu. Böylece son 16 yılda enflasyon ilk kez yılı yüzde 20 seviyesinin üzerinde tamamladı.

Ekim ayında yüzde 25'i aşarak zirve yapan yıllık enflasyonda, kasım ve aralık aylarında geri çekilme yaşamış oldu. Hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Program'da enflasyonun bu yılı yüzde 20,8 seviyesinde bitirmesi öngörülüyordu. Bugün açıklanan veri hükümetin tahminlerinin yarım puan altında kalmış durumda.

EKONOMİSTLER: İLAN EDİLENLE HALKIN ENFLASYONU BİRBİRİNİ TUTMUYOR

Enflasyonla ilgili TRT Haber'de bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Yıl sonu itibariyle, hedeflerimizin tamamını tutturmuş bulunuyoruz. Eylül ayında ortaya koyduğumuz hedef tutuyor" dedi.

ENFLASYON DÜŞERKEN GIDA FİYATLARI YÜKSELİYOR

SEÇİM EKONOMİSİ UYGULAMADIK

Albayrak, "Yıl sonu itibarıyla hedeflerimizin neredeyse tamamını tutturduk. Eğer bir seçim ekonomisi uygulansaydı, 2018 yıl sonu itibarıyla bütçe dengesinde koyduğumuz hedefi başaramazdık. 2019 yılı aynı ciddi duruş ve kararlılıkla devam edecek. Bütçe disiplininden de şaşmadan enflasyon sıkı bir şekilde takip ettiğimiz alan olacak, şakası yok" dedi.

Piyasaların boğulmasına izin vermeyeceğiz" diye konuşan Albayrak, "İki ayağımız iki pedalda, öyle bir şekilde gideceğiz ki kimse arabanın durdurulmasını beklemesin. Ekonominin çarklarının durmasına izin vermeyeceğiz, kimse frenin köklenip arabanın durdurulmasını beklemesin" dedi.

Albayrak, dün gece dolar/TL'yi 5.70'lerin üzerine taşıyan sert harekete ilişkin de, "Dün akşam Asya piyasalarına dayalı bir dalgalanma oldu ama kısa sürede kendi mecrasında dengelendi" yorumunu yaptı.

İNDİRMİŞ GİBİ YAPANLAR VAR

Bakan Albayrak, enflasyonla topyekün mücadele programının yanı sıra ÖTV ve KDV indirimleriyle de devletin üç ay boyunca katkısının süreceğini belirtirken, "Güçlü indirim yapan da var, indirmiş gibi yapan da" dedi ve fiyatı indirmiş gibi yapanların tespit edileceğini vurguladı.

Albayrak, "Bankacılık sektörümüzde yakın çalışma içindeyiz, önümüzdeki günlerde bir iki kritik konuda, KOBİ'ler önceliğinde reel sektör üzerinde güzel bir paket çalışıyoruz. Tüm bankaların katılacağı bir çalışma olacak. Önümüzdeki hafta muhtemelen bununla ilgili bir lansmanımız olacak" diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar