Emekçiler kendi acil önlem paketini imzaya sundu

Emekçiler kendi acil önlem paketini imzaya sundu
Emek ve meslek örgütleri çalışanlar için iktidarın almadığı önlemlerin bir an önce yaşama geçirilmesi için çalışma başlattı.

ARTI GERÇEK- Koronavirüs salgınına karşı milyonlarca emekçi, hükümetin açıkladığı Ekonomik Kalkan Paketi'nde de, alınan diğer önlemlerde de yer bulamadı.

İlk olarak lokanta, bar gibi hizmet sektöründe işletmelerin kapatılması sonrası salgın günlerinde işsiz kalan işçiler, fabrikalar ve kamu binalarında çalışırken her ggeçen gün salgına yakalanma tehdidi ile karşı karşıya. salgına karşı mücadele edecek olan sağlık emekçileri ise korunmasız biçimde çalıştırılıyor.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak bir önlem metnini imzaya sundu.7 önlemin acilen alınması gerektiğinin altını çizen emek ve meslek örgütleri, "Covid-19 salgını ile etkin mücadele için, halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için aşağıdaki 7 önlemin aciliyetini bir kez daha hatırlatıyor iş işten geçmeden gereğinin yapılması için Hükümet’i uyarmayı tarihsel bir sorumluluk olarak görüyoruz" dedi.

İŞTEN ATMALAR YASAKLANSIN

İmzaya sunulan metindeki talepler ise şu şekilde.

Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.

Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.

Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.

SAĞLIK KURUMLARI KAMULAŞTIRILMALI

Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.

Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Güven kriteri haline gelen Covid-19 Testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır.

ZORUNLU İŞLERDE KORUYUCU EKİPMAN VE TEST

Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu ekipman başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.

Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
 

Öne Çıkanlar