Elektrik kesintisi Yunus bebeği nasıl öldürdü?

Elektrik kesintisi Yunus bebeği nasıl öldürdü?
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde elektrik kesintileri halkı canından bezdirdi. Günlerce yaşanan elektrik kesintisi astım hastası olan 2 yaşındaki Yunus’un canına mal oldu. Aile mağdur.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-  Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin. (DEDAŞ) uygulamalarının yarattığı mağduriyetler sürüyor. Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van ve Batman başta olmak üzere birçok kentte yurttaşların yaşadığı sıkıntılar devam ediyor. Sayaçların direklere çıkarılması, yüksek faturalar, faturalar nedeni ile icralık olan yurttaşlar, elektrik kesintileri ve buna benzer sorunlar birçok kentte yaşanıyor. Bölge kentlerinde bu uygulamalar ile tepkileri üzerine çeken DEDAŞ bu defa Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde evinde 15 gündür evine elektrik vermediği Özcan Binen’in 2 yaşındaki oğlu Yunus’un ölümü ile gündemde. Yunus Binen’in ölüm haberi "DEDAŞ’ın elektriğini kestiği ailenin astım hastası bebeği soğuktan hayatını kaybetti" şeklinde ajanslarda yer aldı. Ancak astım hastası olan minik Yunus’u 11 Aralık’ta öldüren soğuk hava değildi, elektrik kesintisi yüzünden oksijen cihazını kullanamamasıydı. 

BABA BİNEN: OĞLUM ASTIM HASTASIYDI

İki yaşındaki oğlunu kaybeden Özcan Binen, eşi ve iki küçük çocuğu ile Silvan ilçesi Cami Mahallesinde kiraladığı sobalı bir evde kalıyor.  Yaşadıklarını Artı Gerçek’e anlatan baba Özcan Binen, oğlunun astım hastası olduğunu ve oksijen makinesi kullandığını söyledi. Bu cihazın elektrikle çalıştığını anlatan Binen, Yunus’un ölümüne neden olan elektriğin olmaması olduğunu söyledi.

DEDAŞ, ÇALINAN KABLONUN PARASINI İSTEDİ

DEDAŞ’ın mahallede elektrik şebekelerini yenileme çalışması yaptığı için elektriklerinin kesildiğini anlatan Binen, "Bu çok uzun sürdü. Çocuğuma oksijen sağlayan makine çalışmadığı için bazen komşulara, yâ da akrabalara götürüyorduk. Bu süre zarfında eski kablolar da çalınmıştı. Bende defalarca DEDAŞ’a başvurup elektriğin bırakılmasını istedim.  DEDAŞ yetkilileri ise bana aboneliği üzerime almamı, adresi taşımamı ve dilekçe yazmamı istedi. Çok uğraştık en sonunda kabloları gelip bağladılar ama elektrik verilmemişti.  Çocuğu hastaneye götürmüştük, akşama elektrik gelir düşüncesi ile eve geldiğimizde bu defa yeni hatların eskisi ile birlikte çalındığını gördük" dedi.

Bunun üzerine tekrar DEDAŞ’a giderek durumu anlattığını ifade eden Binen, "DEDAŞ’a gittim.  Bu defa bana ‘Gidin kablonuzu alın’ dediler. Düşünebiliyor musunuz, hırsızların çaldığı kablolar benden istendi. Ben de ‘Kardeşim kabloyu ben çalmamışım ki, neden ben alayım’ dedim. Ama ne ettiysem anlatamadım derdimi. Israrla benden kabloyu almamı istediler. Ama yine de gittim dedikleri kabloları sordum. Önüme 3 bin 280 lira çıktı. Mümkün değil, alamazdım bunu. Ama çocuğum hasta ve makina kullanmak zorunda olduğu için mecburen arayışlara girdim. Ama bir türlü parayı tamamlayarak kabloyu alamadım. O gece elektrik yoktu ve çocuğumun hastalığı ilerliyordu. Çocuk gece saat 2’de inlemeye başladı. Bir baktık ki nefes alamıyor. Komşuların arabası ile hastaneye götürdük. Maalesef çocuğumuzu kaybettik" dedi.

'BASINDA HABER ÇIKTI, DEDAŞ ELEKTRİĞİ BAĞLADI'

Çocuğunu 11 Aralık’ta kaybetmesine rağmen DEDAŞ’ın elektriklerini bırakmadıklarını anlatan Binen, "Çocuğumun ölümü basında yer aldı. Aralarında siyasi parti temsilcileri, devlet görevlilerinin de olduğu çok kişi aradı. Hala elektrik verilmemişti. En son bizim muhtar DEDAŞ’ı arıyor. ‘Bir çocuğu öldü, hepsinin ölmesini mi istiyorsunuz’ dedikten sonra gelip elektriği bağladılar.  Daha önce bir sürü prosedür, önüme süren DEDAŞ akşam saatlerinde, mesai saati dışında gelip kabloları bağladı. Bir nevi kaçak bağladı. Keşke daha önce bunu yapmış olsalardı" dedi.  

ELDE AVUÇTA BİR ŞEY KALMADI

Bir çocuğunu kaybeden Özcan Binen, eşi ve iki çocuğu ile zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Ekonomik durumu oldukça kötü olan Binen, her şeyini pandemi döneminde kaybettiğini söyledi. Çocuğunun hastalığı ile uğraştıklarını, Allah'ın her gününü hastanelere gidip geldiklerini anlatan Binen, "Çok borçlandık. Bankalara, şahıslara borçlandık. Her şeyimizi kaybettik. Elde avuçta bir şey kalmadı" dedi. Kaldığı evin kira olduğunu ifade eden Binen, dost arkadaşlarının yardımı ile yaşamaya çalıştığını söyledi. Kaldıkları evin sobalı olduğunu, yakacak odun ve kömür bulamadıklarını ifade eden Binen, "Sobayı kurduk odun yoktu. Eski elbiselerimizi, eskimiş ayakkabılarımı yakmaya başladım. Baktım çocuklar üşüyor araya koyduğum kanepeyi parçalayarak sobada yaktım. O gece çocuklar ısındı. Sabah gidip bahçelerden bir iki torba odun topladım öyle devam ettim. Şimdi de yakacak odunumuz yok. Gidip sağda solda çalı çırpı toplayarak yakıyorum" diye konuştu.  

SADECE TORPİLLİ OLANLAR İŞE ALINIYOR

Silvan’da kendisi gibi olan çok sayıda kişinin olduğunu anlatan Binen, insanların işsizlik ve yoksullukla boğuştuğunu söyledi. Defalarca iş için İş-Kur’a başvurduğunu anlatan Binen, "Bakın ben kimseden sadaka istemiyorum. Ben iş istiyorum. Defalarca başvurdum beni almadılar. Ama bazı evlerin neredeyse tümünü aldılar işe. Çoluk, çocuk, akraba kim derseniz almışlar. Sadece torpilli olanlar alınıyor. Ben sabit bir iş istiyorum. Torpilli değil, hak edene iş imkanı sağlansın" dedi.

Silvan’da yaşanan elektrik sıkıntısı genel bir sorun.  İlçede herkes DEDAŞ’ın uygulamalarına tepkili. İlçede onarım olmasa bile saatler süren kesintiler var. Kesintilerin neden uygulandığını soruna yurttaşlar ise karşıdan "Tasarruf uygulaması"  cevabı ile karşılaşıyor.

DEDAŞ’TAN AÇIKLAMA

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Özcan Binen’in "Defalarca DEDAŞ’a başvuruda bulundum" açıklamasına karşı DEDAŞ, Özcan Binen’in başvurusu olmadığını iddia etti. Söz konusu meskende abone yapılmadığını, abone yapılması için Haziran ve Kasım aylarında iki defa ihbarname bırakıldığının belirtildiği açıklama şöyle: "Mesken sakinleri tarafından herhangi bir başvuru yapılmaması üzerine 10 Aralık 2021 tarihinde meskene enerji kesmeye gidilmiş, ancak adreste kimse bulunamadığı için enerji kesilmemiştir. Bu çerçevede, Yunus Emre Binen’in vefat ettiği 12 Aralık 2021 itibarıyla meskende merkezden yapılmış herhangi bir kesinti söz konusu değildir. Sayaç okuyucularımız 7 Aralık 2021, 11 Aralık 2021 ve 16 Aralık 2021 tarihlerinde 3 kez sayaç okumak için eve ziyarette bulunmuş, ancak adreste kimse bulunamadığından rutin sayaç okuma işlemi de yapılamamıştır.  Evde kimse bulunamamasından dolayı yeni kabloların bağlanamamasına ve bu yüzden meskenin kapısına kadar getirilen enerjinin meskene verilememesine rağmen, takip eden 2 haftadan uzun bir süre boyunca Özcan Binen’den tarafımıza hiçbir başvuru olmamıştır. En nihayetinde, 17 Aralık 2021 tarihinde eşi Meryem Binen tarafından abonelik devri başvurusu yapılmasının ardından, 18 Aralık 2021 günü yeni abonelik başlatılmış, kablo bağlantısı yapılmış ve enerji verilmiştir. Bütün bu veriler ışığında, evladımız Yunus Emre Binen’in talihsiz ölümüne şirketimizin herhangi bir uygulamasının veya ihmalinin sebep olduğu sonucunu çıkarmak, insaf ölçütlerinin ötesindedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar