Ekonomistler, Bakan Nebati'nin Cidde ziyaretini yorumladı: Nedeni para bulmak

Ekonomistler, Bakan Nebati'nin Cidde ziyaretini yorumladı: Nedeni para bulmak
Nebati’nin, Suudi Arabistan ziyaretini değerlendiren ekonomistler iki ülkenin karşılıklı döviz takası anlamına gelen ‘swap’ anlaşmasını ve ‘borsaya davet’i işaret etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Suudi Arabistan’a gitti.Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cidde’deki Al-Salam Sarayı’nda bir araya gelen Nebati’ye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti. Bakanlığın doğruladığı ancak detaylarına ilişkin bilgi vermediği görüşme için Suudi haber ajansları olası işbirliklerinin ve ikili ilişkilerin geliştirilmesinin konuşulduğu bilgisini geçti.

Ekonomistler yapılan ani ziyaretin nedeni Türkiye’nin giderek artan döviz ihtiyacına ve iki ülke arasında beklenen adımların atılamamasına bağlandı.

‘50 MİLYAR DOLAR PARA LAZIM’

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Şenol Babuşçu, ziyaretin en önemli amacının iki ülkenin karşılıklı döviz takası anlamına gelen "swap" anlaşması olduğunu söyledi. İktidarın seçime kadar çok büyük bir döviz açığını karşılaması gerektiğini belirten Babuşçu, "Minimum 50 milyar dolar para lazım, seçime kadar ülkeyi götürebilmeleri için. Bu görüşmeye de onun için gittiler. Swap yapmak isteyeceklerdir ama ben olmasına çok ihtimal vermiyorum. Haziranda en üst düzey görüşmeler yapıldı direkt Kral Selman bin Abdülaziz geldi buraya yine de olmadı. Ben ABD’nin buna izin vereceğini sanmıyorum."

‘KONU SWAP OLSA MERKEZ BANKASI BAŞKANI GÖRÜŞÜRDÜ’

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent’e göre ise diğer bakanların ziyarete katılmaması konunun borsaya davet olduğunu gösteriyor. Ziyareti Nebati’nin borsadaki gerilemeyi durdurma çabası olarak yorumlayan ayrıca görüşme ile swap anlaşması ihtimalinin de ortada olduğunu söyleyen Başlevent, "Ancak konu swap olsa Merkez Bankası başkanı görüşürdü" dedi.

‘BAKANA SOYGUNUN SORUMLULARINDAN YARGI ÖNÜNDE HESAP SORULACAKTIR’

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, borsada geçtiğimiz haftalarda yaşanan dalgalanmayı değerlendirdi. CHP’li Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, Borsa İstanbul yöneticileri ve burayı denetlemekle görevli Sermaye Piyasaları Kurulu yöneticilerinin Cumhurbaşkanlığına bağlı olduğunu vurgulayarak, saray kontrollü bir tabloda vurgun yapıldığını söyledi. Toprak, "Küçük yatırımcıyı BİST’e çağıran ‘yatırımlarınız için güvenli liman’ diyen Bakan Nebati, son bir haftada paraları buharlaştırılan milyonlarca küçük yatırımcının vebalini taşımaktadır" dedi. Küçük yatırımcıların kaybettiği paranın yaklaşık 5.3 milyar dolar olarak hesaplandığını duyurduklarını belirten Toprak, şunları kaydetti: "İktidarımızda; reklam yüzü Hazine ve Maliye bakanı olan bu soygunun sorumlularından yargı önünde hesap sorulacaktır"

Öne Çıkanlar