Ekonomist Şahinöz: Asgari ücrette yüzde 25’lik zam göstermelik

Ekonomist Şahinöz: Asgari ücrette yüzde 25’lik zam göstermelik
Asgari ücrete yapılan zammı değerlendiren ekonomist Ahmet Şahinöz, “Yüzde 25’lik zam göstermelik bir zamdır, bunun ücretler konusunda gerçek bir karşılığı yoktur” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yüzde 25 zam yapılarak, 5 bin 500 TL olduğunu açıkladı. Önümüzdeki yedi ayı kapsayacak ara-zammın artan enflasyon oranları karşısındaki durumunu ekonomist Ahmet Şahinöz, değerlendirdi.

‘ÇALIŞAN KESİM ÜZERİNDE HAYAL KIRIKLIĞI YARATACAK’

Asgari ücrete Ocak ayında getirilen zammın yüzde 40’ının enflasyon ile eridiğini hatırlatan Şahinöz, en az yüzde 40 zam yapılması gerektiğini belirtti. Yapılan zammın yetersiz olduğunu dile getiren Şahinöz, "Bu ücret artışı çalışan kesim üzerinde çok büyük hayal kırıklığı yaratacaktır. Cumhurbaşkanı bugün yüzde 25’lik değil de yüzde 50’lik bir artış belirlemiş olsaydı belki anlamlı bir artış olabilirdi ancak o da anlamlı değil. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) yayınladığı rakamlara göre açlık sınırı 6 bin 300 TL. Bir işçi dört kişilik ailesinin gıdasını ancak temin edebiliyor. Asgari ücret dünyada en az verilmesi gereken bir ücrettir ama Türkiye’de ortalama bir ücret haline geldi.  Çalışan 12 milyonun neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyor. Dolayısıyla bu artış ne geçmişin enflasyonunu telafi edebilecek bir artıştır ne de geleceğin enflasyonunu bitirebilecek bir artıştır Yüzde 25’lik zam göstermelik bir zamdır bunun ücretler konusunda gerçek bir karşılığı yoktur" diye konuştu.

‘YÜZDE YÜZ ENFLASYONA KARŞI YÜZDE 25 ZAM’

Şahinöz asgari ücretle çalışan işçilerin temel ihtiyaçlarında yaşanan artışa da değindi. Şahinöz, ekledi: "Gıda, ulaşım ve kira enflasyonunu göz önünde bulundurduğumuz zaman asgari ücretle çalışan kesimin enflasyonu yüzde yüzün üzerindedir. Asgari ücretinin enflasyonu gıda enflasyonudur, ulaştırmadır, konuttur. Bundan sonraki aylar da enflasyonla birlikte yapılan zam kısa süre içinde yok olacaktır ortadan kalkacaktır. Enflasyonun yüzde 100’de olduğu bir ortamda yüzde 25’lik bir zam yapmak çalışanlar adına çok üzücüdür." (MA)

Öne Çıkanlar