Elektriksiz kalan köyde direğe çıkan muhtarı arayan yetkili: Bizi zor durumda bırakıyorsun

Elektriksiz kalan köyde direğe çıkan muhtarı arayan yetkili: Bizi zor durumda bırakıyorsun
Elektrik kesintilerine tepki göstererek elektrik direğine çıkan Bingöl’ün Genç ilçesi Yolaçtı köyü muhtarı Ağa Babayiğit, 'Kimse sesimi duymadı. Artık dayanamadım, o direğe çıktım' dedi.

Remzi BUDANCİR


 +GERÇEK-Türkiye’de ekonomik kriz giderek büyüyor. Neredeyse tüm ürünlere yapılan yüzde yüzün üzerinde zamları yılbaşında elektriğe yapılan fahiş zamlar izledi. Birçok insan faturasını dahi ödemeyecek duruma geldi. Zamlar, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı derken, birde yüksek faturalara rağmen halka yeterli hizmetin sunulmaması tepkilere neden oluyor. Bunların en başında yaşana elektrik kesintileri geliyor.

MUHTAR HİZMETİN GELMEMESİNE İSYAN ETTİ

Bingöl’ün Genç ilçesi, Yolaçtı köyü Muhtarı Gazi Ağa Babayiğit, en sonunda isyan ederek elektrik direğine çıktı. Köyünün elektriklerinin kesik olduğunu söyleyen Babayiğit, kendisinin yıllardır AKP’li olduğunu hatırlatarak, "Ben Ak Parti üyesiyim. TEDAŞ, Karayolları, Köy Hizmetleri… Köyümüze hizmet edilmiyor. Yolaçtı köyü muhtarıyım. Aynı zamanda Kıbrıs gazisiyim. Bu gün direklere çıkıyorum. TEDAŞ, şirketler, daireler bizimle ilgilenmiyor" diyerek tepkisini dile getirdi. Babayiğit’in bu videosu sosyal medyada geniş yer buldu.

1990’LI YILLAR: KÖYLER YAKILDI, FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER İŞLENDİ

Bingöl’ün Genç ilçesi Yolaçtı köyü Muhtarı Gazi Ağa Babayiğit’in sorunlarını dile getirdiği bölge Kavar bölgesi. Bingöl-Diyarbakır sınır hattında bulunan bu bölge 1990’lı yıllarda Bolu Komando Tugayı’nın faaliyet yürüttüğü bölgeydi. O dönemde çok sayıda hak ihlalinin yaşandığı bölgede, sayısız faili meçhul cinayetler yaşandı. Bölgede bulunan köylerin neredeyse tümü ya boşaltıldı yada yakıldı. Kavar bölgesi başta olmak üzere bölgede bulunan halk Genç merkez, Diyarbakır, Bingöl başta olmak üzere batı illerine göç etmek zorunda kaldı. 2000’li yıllarda ise köye geri dönüşler başladı. 2013 yılında yaşanan çözüm sürecinde ise dönüşler hızlandı. Yıllar sonra köylerine dönen yurttaşlar enkazlar la karşılaştı. Bir çok köyün ne yolu, ne suyu ne de elektriği vardı. Merkez konumunda olan köylere kısmi olarak yol, elektrik ve su verilse de, daha kırsal kesimde olan mezralarda ise mağduriyet sürdü. Köylerine geri dönenlerin çoğu tekrar şehirlere dönmek zorunda kaldı.

ELEKTİRİK, YOL VE SU YOK. GAZ LAMASI KULLANILIYOR

Muhtar Ağa Babayiğit’i isyan ettiren sorunlar bunların tümüydü. +Gerçek’in ulaştığı Ağa Babayiğit, köylerinde sadece elektrik sorunu değil, yol, su ve alt yapı sorunu olduğunu aktardı. Yolaçtı köyüne bağlı 11 mezra olduğunu anlatan Babayiğit, "Bakın bizim köy Bingöl’ün en sonunda kalan bir bölgedir. Türkiye’de öyle bir durum var ki anlatamam. İki kişi bir yerde ev yapmışsa kapısına kadar asfalt yapılıyor. Bize gelince durum farklı… Bu aşamada zaten asfaltı istemiyoruz, sadece yolu yapsınlar yeterli. Yolaçtı köyüne bağlı 11 mezradan çoğunun ne yolu, ne suyu ne de eklettiği var. Mezaralar kurulduğu günden bu yana hiç yolları yapılmadı. İhtiyaçlarını hala hayvan sırtında taşıdıkları malzeme ile sürdürmeye çalışıyorlar. Buna katlanmayan köylüler bölgeyi terk ediyor. Kimi Genç, kimi Bingöl, kimisi ise Diyarbakır’a taşınmak zorunda kalıyor" diye anlattı.

"BU MEVSİMDE KARLA MÜCADELE EDİYORUZ"

Muhtar Babayiğit’in aktardığına göre kırsal kesimde bulunan bu mezralarda insanlar eski yöntemlerle yaşamaya çalışıyor. Mezralarda oturanlar eşyalarını hayvanlarla taşıyor, elektrikleri olmadığı için gaz lambası kullanıyorlar. Yolaçtı köyüne bağlı mezraları sıralayan Babayiğit, "Benim köyüme bağlı 11 mezra var. Kaygısız, Yürekli, Yağmurlu, Kayacık, Akpınar, Toklu, Aşağı Gem, Kaynaklı, Bekçiler ve Coşkunlar mezralarında alt yapı sorunu var. Bu mezradan sadece 6 tanesinde insanlar oturabiliyor. Diğer mezraların ne yolu nede elektriği var. Bakın kentte karla mücadele yapılıyor. Bu karla mücadelede bizim bölge en sonda olan yerlerdir. Bakın biz bu mevsimde hala karla mücadeleyi konuşuyoruz. Bizim köyümüzün yolu kardan dolayı kapalı. Kardan yolu kapalı olan köyün yolunu açma çabasındayız. İnsanlar göç ediyor. Hizmet verilmiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık" diye dert yandı.

"VALİ VE KAYMAKAMLA GÖRÜŞTÜK. SORUNUMUZ ÇÖZÜLMEDİ"

Köyde yaşanan sorunların giderilmesi için köylülerin başvurmadığı kimse kalmadı. Bingöl valisinden, Genç Kaymakamına, İl Özel İdaresinden TEDAŞ’a kadar tüm yetkililer ile görüşülmüş. Ancak şu ana kadar sorun çözülmüş değil. Bingöl Valisi ile bizzat görüştüğünü, Genç Kaymakamını ise defalarca köy halkı ile birlikte ziyaret ederek sorunlarını aktardıklarını ifade eden Babayiğit, "Köyün dertlerini hepsine anlattım. Ama olmuyor. Köy halkı ile birlikte 3-4 ay önce sayın kaymakama gittim. Bu mezraların yollarının olmadığını anlattık. Gereğinin yapılacağını söyledi bize. Şimdi İl Özel İdare’den aldığım bilgiye göre köy yolumuzun 3 noktası programa alacaklarmış. Ama bu daha programa alma halidir. Ne zaman yapacakları, yapacakları zaman ne kadar yolun o programa dahil edileceği net değil. Tabi ben ısrarla ‘programa alınacaksa neresi yapılacak’ diye sordum. Bizim köy yolunda iki kısımda 2 sene önce çalışma başlatılmıştı. Bu yolun tümü değil. Sadece 2-3 kilometrelik bir yol. Her iki noktada 2-3 gün çalışma yapıp durdurdular. O iş hala yarım vaziyette. Bana aktardıklarına göre programa alınan bu iki nokta sadece. Biri Bekçiler köyünün yolu genişletme, birde Yolaçtı köyü merkezinde yapılacak bir çalışma. Bu iki nokta programa alınmış. Ama yolu olmayan köylerin yollarının yapılması programa alınmamış" dedi.

"1200 SEÇMENİN OLDUĞU KÖYDE ENERJİ SORUNU VAR"

Tüm bu sorunların yaşandığı köyde muhtar Babayiğit en son köyde elektrik direğine çıkarak isyan etti. O video sosyal medyada hızlıca yayıldı. Yıllardır duyurulmayan ses aniden duyuldu. 90’ın üzerine hanesi olan köylerinin bin 200 seçmene sahip olduğunu anlatan Babayiğit, geniş bir coğrafyaya sahip olan ve kalabalık nüfusu olan köylerine 50’lik trafo ile enerji verildiğini söyledi. Köylerinin dağınık olduğunu, dağınık olan alanlarda daha fazla enerji kaybı olduğunu ifade eden Babayiğit, "TEDAŞ’ın bize aktardıklarını söylüyorum. Enerji kaybı olduğu için mevcut trafo yetmiyor. Elektrikler kesiliyor. Kimi mum yakıyor, kimisi ise eve yükseltici takmak zorunda kalmış. Dolap, televizyon beyaz eşya çalışmıyor. 3 yıldır muhtarım.  Bu süre zarfında her Bingöl’e gittiğimde köye 100’lük trafo istiyorum. Onu bile bize çok gördüler. Trafoyu vermediler" dedi.

"TEDAŞ GÖREVLİSİ O BÖLGEYE GELMEYİZ DEDİ, BEN DİREĞE ÇIKTIM"

O gün köye geldiğinde bir yurttaşın elektriğinin kesik olduğunu gördüğünü anlatan muhtar Babayiğit, "Bende TEDAŞ’ı (Fedaş Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş) aradım. Telefona çıkan görevliye durumu anlattım, enerji sorununun giderilmesini istedim. Bana ‘biz o bölgeye gelmiyoruz’ dedi. ‘Niye gelmiyorsunuz’ diye sorunca bana ‘Geçen sene bizim iki elemanımız terörle mücadelede bombalanmışlar. İkisi de şehit olmuş’ diyor. Bende ‘arkadaş eğer köylü bunu yapmışsa gelin köylüyü mahkemeye götürün. Yargılayın atın içeriye. ‘terör’ yapmışsa ben ne yapayım. Halk ne yapsın’ dedim. Ama bir türlü derdimi anlatamadım. Bana onu deyince ve gelmeyeceklerini söyleyince ben de kalktım o elektrik direğine kendim çıktım" diye anlattı.

"BİZİ ZOR DURUMDA BIRAKTIN DEDİLER"

Direğe çıktığında gençlerin kendisini kameraya çektiğini anlatan Babayiğit, videonun yayılmasının ardından Fedaş Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş’den yetkililerin kendisini arayarak "Bizi zor duruma soktun" dediğini aktardı. Direğe çıkmasını "Ben artık pes ettim. İsyan ettim" sözleri ile anlatan Babayiğit, şunları söyledi: "Video yayılmasından sonra TEDAŞ’tan (Fedaş Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş) beni aradılar. ‘Sen nasıl direğe çıkarsın? Bizi zor durumda bıraktın. Isparta’da 3-4 gün elektrik kesintisi oldu. Biliyor musun o arkadaşları da görevden aldılar. Allaha reva mıdır’ diye bana tepki gösterdiler. Ben direğe çıkmadan önce TEDAŞ’ı (Fedaş Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş)  aradığımı, elamanlarının ‘o bölgeye gelmiyoruz’ dediğini TEDAŞ müdürüne aktardım. Bana o elamanı dinleme diyor. Ya ben kimi dinliyeyim? Sonuçta TEDAŞ’ı aradığımda muhatap olarak karşıma çıkan odur. Ya o gelip çıkacak, yada ben çıkacağım" dedi. Muhtar Babayiğit, sorunlarının bir an önce çözülmesini istedi.

TEDAŞ'TAN ELEKTRİK İÇİN BİR EKİP KÖYE GİTTİ

Öte yandan bu gün Fedaş Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş’den bir ekip köye giderek incelemelerde bulundu. Ekibin şu anda köyde olduğunu anlatan muhtar Babayiğit, "Ekip geldi mezraları dolaşıyoruz. Hatta geldikleri için kendilerine teşekkür ettim. Şu anda yüksek gerilim hatlarını inceliyorlar. Ne yapabileceklerini, nasıl yol izleyeceklerini belireceklerini söylediler. Umarım bu defa yıllardır yaşadığımız Elektrik sorununu gidermiş olurlar. Ekiple mezraları dolaşıyoruz" dedi.   

Öne Çıkanlar