'Endişeli modernler'den 'endişeli muhafazakarlar'a

'Endişeli modernler'den 'endişeli muhafazakarlar'a
'AKP’ye oy vermiş, ama artık AKP’den kopmuş ve kopacak, ancak AKP sonrası nasıl bir Türkiye’de uyanacağını ve kendisine ne olacağını pek kestiremeyen kesimler.'

Son 20 yıla "Endişeli modernler" kavramı damga vurmuştu. Şimdi ise "Endişeli muhafazakarlar" konuşulmaya başlandı. 

Akademisyen İhsan Dağı, Diken’deki yazısında "Endişeli muhafazakarlar"ı yazdı. Dağı bu kesimi şöyle tanımlıyor: 

"AKP’ye oy vermiş, ama artık AKP’den kopmuş ve kopacak, ancak AKP sonrası nasıl bir Türkiye’de uyanacağını ve kendisine ne olacağını pek kestiremeyen kesimlerden söz ediyorum."

'ENDİŞELİLER, ÇÜNKÜ VİCDANLARI RAHAT DEĞİL'

"Evet endişeliler" diyen Dağı, bu endişenin kaynağını şöyle anlatıyor: 

"Çünkü artık kaybedecekleri çok şeyleri var; makam, varlık, iktidar, sosyal konum, siyasi nüfuz, hava, özgüven... Endişeliler, çünkü vicdanları rahat değil. Zorba bir iktidarın yanında durdular, iktidarın nimetlerinden yararlanmak için. Sessiz kaldılar, hatta alkış tuttular. AKP sonrası, kendileri haksızlığa, hukuksuzluğa maruz kalırsa ‘öteki taraf’ın da aynısını yapacağını sanıyorlar. O kadar nobran yaşadılar, başkalarının acılarına o kadar duyarsız davrandılar ki artık kimsenin muhafazakarlara ‘sempati’yle bakmayacağını düşünüyorlar."

Dağı, bu durumun  "Yetti artık muhafazakarların bu mağduriyet edebiyatından" denilerek savuşturulacak bir konu olmadığını; üzerinde düşünülmesi ve siyaset üretilmesi gereken bir konu olduğunu şöyle vurguluyor: 

'MUHAFAZAKARLAR AKP'DEN KOPUYOR; AMA BAŞKA BİR YERE DE GİTMİYOR'

"Ancak, her şeye rağmen muhalif çevreler, muhafazakarlara ‘yeni iktidar’ın kendi iktidarları gibi olmayacağını, dertlerinin ‘rövanş’ değil ‘yeniden inşa‘, toplumu, devleti, hukuku, ekonomiyi yeniden inşa olduğunu anlatmalı. 

Anketlere göre seçmenin yüzde 20’sine varan kararsızların neredeyse yarısı AKP’li. Muhafazakarlar AKP’den kopuyor, ama başka bir yere de gitmiyor, gidecek bir başka adres bulamıyor. Bunun nedenlerinden birisi, muhtemelen AKP sonrasına ilişkin ‘endişeler’i. Ayrıca, AKP’nin hala yüzde 25 çekirdek oyu görülüyor. Bütün olup bitenlere rağmen bu çekirdeğin ‘çatlamaması’ da muhafazakarların korkuyla partilerine sarılmasının bir sonucu olabilir."

Artık satacak bir ekonomik başarısı kalmayan, dünya siyasetinde saygınlığını yitiren AKP’nin elindeki en önemli malzemenin muhafazakarların endişesi olduğuna dikkat çeken Dağı, şu tespiti yapıyor: 

"AKP tabanındaki bu endişenin çok farkında. O yüzden iktidardan düştüğünde muhafazakarların tüm ‘kazanımlar’ını kaybedeceği temasını sürekli işliyor. Önümüzdeki bir yılda tabanını muhalefetle, laiklerle, Atatürkçülerlerle, geçmişle korkutmaya devam edecek. Seçimler yaklaştıkça laik muhalif çevreleri tahrik edecek, tartışmaları yeniden dindar-laik gerginliğine indirgeyecek birçok ‘provokasyon’ görebiliriz. Son günlerde Diyanet İşleri başkanının öne sürülmesi daha başlangıç. İktidar, gündemi din-laiklik ekseninde yürüyen bir kimlik siyasetine kilitleyerek tabanını konsolide etmeye çalışıyor, çalışacak. Çünkü artık ne satacak bir ekonomi başarısı var ne dünya siyasetinde saygınlık ne de ‘mega proje.’ Dindar-laik gerginliğiyle muhafazakarları korkutarak partiden kopuşlarını engellemek AKP’nin şimdiden faş olan seçim stratejisi."

İhsan Dağı’nın yazısının tamamı bu linkte: https://www.diken.com.tr/endiseli-modernlerden-endiseli-muhafazakarlara/

Öne Çıkanlar