ENAG: Kur Korumalı Mevduat, Merkez Bankası rezervlerini daha da düşürecek

ENAG: Kur Korumalı Mevduat, Merkez Bankası rezervlerini daha da düşürecek
Enflasyon Araştırma Grubu, 'Rezervlerde 32 milyar dolar artış olması gerekirken, 7 milyar dolar artış var. Farkın kuru tutmak amaçlı rezerv satışı olduğunu tahmin ediyoruz' tespiti yaptı.

+GERÇEK - Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyon, döviz kuru, gıda sorunu dahil, bölgesel ve küresel ekonomik gelişmeleri kapsayan haftalık ekonomik analiz raporunu yayımladı.

Raporda, Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) oranının 700'lü seviyelere yükseldiğine dikkat çekilerek, "Bunun Merkez Bankası rezervlerindeki etkisinin borç faiz yükünün artması sonuçlu negatif etkisinin olacağını ve kur korumalı mevduat (KKM) politikasının rezervleri daha da düşüreceğini öngörüyoruz" açıklaması yapıldı.

Raporda, Merkez Bankası'nın kuru sabit tutmak için rezerv satışı gerçekleştirdiği ifade edilerek şöyle dendi:

"Merkez Bankası rezervlerini yıl sonundan bugüne kadar olan süre için incelediğimizde, yaklaşık olarak KKM’den 25 milyar dolar, ihracattan 15 milyar dolar, reeskonttan da 8 milyar dolar gelir yaratıldığını ve bunun yanında KİT satışlarının 16 milyar dolar civarında gerçekleştiğini düşünürsek, rezervlerde 32 milyar dolarlık artış olması gerekirken sadece 7 milyar dolarlık bir artış gözlemliyoruz. Aradaki farkın kuru tutmak amaçlı rezerv satışı olduğunu tahmin ediyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar