Ekonomist Atilla Yeşilada'dan anket analizi: AKP 10 günde yüzde 10 oy kaybetti

Ekonomist Atilla Yeşilada'dan anket analizi: AKP 10 günde yüzde 10 oy kaybetti
Yeşilada, bu kez bir anket değerlendirmesi yaparak, 'AKP, 10 günde yüzde 10 oy kaybetti. Yaz aylarında Millet İttifakı'nı yakalaması bile çok zor' yorumunda bulundu.

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan bu kez dikkat çeken anket sonucu değerlendirmesi geldi. AKP  Genel Başkan Yardımcısı, Ar-Ge ve Eğitim Başkanı Mustafa Şen'in açıkladığı son anket sonuçlarına değinen Yeşilada, "AKP, 10 günde yüzde 10 oy kaybetti. Yaz aylarında Millet İttifakı'nı yakalaması bile çok zor" dedi.

Mustafa Şen'in cuma günü açıkladığı anket sonuçların hatırlatan Yeşilada, "Şen, AKP’nin oy oranına ilişkin açıklamasında, "Doların 18 lira olduğu dönem 40’ın altındaydı, paketten sonra 40’ın üstüne çıktı. Bir süre orada devam etti. Sonra bu fiyatlarla, faturalarla, şunlarla, bunlarla tekrar geriye düştü. Önce 37 küsura düştü, şu an da 34-36 aralığında bir yerde seyrediyor" dedi.

Yeşilada, "Halbuki, 3 Şubat tarihli bir önceki ankette AKP yönetiminin son yaptırdığı anketlerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın oyu yüzde 54, milletvekilleri seçimlerinde ise AKP’nin yüzde 44, Cumhur İttifakı’nın oyunun da yüzde 51 olduğu belirtmişti. Demek ki parti 10 gün gibi kısa bir süre içinde 10 puan oy kaybetmiş" yorumunu yaptı.

MİLLET İTTİFAKI CUMHUR'A YÜZDE 12.6 PUAN FARK ATIYOR

Metropoll Araştırma şirketinin yöneticisi Özer Sencar’ın açıkladığı son anketi de değerlendiren Yeşilada, şu ifadeleri kullandı:

"Özer Sencar’ın Twitter’da paylaştığı sonuçlara göre, CHP ve İYİ Parti’den oluşan millet ittifakına yakın hissettiğini söyleyen katılımcıların oranı yüzde 43,7. AKP, MHP ve BBP’den oluşan cumhur ittifakına yakın hissedenlerin oranıysa yüzde 40. İki ittifaka da yakın hissetmemesine rağmen oy verirken millet ittifakını tercih edeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 6. Böylece millet ittifakına oy desteği toplamda yüzde 49,7’ye ulaştı.

Hatırlatalım, Milleti İttifakı oylarına ittifaka bugün ya da birkaç hafta içinde katılması muhtemel Deva ve Gelecek Partisi oyları dahil değil.  Bu partilerin toplamda yüzde 5 civarında tahmin ettiğimiz oyları da eklenirse, Millet Cumhur’a 7.6 puan değil, 12.6 puan fark atıyor."

FARKIN DARALMASI ÇOK ZOR

Temel gıda ürünlerinde KDV indirimine de değinen Yeşilada, "Erdoğan temel  ürünlerde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini ilan etti. TCMB’nin  döviz kurunu "stabili tutması" yanında, KDV indirimleri de halkın yükselen enflasyon ve işsizliğe tepkisini yatıştırmak amacını taşıyor. Bu çabalar başarılı olabilir mi? Ocak başında yürürlüğe giren asgari ücret ve emekli  maaş zammı gibi, bu adımlar da AKP’nin oy oranını geçici olarak 2-3 puan yükseltebilir. Fakat ekonomik koşulların mevsimsel olarak iyileşeceği yaz aylarına değin AKP-MHP İttifakının Millet’le farkı daraltması bile çok zor.  Çünkü, TCMB’nin katılımcılar anketine göre, 2022 sonunda dahi TÜFE yüzde 34’ün altına düşmüyor" değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar