Eğitim Sen Başkanı Kurul: Tepki olmasaydı KPSS iptal edilmezdi, mücadele etmeliyiz

Eğitim Sen Başkanı Kurul: Tepki olmasaydı KPSS iptal edilmezdi, mücadele etmeliyiz
Kamu kurumlarının siyasetten uzak durması ve yurttaşa güven vermesi gerektiğini vurgulayan Eğitim Sen Başkanı Kurul 'Ne yapılabilir’ sorusuna cevap bulmalı ve mücadele etmeliyiz' dedi.

Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) bazı soruların Yediiklim Yayınları tarafından hazırlanan deneme sınavlarındaki sorularla aynı olduğunun ortaya çıkmasının ardından, gelen tepkiler üzerine sınav iptal edilerek 17 Eylül’de yeniden yapılacağı açıklandı. Tepkilerin güçlü etkilerinin olduğuna işaret eden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, "Sosyal medya güçlü bir biçimde tepki vermeseydi, sınav iptal olmayacaktı. Tepkilerimizin çok önemli olduğunu net bir şekilde görüyoruz" dedi.

‘GÜÇLÜ BİR TEPKİ VERİLMESEYDİ SINAV İPTAL OLMAYACAKTI’

Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul, KPSS sorularının sızdırılmasına ve sınavın iptaline ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.

Türkiye’nin çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğuna işaret eden Kurul, bilim insanlarının, öğretmenlerin ve eğitimcilerin doğruyu öğrencilere aktarmakta zorluk çektiğine değindi. Kurul, "Hırsızlıklar, yolsuzluklar ve doğa tahribatı o kadar büyümüş ki, bu krizlerin çoğu eğitim alanına yansıyor. KPSS sorularının çalındığını sosyal medyadan öğrendik. Sosyal medya güçlü bir biçimde tepki vermeseydi, sınav iptal olmayacaktı. Tepkilerimizin çok önemli olduğunu net bir şekilde görüyoruz. Nerede olursak olalım, birçok kurum ve siyasal partiyle, özgür ve örgütlü bir mücadele yürütmemiz gerekecek. Halis Aygün eski ÖSYM başkanıydı ve 4 yıldır görev başındaydı. Kendisi verdiği ifadelerinde de ‘Birileri başarımı çekemedi düğmeye bastı’ diyor. KPSS sınavı eylül ayında tekrar yapılacak ve her şey güllük gülistanlıkmış gibi devam edecek" dedi.

‘KAMU KURUMLARI SİYASİ PARTİLERDEN UZAK DURMALI’

AKP’nin tüm kurum ve kuruluşları yönettiğine değinen Kurul, şöyle konuştu:

"Devlet Denetleme Kurulu’na her şeyimizi teslim edebilir miyiz? Partili Cumhurbaşkanın olduğu bir ülkede, partili bir devlet kurumu, hakikati ortaya çıkarabilir mi? Bizim içimiz rahat değil, bu böyle yapılmalı diyemiyoruz?  Bir kamu kurumu olan ÖSYM, siyasi partilerden uzak durmalı. Meclis tatilde, ancak bu kadar insanı ilgilendiren sorunun Meclis araştırması ile netleştirilmesi ve hakikatin açığa çıkarılmasını istiyoruz."

‘SİSTEMDE ÇOK CİDDİ BİR SORUN VAR’

Kurul, 2010 ve 2011 yıllarında da sınav sorularının sızdırıldığını ve eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'in davasının sürdüğünü hatırlatarak, "2022 yılındayız ve sınav güvenliği sağlanamadığı için yeniden soruların çalınmasıyla karşı karşıyayız. Demek ki mekanizmada çok ciddi bir sorun var" ifadelerini kullandı.

‘KAMUOYU GÜVENİ TESİS EDECEK BİR YAPI İSTİYOR, SORUNUN KAYNAĞI OLAN İKTİDAR BUNU ÇÖZEMEZ’

Sınavın iptal edilmesinde oluşan kamuoyunun büyük bir payının olduğunu söyleyen Kurul, "Kamuoyu, güveni tesis edecek bir yapı istiyor. Sorunları yaratan siyasal iktidarın, çözemeyeceği çok net. Bir seçim süreci var, hayatın her yerini etkiliyor. ÖSYM Başkanı Bayram Ersoy göreve başlar başlamaz ilk olarak, sosyal medya hesaplarını kapattı. Neden? ÖSYM bundan sonraki süreçlerde adaleti ve güvenliği sağlar mı bilmiyoruz. Süleyman Soylu'nun Yediiklim kitap kapağında yayınlanan bir fotoğrafı var. Sadece bu da yetmiyor. Yandaş sendika Eğitim Bir-Sen’in de Yediiklim Yayınevi ile protokol yaptıkları ve çeşitli derslerde ve kurslarda eğitimler alıyorlar. Türk Eğitim-Sen’in de Yediiklim Yayınevi ve akademisiyle bağlantıları var" diye aktardı.

‘TÜRKİYE’DE ÜNİFORMALI İSTİHDAM YARATILIYOR’

"Güvenlikli bir ortamda, sınav sisteminin giderek daha çok azaltıldığı bir sürece ihtiyaç var" diye belirten Kurul, son olarak şunları söyledi: "İşsizlik olduğu için, yükseköğretime yoğunlaşma artıyor, KPSS’ye 1,5  milyon insan giriyor. Türkiye'de gerçekten eğitimi artırmak ve istihdam yaratmak gerekiyor. Türkiye'de, üniformalı istihdam yaratılıyor. Sosyal hizmet alanı yok, yüz binlerce öğretmen dışarıda bekliyor. Okullarda destek yardımcı personel istihdam edilmiyor. ‘Bu konuda ne yapılabilir’ sorusuna cevap bulmalı ve demokratik bir mücadeleyle bunun üstesinden gelmeliyiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar