Elektrik faturaları el yakıyor: Ya parayı vereceksin ya elektriğini keseceğiz

Elektrik faturaları el yakıyor: Ya parayı vereceksin ya elektriğini keseceğiz
Elektrik ve doğalgaza yapılan zam nedeniyle 'İflahımızı kestiler' diyen esnaf, kira ve faturalarını ödemekte zorlandıklarını, gün geçtikçe fakirleştiklerini vurguluyor.

Yağmur KAYA


+GERÇEK - Türkiye 2022 yılının ilk gününe elektriğe, doğalgaz fiyatlarına yapılan zamla girmişti. 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan zamlar, yurttaşları, esnafı ekonomik bir çıkmaza sürüklüyor. 

Yeni yılla birlikte elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası, doğalgaz fiyatlarına ise yüzde 25 zam yapılmıştı. İstanbul Şirinevler esnafı, bu zam dalgasının süreceğini savunuyor. 

Market işleten bir esnafa, "Bu ay elektrik faturanız ne kadar geldi?" sorusuna "Kol gibi geldi" şeklinde gülerek cevap vermek oldu. 

Esnaf, soğuk ve karlı bir İstanbul gününde faturalara yansımaması için klimayı çalıştırmadıklarını bu nedenle içerinin (İşyerinin) dışarıdan daha soğuk olduğunu belirtiyor. Yurttaşların da alım gücünün bir hayli azaldığını söyleyen esnaf, iğneden ipliğe gelen zamlar nedeniyle ya işyerini devretmeyi düşünüyor ya da işçi çıkarmayı. 

'ZAMLAR İFLAHIMIZI KESTİ' 

Bir parfümeri, Kasım ayında bin lira elektrik faturası ödediğini yeni zamla birlikte Aralık ayında 2 bin 200 lira elektrik faturası geldiğini vurguluyor. Zamlar nedeniyle "iflahımız kesildi' diyen esnaf, Türkiye'nin hiç olmadığı kadar fakirleştiğini söylüyor. 

Halk ekmek büfeleri önünde oluşan uzun ekmek kuyruğunu fakirleşmenin temel bir örneği olduğunu söyleyen 3 çocuk babası 55 yaşındaki esnaf, son birkaç aydır büyük bir müşteri kaybı yaşadığını dile getiriyor.

Bir büfe işleten Hatip Kantik, "Elektrik faturaları sırf 150 kilowaatı geçsin diye fatura okunma aralığı 25-30 iken 30-35 güne çıktı. 30 günden sonra okunan sayaçlar 150 kw geçiyor" diyor. 

'SAYAÇ BOZUK OLDUĞU GEREKÇESİYLE 15 BİN LİRA FATURA'

Kantik, Kasım ayında elektrik sayacı bozuk olduğu gerekçesiyle 15 bin lira elektrik faturası geldiğini, duruma itiraz ettiğinde "Ya bu parayı ödeyeceksin ya da gelip elektriğini keseceğiz" şeklinde bir cevap aldığını söylüyor.  Kantik yaşanılan durumu şöyle anlatıyor, "Mart 2021 yılında Boğaziçi Elektrik çok pahalı olduğu için AKSA Elektriğe geçtik. AKSA Elektrik kapanınca otomatik Boğaziçi Elektrik'e geçtik. Eski abonesiyiz. Boğaziçi Elektrik daha ilk aydan 15 bin lira sayacı okudu. 'her ay bin 500 lira gelen elektrik faturası nasıl 15 bin lira geliyor' diye itiraz ettik. Bilgide vermiyorlardı. 186 diye bir numara veriyorlardı. Numarayı aradık. Yetkili isimler gelip saati aldı. '13 gün içinde bu sonuçlanacak'. 20 gün geçti. Boğaziçi Elektrik eleman göndermiş 'elektiriği keseceğiz, borcunuz var' dediler. 

'YA PARAYI VERECEKSİN YA ELEKTRİĞİNİ KESECEĞİZ' 

Bana ilk teşhiste saatin bozuk olduğunu söylediler. 'o zaman yeni bir fatura çıkarın. Neyse borcumuz onu verelim' dedim. Enerji Bakanlığına durumun iletileceğini 3 ay 5 ay beklemeniz gerekiyor dediler. O zaman dedim faturayı askıya alın sonuçlanana kadar. Yok dediler. 15 bin lirayı vermen gerekiyor. Saat bozuk olduğunu söylediler. Belki 500 bin lira gelecekti. 'Ya bu parayı vereceksin ya da biz gelip senin elektiriğini keseceğiz'. Sağdan soldan borç aldık. Mecburen 15 bin lirayı ödedik. Şimdi Enerji Bakanlığı'ndan gelecek olan sonucu bekliyoruz." 

'KISACA ÇALIYORLAR' 

Boğaziçi Elektrik'ten gelen isimlerin, "Seni iyi anlıyoruz, haklısın ama bu parayı da vermek zorundasın" dediğini ifade eden Matik, yurttaşın cebinde olan 5 kuruşta dahi gözleri olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Kısaca çalıyorlar. İşin özü bu!"

10 kişilik bir ailesi olduğunu söyleyen Kantik, aylık 12 bin lira tutarında giderinin olduğunu parfümeri de olduğu gibi büyük bir müşteri kaybı yaşadığını ifade ediyor. Kantik, dükkanını devretmeye çalıştığını ekliyor. 

'ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ' 

Kantik gibi İnternet Cafe işletmecisi de işyerini 2 aydır devretmeye çalıştığını vurguluyor. Eve gelen elektrik faturasının 800 liranın üzerinde olduğunu belirten işletmeci, Şirinevler'deki işletme sahiplerinin işyerini kapatmanın eşiğine geldiğini belirterek, "Önümüzü göremiyoruz. Allah yardımcımız olsun" diyor. İnternet Cafe'de çalışan Devran,  Hakkari'den 5 ay önce geldiğini söylüyor. "Yüksekova'da saray gibi bir evim var ama iş yok, kazanç yok" diyen Devran, çalışmak için girdiği tekstil atölyesi ya da cafeden işyeri sahibinin yaşadığı ekonomik zorluktan dolayı çıkarıldığını söylüyor. 

Öne Çıkanlar