Sanatçı İzinsiz’e duvar çizimleri nedeniyle hapis cezası

Sanatçı İzinsiz’e duvar çizimleri nedeniyle hapis cezası
Sanatçı İzinsiz’e, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan 1 yıl 2 ay 27 gün hapis cezası verildi.

Duvar resimleri nedeniyle yargılanan Gerilla sanatçı İzinsiz’in "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla yargılandığı davanın 7’nci duruşması İstanbul 20’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İzinsiz, Şubat 2020’de ressam Devrim Erbil’in Kabataş’ta bir inşaat alanında yer alan bir reklam panosunda sergilenen İstanbul resminin üzerine, geçim sıkıntısı nedeniyle yaşanan intiharları konu alan bir "ekleme" yaptı. Reklam panosundaki ay-yıldıza asılı bir insan silueti çizdiği çalışması medya eliyle hedef gösterildi.

Hedef gösterilmesinin ardından İzinsiz hakkında, bu eseri ve sanal medya paylaşımları nedeniyle "devletin egemenlik alametlerini aşağılama", AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ilgili daha önceki grafitiler nedeniyle de "zincirleme şekilde alenen cumhurbaşkanına hakaret" suçlamalarıyla dava açıldı.

İzinsiz’in avukatı Özcan Karakoç, müvekkilinin Kabataş’taki çizimi nedeniyle soruşturma başlatıldığını, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasının sonradan hukuki olmayan bir şekilde davaya eklendiğini belirtti. Emniyet’in İzinsiz’in kapalı sanal medya hesaplarından paylaştığı görselleri soruşturma izni olmamasına rağmen dosyaya eklediğini ifade etti. Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla ilgili Venedik Komisyonu ve AİHM kararlarını atıfta bulunan Karakoç, beraat talebinde bulundu.

Sokak sanatçısı olduğunu belirten İzinsiz’de, "Sanatçı, doğası gereği iktidarın kim olduğuna bakmaksızın eleştiren kişidir. Toplumsal duyarlılığı merkezine alan işler yapıyorum. Suç işlemedim, hakaret kastım yok" diye belirtti.

CEZA VERİLDİ

Mahkeme, İzinsiz’e "devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılamak" suçlamasından beraatine karar verdi.  İzinsiz’in 2019 yılından önce yaptığı ve sanal medya hesabında paylaştığı çalışmalarının "cumhurbaşkanına hakaret" olduğuna kanaat getiren mahkeme, İzinsiz’e 1 yıl 2 ay 27 gün hapis cezası verdi ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı. (MA)

Öne Çıkanlar