Emekli büyükelçi Yenel: Türkiye ile ABD arasındaki sorunlar bir saatlik görüşmeyle çözülmez

Emekli büyükelçi Yenel: Türkiye ile ABD arasındaki sorunlar bir saatlik görüşmeyle çözülmez
Erdoğan ve Biden görüşmesini değerlendiren Emekli Büyükelçi Selim Yenel ve eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, sorunların çözümünde bir ilerleme kaydedildiğini düşünmediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Joe Biden’la Roma’da yaptığı görüşmeyi değerlendiren emekli büyükelçi Selim Yenel "Türkiye ile ABD arasındaki sorunlar bir saatlik görüşmeyle çözülebilecek sorunlar değil. Dolayısıyla sorunlar ortada duruyor, tek olumlu tarafı bir görüşmenin olmuş olması" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Namık Tan ise "Bu görüşmenin olması önemliydi. Sorunlar masada duruyor, fakat hem ABD hem Türkiye bu sorunları yönetecekleri yönünde mesaj verdi. Tüm sorunlara rağmen ABD’nin Türkiye’yi Batı içinde tutma gayreti içinde olduğu anlaşılıyor" dedi. Tan, görüşmenin bir saatten fazla sürdüğüne dikkat çekerek, "Bu kadar sürede zaten ikili ilişkilerdeki sorunların başlıklarına değinilebilir. Sorunların çözümünde bir ilerleme kaydedildiğini düşünmüyorum ama bir gerileme de yok, sorunlar olduğu gibi duruyor" dedi.  

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Türkiye’nin açıklamasında yer alan ancak Beyaz Saray açıklamasında değinilmeyen ikili ilişkilerin çözülmesi için "ortak mekanizma" konusunda ise Tan, "Amerikalılar hangi konulara önem verdiklerini kendi açıklamalarında vurguladılar. Bu açıklamada ortak mekanizma yer almıyor" değerlendirmesini yaptı.

Beyaz Saray açıklamasındaki S-400 vurgusuna da dikkat çeken Tan, Türkiye’nin F-16 talebinin Biden yönetiminden destek bulacağını düşündüğünü belirterek şöyle konuştu:

"İkinci parti S-400 alınırsa bu, ABD ile ilişkilerde yeni sıkıntılara yol açacaktır. F-16’lar meselesinde ise ben Biden yönetiminin, F-16’ları Türkiye’ye vermek için gayret göstereceğini düşünüyorum. Burada haklı olarak Kongre engeline dikkat çekiliyor, fakat karşı tarafta dünyanın en güçlü silah şirketlerinden Lockheed Martin var. ABD yönetimi de desteklerse Türkiye’ye F-16 satışı için gerekli iznin bir şekilde Kongre’den geçirilmesinin yolu bulunur. Ben, ABD yönetiminin bunu yapmaya gayret göstereceğini düşünüyorum." 

'TEK OLUMLU TARAFI BİR GÖRÜŞME OLMUŞ OLMASI'

Emekli Büyükelçi Selim Yenel de "Türkiye ile ABD arasındaki sorunlar bir saatlik görüşmeyle çözülebilecek sorunlar değil. Dolayısıyla sorunlar ortada duruyor, tek olumlu tarafı bir görüşmenin olmuş olması. Belki bu üst düzey temasların devamı olur, çünkü Türkiye bu doğrudan temasa çok istekli. Fakat sorunlar daha alt seviyelerdeki görüşmelerle çözülecek ve bu sorunların çözülmesi için uzun bir süre gerekiyor" değerlendirmesini yaptı. 

Öne Çıkanlar