Ekonomistlere göre tek çıkış yolu var: Merkez Bankası'ndan 'süper bono' gelebilir

Ekonomistlere göre tek çıkış yolu var: Merkez Bankası'ndan 'süper bono' gelebilir
Merkez Bankası'nın perşembe günü faizi sabit bırakması beklenirken, ekonomistler kurdaki önlemez yükselişe karşı Merkez Bankası'nın süper bono çıkarmak zorunda kalacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) perşembe günkü Para Politikası Kurulu politika faizi kararını açıklayacak. Piyasada, yaşanan enflasyona rağmen TCMB'nin politika faizini sabit tutacağı beklentisi hakim.

Fakat kurdaki önlenemez yükselişe dikkat çeken Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Prof. Dr. Özgür Demirtaş ve ekonomist Evren Devrim Zelyut iktidarın sonunda süper bono enstrümanını devreye alacağını belirtti.

Bölgesel riskler, artan enerji maliyetleri ve yüzde 54.4’e tırmanan enflasyona rağmen Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Faizde sürpriz beklenmediğini söyleyen Ekonomist Evren Devrim Zelyut, "Dolar 15 lira olursa, kur korumalı mevduatların yükü 43 milyar lira olur, bunu ödemeyi göze almışlar. Ancak lirayı güçsüzleştirirken üzerimize gelecek kur krizinden ekonomiyi koruyacak kısa vadeli tek çare 1990’lardaki gibi, çok yüksek faiz içeren (süper bono gibi) enstrümanlar olur" dedi.

Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, dövizdeki hareketin cari açıktan kaynaklandığını belirterek, "Kurda önlenemez bir yükseliş olursa Merkez Bankası mecburen faiz artırır ve o da yetmezse süper bono gibi enstrümanlar devreye girer" diye konuştu.

Sosyal medya hesabında hükümetin faiz inadının enflasyonu çıldırttığını söyleyen Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise "Sonunda ne olacağını yazayım: Ya faiz artıracaklar ya Süper Bono çıkaracaklar" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar