Enfeksiyon uzmanından uyarı: Tehdit devam ediyor, risk grubunda olanlar aşılanmalı

Enfeksiyon uzmanından uyarı: Tehdit devam ediyor, risk grubunda olanlar aşılanmalı
Sonbaharda yalnızca Covid değil, diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarda da artış beklediklerini söyleyen Doç Dr. Doğan, hijyene dikkat edilmesini istedi, grip aşısı olunmasını önerdi.

Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, sonbahar aylarının başlamasıyla Influenza (grip) vakalarında artış yaşandığına işaret ederek risk grubundaki yurttaşların grip ve zatürreye karşı mutlaka aşı olmalarını önerdi.

Sonbaharda yalnızca koronavirüs (Covid-19) vakalarında değil, diğer viral enfeksiyonlarda da artış beklediklerini söyleyen Doç Dr. Doğan, "Sonbahara giriyoruz. Sonbahara girdiğimizde yalnızca Covid değil, Covid dışındaki diğer viral enfeksiyonlarda, özellikle influenza sıklığında da bir artış beklenmekte. Bu nedenle risk grubundaki vatandaşlarımızın mutlak suretle grip aşılarını eksikse de zatürre aşılarını yaptırmalarını öneriyorum" dedi.

Hatırlatma dozuna ilginin koronavirüs vakalarında yaşanan artış sonrası arttığını kaydeden Doğan, "Günlük de 3 bine varan aşı başvurularımız oldu. Şu an günlük aşı başvuru sayımız 200-250 civarında" bilgisini paylaştı.

‘HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ’

Halka, temel hijyen kurallarına uyulması çağrısı yapan Doğan, "Özellikle el hijyeni önemini biraz daha bu dönemde artırdı. Semptomu olan çocukların maske takması ya da test yaptırmalarını öneriyoruz. Koronavirüs sık mutasyona uğrayan bir virüs. 2019 yılında ortaya çıkan Covid- 19 ile şu an yaşadığımız Omicron varyantı arasında çok büyük bir genomik farklılık var. Semptomlar farklı, bulaş hızı farklı, hastalık yükü de farklı" diye belirtti.

‘ÖLÜM VE HASTA SAYISI YÜKSEK, TEHDİT DEVAM EDİYOR’

"Bizim yatırdığımız hasta önemli bir bölümü 65 yaş üstü vatandaşlarımızdı. Ayrıca ek hastalığı olan kişiler bu dönemde ağır hastalık geçirme riskiyle karşı karşıya kaldılar" diyen enfeksiyon uzmanı Doğan, şu bilgileri verdi:  "Var olan mevcut varyantın bulaş hızı yüksek akciğer enfeksiyonu oluşturma yeteneği daha az olan bir virüs. Fakat yine de total rakamlara baktığımızda ölüm ve hasta sayısı yüksek. Çünkü vaka sayıları yüksek. Yüz binlerin üzerinde totalde bir vaka sayısı görmekteyiz. İlk başladığımızda bizim günlük yatırdığımız hasta sayımız toplam PCR pozitif hasta sayısının yüzde 1'ini yatırırken biz kendi verilerimize göre şu an binde 1'ini yatırmaktayız. Fakat vaka sayıları daha yüksek olduğu için bu da yine insanlarımız için bir tehdit oluşturmaya devam etmekte."

RİSK ALTINDA OLANLARA GRİP AŞISI ÖNERİSİ

"Özellikle 65 yaş üzerinde olan eşlik eden, hasta olan insanlar bu dönemde risk altındalar. Şimdi  yeni açıklamalar yapılıyor. Özellikle Pfizer'ın ve Moderna'nın güncel Covid varyantıyla, genomuyla aşı çalışmalarını tamamladıklarını ve bu yeni varyanta uygun aşının piyasaya sürüleceği yönünde. Şöyle söyleyeyim sonbahara giriyoruz, sonbahar dönemi üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı, bir mevsim geçişinin yaşandığı dönemdir. Bu dönemde özellikle influenza virüsü yani grip virüsü de devreye girmekte. Buna bağlı olarak da üst solunum yolu enfeksiyonları ve zatürre görebilmekteyiz. Biz risk grubunda olan vatandaşlarımızın öncelikle gribe karşı aşılanmasını öneriyoruz." (DHA)

Öne Çıkanlar