Eğitimde 'yoksunluk': Kürt illeri birinci sırada

Eğitimde 'yoksunluk': Kürt illeri birinci sırada
Her alandaki yoksunluklarda birinci sırada bulunan Kürt illeri, eğitimde eşitsizliği de derinden yaşıyor.

ARTI GERÇEK- Pandemi döneminde uzaktan eğitimde çeşitli sorunlar yaşanırken, AKP iktidarının büyük şovlarla başlattığı Fatih Projesi’nin karnesi de iyi değil. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Fatih Projesi’nin 10 yıllık "başarı öyküsünü" resmi rakamlarla ortaya koydu. 

Adıgüzel’in açıklamasına göre; Haziran 2020 itibariyle Fatih Projesi kapsamında yer alan toplam 47 bin 300 okulun yalnızca 20 bin 703’ünde etkileşimli tahta bulunuyor. Toplam etkileşimli tahta sayısı ise 448 bin 763. Etkileşimli tahta bulunan okul oranı yüzde 46,32’de kaldı.

KÜRT İLLERİNDE ETKİLEŞİMLİ TAHTA YOK DENECEK KADAR AZ

Her alandaki yoksunluklarda birinci sırada bulunan Kürt illeri, eğitimde eşitsizliği de derinden yaşıyor. 

CHP’li Adıgüzel’in açıklamasına göre; etkileşimli tahta bulunan okul oranı en düşük ilk 5 il sırasıyla Şırnak, Urfa, Hakkari, Mardin ve Van. Etkileşimli tahta bulunan okul oranı Şırnak’ta yüzde 15,15; Urfa’da yüzde 20,28; Hakkari’de yüzde 22,22; Mardin’de yüzde 23,82; Van’da ise yüzde 23,89 oldu.

Etkileşimli tahta bulunan okul oranın en yüksek olduğu il Sinop olurken, onu sırasıyla Dersim, Giresun, Kars ve Artvin izledi. 

Fiber interneti olan okul oranlarında ise daha vahim bir tablo bulunuyor. Fiber internet bulunan okul oranı sadece yüzde 31. Okullarda hızlı, güvenli ve kesintisiz internet erişimi için fiber altyapının önemli olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, "Türkiye genelindeki 47 bin 300 okulun yalnızca 13 bin 489’unda fiber internet bulunuyor" dedi. Fiber internet oranının en düşük olduğu ilk 5 il sırasıyla Hakkari, Şırnak, Urfa, Kars ve Van oldu. 

Okullardaki fiber internet oranının en yüksek olduğu iller ise Denizli, Ankara, Yalova, Nevşehir ve Niğde. 

İstanbul’daki 2 bin 888 okulda fiber interneti olan okul sayısı 955 olurken, İzmir’de bin 518 okulun yalnızca 521’inde fiber internet bulunuyor.

‘YANDAŞA İHALE SEVDASI İLE KAYNAKLAR İSRAF EDİLDİ’

Tabloyu değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel, "10 yılda okullara fiber internet götürmeyen iktidarın, uzaktan eğitimde çağ atlatması beklenemez. Zaten sonuç da ortada. EBA bugün ‘Eğitimde Başarısızlık Ağı’na dönüşmüştür. Bunun bedelini ise ne yazık ki dar gelirli ailelerin çocukları ödüyor" dedi.

Fatih Projesi’ni "doğru bir planlama ile başarılı olabilecekken, kaynakların israf edildiği bir seçim yatırımı" olarak değerlendiren Adıgüzel, "Ne tabletler dağıtıldı ne de bugünkü tabloda gördüğümüz üzere okullardaki altyapı sorunları giderildi. Çünkü yandaşa ihale sevdası kaynakların doğru kullanımının önüne geçti" dedi.

EVRENSEL HİZMET FONU NEREYE KULLANILDI?

Evrensel Hizmet Fonu’nun bu projenin büyük bir ayağını oluşturduğunu ancak fonun amacına uygun kullanılmadığını ifade eden Adıgüzel, şunları belirtti:

"Resmi rakamlara göre yalnızca 2006-2018 yılları arasında toplanan Evrensel Hizmet Gelirleri 10 milyar TL’ye yakın. Bu rakamın güncel olarak 12 milyar TL’ye ulaştığı belirtiliyor. Peki, bunun ne kadarı eğitime ayrılmış? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre Fon’dan bugüne kadar, FATİH projesi kapsamında yapılan işlere ilave olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda VSAT kurulumu ve BT Sınıfları kurulması projeleri ile birlikte eğitim ile ilgili 1.973.990.676 TL yatırım yapılmış. Yani kabaca yüzde 20 bile değil. Bu rakam bugüne kadar Fon’un amacına uygun kullanılmadığını gözler önüne sermektedir. Bugün bilgisayarı, tableti, interneti ve hatta erişebileceği televizyonu olmayan dezavantajlı milyonlarca çocuk Anayasal bir hak olan eğitime erişemiyor. İktidar ise kaynakları doğru kullanmak yerine hayırseverlere bel bağlamış, taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyor."

Öne Çıkanlar