Eğitim Sen uyardı: Uzaktan eğitim fiyaskoyla sonuçlanabilir

Eğitim Sen uyardı: Uzaktan eğitim fiyaskoyla sonuçlanabilir
Pazartesi günü üniversitelerde başlayacak uzaktan eğitim sistemiyle ilgili yazılı açıklama yapan Eğitim Sen, alt yapının yetersiz olduğu uyarısında bulundu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), üniversitelerde ara verilen öğretim faaliyetlerinin 23 Mart’tan itibaren uzaktan öğretim sistemiyle devam etmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'Eğitim Sen’den YÖK ve kamuoyuna çağrı' başlıklı açıklamada, uzaktan eğitim için gerekli hazırlıkların tamamlanmadığı belirtildi. 

'SİSTEMİN İŞLEMEMESİ KAÇINILMAZ'

Sürecin oldu bittiye getirildiğine dikkat çeken Eğitim Sen, Uzaktan Eğitim ve Uygulama Merkezinin (UZEM) bünyesinde olan üniversitelerin çoğunda uzaktan eğitim alt yapısının henüz oluşmadığını belirtti:

"Üniversitelerin çoğunda UZEM sadece bir tabeladan ibarettir. Sadece bunlar düşünüldüğünde bile 23 Mart 2020 tarihinde başlatılması planlanan uzaktan öğretim sisteminin işlemeyecek olmasını görmek kaçınılmazdır."

'BİR FİYASKOYLA SONUÇLANABİLİR'

Uzaktan eğitim sistemi işlemeyecek, çoğu yerde ve çoğu bölüm programı için bir fiyasko ile sonuçlanacağı uyarısında bulunan Eğitim Sen, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) şu sorular yöneltildi:

  • Uygulaması olan dersler için uygulama nasıl yapılacaktır?
     
  • Derslerin değerlendirilmesi nasıl yapılacaktır?
     
  • Üniversitelerimizin alt yapısının yanında uzaktan öğretim alacak olan yaklaşık 4 milyon öğrenci gerekli alt yapıya sahip midir ve uzaktan öğretim araçları ile tanışık mıdır?
     
  • Kendisi devasa bir uzmanlık ve araştırma alanı olan uzaktan öğretim, internet ortamına yüklenen ders notu ya da videolarının öğrenciler tarafından okunması ya da izlenmesi sürecine indirebilir mi?"

'TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA HENÜZ UZAKTAN EĞİTİM ÖRNEĞİ YOK'

Üniversitelerde yer alan kimi programlar için uzaktan eğitimin uygun hale getirilmediğine işaret edilen açıklamada, "Türkiye’de, dünyada henüz uzaktan öğretim örneği yoktur. İktisadi idari bilimler fakültesinin bir programının uzaktan öğretimle yürütüldüğü şekliyle fen fakültesi fizik bölümü programı nasıl yürütülebilecektir? Aynı şekilde güzel sanatlar fakültesi heykel programı ya da konservatuardaki herhangi bir program nasıl yürütülebilir?" diye soruldu.

'YANLIŞTAN DÖNMELİ'

Yönelttiği sorunların uzaktan öğrenim yönteminin uygulanmasını olanaksız kılacağına dikkat çeken Eğitim Sen YÖK'e çözüm üretmesi gerektiği uyarısında bulundu: 

"Eğitim ve bilim emekçileri olarak, işte bu ve benzeri sorular YÖK'ün 23 Mart 2020 tarihinde başlayacağını duyurduğu uzaktan öğretim yönteminin uygulanmasını olanaksız kılmaktadır. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Olağanüstü koşullarda hayatın olağan akışını sürdürmek olağanüstü araçlara sahip olmayı gerektirir ve yazık ki ülke olarak henüz bu araçlara sahip değiliz. Bu nedenle, bu süreçte yükseköğretimin nasıl sürdürülebileceği problemi ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile değil, başta eğitim fakültelerindeki konunun uzmanlarının ve tüm ilgili bileşenlerin görüşü alınarak çözülebilir. YÖK’e bu yanlıştan dönmesini ve süreci sağlıklı bir şekilde işletebilmek için işin öznelerinden görüş alarak yeniden olabilir bir çözüm üretmesi gerektiğini hatırlatıyoruz."

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar