Elazığ Cezaevi’nde Kobaneli tutukluya darp

Elazığ Cezaevi’nde Kobaneli tutukluya darp
HDP’li Beştaş’a maruz kaldıkları hak ihlallerine dair mektup gönderen tutuklular, Elazığ Cezaevi’nde Kobaneli tutuklunun çıplak aramaya maruz kaldığını ve darp edildiğini bildirdi.

Elazığ, Şakran ve Silivri’de cezaevlerinde tutulan tutuklular, yaşadıkları hak ihlallerine dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’a birçok mektup gönderdi.   

Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden mektup gönderen Serhat Tekin, 12 Mayıs’ta cezaevine sevk edilen Abdo Şeyh isimli Kobaneli bir tutuklunun yaşadıklarını yazdı. Cezaevi girişinde gardiyanlar tarafından çıplak arama dayatılan tutuklunun akabinde darp edildiğini belirten Tekin, "Sözü geçen olayı aktarma nedenimiz insani ve vicdani bir olay olmasından kaynaklıdır. Rojava’nın Kobane kentinden olan arkadaşımızın konu hakkında kendini ifade edemeyeceğine dair duyduğum kaygıdır. Yaşanan darp olayının gerekçesi her ne kadar ‘çıplak arama’ olarak gösterilse de fiziki darp sesinin girişten sonra odada sürmesi asıl gerekçenin farklı olduğunu göstermektedir" dedi.

4 YILDIR TEK KİŞİLİK ODADA TECİRT ALTINDA TUTULAN YAMAN: SESİMİ DUYUN

Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden mektup gönderen Seyithan Yaman da, yaşadıkları hukuksuzluklara dair sesinin duyulmasını istedi. 4 yıl önce Elazığ Cezaevi’ne getirildiğini aktaran Yaman, o günden bu yana tek kişilik odada tecrit altında tutulduğunu ifade etti. Müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almamasına rağmen hücrede tutulduğunu anlatan Yaman, hukuki yollara başvurduğunu ancak defalarca dilekçe yazmasına rağmen sonuç alamadığını belirtti.

‘BİR GARİBE GEZER OLAYI DAHA YAŞANMAMASI İÇİN...’

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde maruz bırakıldığı cinsel saldırı ve işkence sonrasında şüpheli şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer’i hatırlatan Yaman, mektubunda, "Aynı durumun tekrar yaşanmaması için gerekli mercilere aktarmanızı istiyorum. Benim bir iradem ve bedenim var. Olumlu bir yaklaşım olmadığı takdirde öncelikle açlık grevine başlayacağım" diye belirtti.

BALAÇ VE YILDIRIM İÇİN ÇAĞRI

Silivri Kapalı Cezaevi’nde tutulan Rıdvan Akbaş ve İzmir 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Sercan Ahmet Arslan ise, gönderdikleri mektupta ölüm orucunda olan Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım’a sahip çıkılmasını istedi. Tutuklular, Balaç ve Yıldırım’ın adil yargılanma talebiyle başladığı ölüm orucunun kritik eşikte olduğunu aktararak, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu.

Söz konusu mektuplara dair HDP’li Beştaş, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulundu. (MA)

Öne Çıkanlar