Eğitim-Sen: Enes’in ölümünden iktidar sorumludur

Eğitim-Sen: Enes’in ölümünden iktidar sorumludur
Sendika temsilcileri Enes Kara'nın ölümünden iktidarı sorumlu tutarak, cemaat kurumları ve tarikatların kapatılmasını istedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Ankara Şubeleri, Ankara Tabip Odası (ATO), Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Ankara Şubesi, Eğitimciler Derneği (Eğit-Der) Ankara Şubeleri ve Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (Öv-Der) tarikat yurdunda gördüğü baskı nedeniyle intihara sürüklenen Enes Kara için basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim-Sen 5 Nolu Şube önünde yapılan açıklamaya sendika temsilcileri katıldı.

Açıklamada, "Gericiliğin yaşamları karartmasına izin vermeyeceğiz! Cemaat-Tarikat yurtları kapatılsın" yazılı pankart açılırken sık sık "Karanlığa teslim olmayacağız", "Gerici, ırkçı eğitime hayır", "Tarikat yurtları kapatılsın" sloganları atıldı.

‘İNSANLAR MEZAR İÇİN YETİŞTİRİLMİYOR’

Öv-Der Genel Başkanı Enver Önder, canına kıyan gençlerin sayısının az olmadığının altını çizerek, "Bunlar sadece başına yansıyanlar. Ekonomi kadar çocuklarımıza ve eğitimimize sahip çıkmamız gerekiyor. Ayağınızı denk alın, bu insanlar mezar için yetiştirilmiyor" diye belirtti.

‘ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ’

Ardından konuşan Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, çocukların yurtlarda kalmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Çocuklarının sahipsiz olmadığını belirten Deveci, "Biz çocuklarımıza sahip çıkıyoruz. Barınma hakkı temin edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

‘KARANLIĞIN VE ZORBALIĞIN ELİNDEN KURTARAMADIĞIMIZ İÇİN ENES'TEN ÖZÜR DİLİYORUZ’

Açıklamada söz alan Eğitim-Sen 5 Nolu Şube Başkanı Mutlu Aslan Bundan, barınma sorunlarının öğrencileri ve ailelerini büyük bir çaresizliğe ittiğini dile getirdi. Bundan, "Ve bugün, bir cemaat evinde yaşadığı baskılar ve kötü koşullar nedeniyle hayatına kıyan bir öğrencinin, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Enes Kara’nın intiharı nedeniyle yine bir basın açıklaması yapıyoruz. Enes kardeşimizden özür diliyoruz! Onu karanlığın ve zorbalığın elinden kurtaramadığımız için, onu cemaat ve tarikatların bağnaz ve yobaz zihniyetinden çekip alamadığımız için, ona ücretsiz, kamusal, nitelikli barınma hizmeti sağlayamadığımız için, ona özgür, demokratik ve laik bir Türkiye’de yaşama şansı veremediğimiz için, Enes’ten özür diliyoruz" dedi.

‘BU ACININ SORUMLUSU GENÇLERİ ŞİDDETLE SUSTURANLARDIR’

Enes için yerine getirilmeyen her şeyin ülkedeki milyonlarca gence sözleri ve borçları olduğunun altını çizen Bundan, yaşanan acının gerçek sorumlularını bildiklerini söyleyerek, "Bu acının sorumlusu, gençlerin barınma talebine kulak tıkayan, ‘barınamıyoruz, geçinemiyoruz’ diye haykıran gençleri şiddetle susturanlardır. Bu acının sorumlusu, yoksul aile çocuklarını cemaat ve tarikat evlerine mahkûm edenlerdir. Bu acının sorumlusu, cemaat ve tarikat yurtlarında, evlerinde yaşanan tüm kepazeliklere, işlenen tüm suçlara göz yumanlardır. Bu acının sorumlusu Aladağ’da, Karaman’da, Kaimder’de, Alimder’de çocuklarımızın maruz kaldıklarını ört bas edenlerdir. Bu acının sorumlusu laikliği yok sayarak, dinci gericiliği tüm topluma egemen kılanlardır. Bu acının sorumlusu, siyasi iktidardır" dedi.

'EĞİTİM-ÖĞRETİM BİLİMSEL VE LAİK TEMELDE ŞEKİLLENDİRİLMELİDİR'

Okul öncesinden yükseköğretime kadar her aşamada eğitimin ücretsiz, nitelikli ve laik bir kamusal hizmet olarak sunulması gerektiğini vurgulayan Bundan, "Öğrencilerin eğitim, öğretim ve barınma ihtiyaçları kamusal kaynaklar tarafından karşılanmalıdır. Cemaat ve tarikatların eğitimin herhangi bir aşamasına, herhangi bir biçimde dâhil olması engellenmelidir. Mevcut cemaat, tarikat ve vakıf yurtları derhal kamulaştırılmalıdır. Okullardaki dinselleştirme politikalarına son verilmeli, müfredattaki tüm dinci-gerici unsurlar kaldırılarak, eğitim-öğretim bilimsel ve laik temelde şekillendirilmelidir" şeklinde konuştu.

'EŞİT, ÖZGÜR, DEMOKRATİK, LAİK VE UMUTLU BİR TÜRKİYE BIRAKACAĞIZ'

"Çocuklarımızın kendi yaratmadıkları, kendi istemedikleri, kendi seçmedikleri koşulların baskısı altında ezilmesine izin vermeyeceğiz" diyen Bundan, "Çocuklarımızın sorumlusu olmadıkları ekonomik krizin zorlukları, gericiliğin bağnazlığı, iktidarın şiddeti altında mutsuz biçimde yaşamasına göz yummayacağız! Çocuklarımızın toplumun dayatmaları altında değil, kendi hayalleri doğrultusunda yaşaması için mücadele edeceğiz. Çocuklarımıza eşit, özgür, demokratik, laik ve umutlu bir Türkiye bırakacağız" ifadelerini kullandı.

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar