Elektrik zammı üretimi ve hizmet sektörünü durma noktasına getirdi

Elektrik zammı üretimi ve hizmet sektörünü durma noktasına getirdi
Elektrik zamlarına tepkiler sürüyor. Üretimin durma noktasına geldiği uyarısında bulunan iş insanları, zamların geri çekilmesini istedi. Çiftçiler 2022’de tarlasını ekemeyecek halde.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK - Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan halk elektrik zamlarının geri çekilmesini isterken, iş insanları da tepkilerini yükseltiyor. Yazılı açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, elektriğe yapılan zamların üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.

Tarımdan sanayiye, bütün üretim süreçlerinin lokomotifinin enerji olduğunu  hatırlatan Avşar, elektrik fiyatlarında yüzde 100'ü aşan artışların yediden yetmişe her bir bireyi etkilediğini, ülke genelinde üretim krizine neden olduğunu söyledi.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere, imalat ve tedarik zincirindeki işletmelerin çok yüksek miktarlardaki elektrik faturaları ile karşılaştığını ifade eden Avşar, "Aynı durum doğalgaz ve akaryakıt gibi enerji kaynakları için de geçerlidir. Her geçen gün artan fiyatlar üretim maliyetlerinin daha çok arttırmaktadır. Ticari yaşamın temeli durumundaki işletmelerin artan enerji maliyetlerini karşılayamaması üreticiden tüketiciye uzanan zincirin kırılması demektir. Bu da ekonomimizin yapı taşlarını yerinden oynatacak, ciddi bir deprem etkisi yaratacaktır" dedi.

'PAMUK, MISIR, AYÇİEĞİ GİBİ BİTKİLER ÜRETİLEMEYECEK'

Avşar, elektriğe yapılan zamların bölge ekonomisine ve üretimine olan etkisine ilişkin de bilgiler verdi. Küresel ısınma ve kuraklık ülke genelinde tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini hatırlatan Avşar, çiftçilerin üretimlerine devam edebilmelerinin pompaj veya barajlardan sağlanan cazibe sulamayla mümkün olabildiğine dikkat çekti.

Bölgedeki sulama kanallarının yetersizliği nedeniyle pompaj sulama sistemleri ve elektrik enerjisine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Avşar, "Yakın bir zamanda sulu tarımın başlayacağı dikkate alındığında, yüksek enerji fiyatlarını karşılama imkânı bulamayan çiftçilerimiz başta pamuk, mısır ve ayçiçeği gibi endüstri bitkileri olmak üzere birçok tarımsal ürün yetiştiriciliği yapılamayacaktır" uyarısında bulundu.

Elektrik fiyatlarındaki artışların tarım sektöründen, imalat sektörüne, küçük esnaflardan, marketlere, kafe ve restoranlara kadar tüm sektörlerde girdi maliyetlerinde ciddi artışlara neden olduğunu ifade eden Avşar, küçük işletmeler, esnaflar, çiftçiler, üreticilerin üretim ve hizmet sunumunu durdurma noktasına geldiğini söyledi.

'ENERJİ FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ'

Üretimin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için enerjiye yansıtılan zamların geri çekilmesi çağrısı yapan Avşar,  atılması gereken adımları sıraladı:

- Ekonomik kalkınmamızı sürdürmek, üretim potansiyelimizi daha iyi kullanmak için enerji fiyatlarında minimum %50 oranında indirime gidilerek, çiftçi ve sanayicilerimize ucuz enerji desteği verilmeli.

- Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi enerji kaynaklarına bağımlı işletmeler iki yıl süreyle sübvanse edilmeli.

- Gerek elektrik enerjisi, gerekse de sulama amaçlı barajların ivedilikle tamamlanması ülkemiz ekonomisi için elzemdir, önemlidir. Tarımsal üretimimizi arttırmak için GAP kapsamında devam eden sulama amaçlı projeler kısa sürede tamamlanarak sulanabilir tarım alanları su ile buluşturulmalı.

- Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını daha yaygın kullanmak için özel sektör teşvik edilmelidir.

Öne Çıkanlar