Prof. Dr. Bülbül: Hazine boşaldıkça siyasi iktidar baskısı artırıyor

Prof. Dr. Bülbül: Hazine boşaldıkça siyasi iktidar baskısı artırıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi borçları için aldığı yeni karar tartışma yarattı. Ekonomist Bülbül, ‘Hazine boşaldıkça iktidar baskısı artıyor’ dedi.

Vergi Daireleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni uygulamasıyla vergisini ödeyemeyen şirketlerin üzerine kayıtlı makine ve taşıtlarına artık el konulabilecek. El konulan araçlar ticaret hizmetinden çekilerek satışa konuluyor. Ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, "Önceden de taşıtlara haciz konulurdu ama yakalama emri çıkarılmazdı. Hazine boşaldıkça siyasi iktidar baskısı artırıyor’’ dedi.

‘HÜKÜMETİN CİDDİ BİR KAYNAK ARAYIŞINDA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar’ın haberine göre Ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, alınan kararı değerlendirdi. Yeni uygulamanın ticaretle uğraşan kişilerin iş yapmasını da engellendiğini belirten Bülbül şunları söyledi:

"Bu, siyasi iktidar için yeni bir borçlanma aracı. Geçmişte böyle bir uygulama yoktu. Vergi daireleri bir yandan bu uygulamayı yaparken vergi borcundan dolayı el konulup satılan araçtan artan paraları da mükelleflerine hemen iade etmiyor. O parayı bir süre kendisi kullanıyor. Hem böyle bir yeni modele yönelmek, hem de gecikme ve tecil faizinin artırılması, hükümetin ciddi bir kaynak arayışında olduğunu gösteriyor. Bu ihtiyacı yine zamlarda olduğu gibi yurttaştan karşılamaya çalışıyor."

FAİZ DE ARTIRILDI

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile vergide gecikme faizi Temmuz ayından itibaren yüzde 64 artışla yüzde 1.6’dan 2.5’e çıkartıldı. Vergide tecil faizi ise yüzde 62.5 artışla yüzde 24 oldu.

Öne Çıkanlar