Elektronik kelepçeyi reddeden Türkay: Köle sahip ilişkisini simgeliyor

Elektronik kelepçeyi reddeden Türkay: Köle sahip ilişkisini simgeliyor
Hakkında ev hepsi kararı verilen HDP Kadıköy İlçe Yöneticisi Koray Türkay, elektronik kelepçeyi ‘köle sahip ilişkisini simgelediği’ için reddediyor.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan "kayyım rektör" Melih Bulu'nun istifasını talep etmek amacıyla 2 Şubat’ta Kadıköy'de düzenlenen eyleme katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Yöneticisi Koray Türkay, çıkarıldığı mahkemede "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği" gerekçesiyle ev hapsi cezası aldı. 2018'de cezaevinde 4 buçuk ay kaldığını hatırlatan Türkay, aynı davadan daha sonra beraat ettiğini kaydetti.

Mahkemenin verdiği kararı kabul etmeyen Türkay, eve gelip elektronik kelepçe takmak isteyen polise, "Ben rutin hayatıma devam ediyorum" diyerek elektronik kelepçe takmayı reddetti. Elektronik kelepçeyi taktırmayacağını defalarca polislere bildirdiğini anlatan Türkay, "Eve geldiler bulamadılar. Aradılar 'savcıya bildiriyoruz' dediler. Muhtemelen bir tutuklama kararı çıkaracaklar" dedi.

ÖZEL HAYATIN İHLALİ

Ev hapsi ve elektronik kelepçeyi insanlık dışı bir uygulama olarak gördüğünü dile getiren Türkay, "cezaevi mi yoksa ev hapsi mi" seçeneklerinin sunulduğunu belirterek, "İnsanlar ev hapsinin daha iyi olduğunu düşünüyor. Ben ise tersini düşünüyorum. Cezaevinde spora çıkabiliyorsunuz, avluda volta atabiliyorsunuz. Ama ev hapsinde evininiz balkonu yoksa dışarı çıkamıyorsunuz. Cezaevlerinde yatılan yerlerde herhangi bir cihaz yok ama evde cihaz var ve bununla yatak odanızı bile dinliyorlar. Bu başta özel hayatı ihlal etmektir. Ev cezaevine çevriliyor. Evi cezaevine çevirmek demek aileden başlayarak her yerde itibarsızlaşmanız demektir" ifadelerini kullandı.

PRANGA

"Pranga" olarak tanıladığı elektronik kelepçenin köle-sahip ilişkisini simgelediğini vurgulayan Türkay, "Bu ilişki üzerinden bugün hangi derecede baskı yapabileceklerini söylüyor. 'Ben bin sene önceki köle sahip ilişkisini bugüne getirebilecek kudretteyim' diyor. İktidarın bu ve buna benzer uygulamaları ileriye dönük takvimlerinde bir yere tekabül ediyor. Toplum bir şeylere alıştırılıyor. Toplumun demokrasi mücadelesi veren uçlarını ev hapsi ile baskılamaya çalışıyorlar. Bu hayatın akışına ters, bunlar binlerce yıl öncesini bugüne taşımaya çalışan bir karanlık. Bu karanlık sökmeyecek" diye konuştu.

'REDDEDİYORUM’

"Ev hapsi suç ve bu suçun işlenmesine izin vermeyeceğim için bu uygulamayı reddediyorum" diyen Türkay, şöyle devam etti:

"İktidar tarafından hâkimlere, savcılara bu suç işletiliyor. İktidarın en tepesindekiler yarın seçimi kaybettiklerinde işledikleri suçların bedelini ödememek için kaçabilirler. Ama bu kadar polis, savcı kaçamayacak. Bunlar burada olacaklar. Biz bugün bütün baskılara rağmen buradayız. Biz demokrasi mücadelesi için bedel ödenmesini göze alıyoruz. Bugün suç işleyenler işledikleri suçun cezasız kalacağını düşünmemesi gerekir. Hepsinin yargı önünde bir cezası olacak, hesap verecek."

'ÖRGÜTLEYEBİLİRİZ'

Türkay, "Elektronik kelepçe takılan birçok arkadaşımız var ama onlar evden mücadeleyi evden sürdürmeye devam ediyor. Bu süreçte karşı duruşu birlikte örgütleyebiliriz" diye ekledi. (MA)

Öne Çıkanlar