Ekoloji Birliği'nden hapis cezası alan Özkan Arslan için açıklama: Ekoloji mücadelesi Anayasal haktır

Ekoloji Birliği'nden hapis cezası alan Özkan Arslan için açıklama: Ekoloji mücadelesi Anayasal haktır
Ekoloji Birliği, Munzur Çevre Derneği Dersim Temsilcisi Özkan Arslan'a verilen hapis cezasıyla ilgili olarak 'Saldırılara yanıtımız ekoloji mücadelesi olacaktır.' dedi.

Ekoloji Birliği, Munzur Çevre Derneği Dersim Temsilcisi Özkan Arslan'a "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davada altı yıl üç ay hapis cezası vermesine tepki gösterdi. 

Yeni Demokrasi'deki habere göre, Tunceli Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Munzur Çevre Derneği Dersim temsilcisi Özkan Arslan’a "örgüt üyeliği" gerekçesi ile 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Munzur Çevre Derneği ve Ekoloji Birliği başta olmak üzere bir çok çevre örgütü yaptıkları paylaşımlarla kararı protesto etti.

MÇD Dersim temsilcisi Özkan Arslan’a verilen hapis cezasına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, "Saldırılara yanıtımız ekoloji mücadelesi olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Ekoloji Birliği tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

"Nerede bir hak arayışı, baskıya, sömürüye ve talana karşı koyuş varsa gecikmeksizin saldırıların hedefi oluyor. Anayasal hakları için ayağa kalkan, talepleri uğruna mücadele eden hak savunucuları çeşitli suçlamalarla sindirilmeye çalışılıyor. Bu yoğun baskı suçlama, tehdit, gözaltı ve tutuklamalara ekoloji mücadelesinde öne çıkan isimlerde maruz kalıyor. Öyle ki bu saldırılar sistematik olarak rutin hale getirilip kabullenmemiz bekleniyor.

Munzur Çevre Derneği üye ve yöneticileri, hakkında süren gözaltı, tutuklama ve hapis cezaları ekoloji mücadelesine yöneltilmiş sindirme politikalarından bağımsız değildir. Munzur Çevre Derneği Başkanı Ali Ekber Barmağıç’ın haksızca tutuklanmasının ardından, ceza verilerek tahliye edilmesini, Dersim Temsilcisi Özkan Arslan’ın "yargılandığı" mahkeme tarafından "cezalandırılması" takip etti.

Nasıl ki, anılarını bayraklaştırmaya çalıştığımız Metin Lokumcu, Ali-Aysin Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesi, Aydın’da Cennet ve Ali Coşkun ailesinin ölüm tehdidi altında yaşaması ekoloji mücadelesini sindirmek, susturmak adına yapıldıysa da, karşı karşıya kaldığımız her darp, şiddet, tehdit, gözaltı, tutuklama ve hapis cezası aksine mücadelelerimizi daha da güçlendirecektir. Doğanın, yaşam alanlarının, halkın geçim kaynaklarının yıkıma uğratılması, rant uğruna yağmalanmasına seyirci kalmayacağız, saldırılara karşı koymaktan vazgeçmeyeceğiz.

Bu karar ile bir kez daha ilan ediyoruz ki; hiçbir baskı, tutuklama ve gözaltı ekoloji mücadelesini yıldıramaz. Ekoloji mücadelesi anayasal haktır, yargılama ve yıldırmaya yönelik kesilen tüm cezalar hükümsüzdür. Doğaya ve yaşam alanlarına yönelik yıkım ve talanın önünü açmaya hizmet eden saldırılar karşısında birliğimizi ve dayanışmamızı büyütüyoruz. Saldırılara yanıtımız ekoloji mücadelesini büyütmek olacaktır.

NE OLMUŞTU?

Dün Tunceli Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Munzur Çevre Derneği Dersim temsilcisi Özkan Arslan’a "örgüt üyeliği" gerekçesi ile 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. Mahkeme heyeti Arslan’ın katıldığı 1 Mayıs ve çevre eylemlerini, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımları örgüt üyeliğine delil olarak göstermişti. Arslan, Dersim Peri Vadisi’ne yönelik doğa talanına karşı eylemlere katıldığı için de hapis cezalarına çarptırılmış ve köyüne giriş yasağı konmuştu.

Öne Çıkanlar