Dünyanın en ölümcül ağacı: Altında durmak dahi hayati tehlike yaratıyor

Dünyanın en ölümcül ağacı: Altında durmak dahi hayati tehlike yaratıyor
Manşnel ağacının yeni bir üyesi ABD’nin Florida eyaletinde tespit edildi. Ağacın dallarının altında durmanın bile ölüm riski oluşturabileceği belirtildi.

2011 yılında "Guinness Rekorlar Kitabı" tarafından dünyanın en tehlikeli ağacı olarak adlandırılan ağaç şimdiye kadar sadece ABD’nin Florida eyaletinde ve Karayipler'in bazı bölgelerinde görüldü. Guinness Rekorlar Kitabı, ağacı "Altında durulsa bile ölümcül riskler barındırıyor" ifadeleriyle tanımlıyor.

Manşinel ağacı, yeşil yapraklı ve yeşil elmaya benzeyen meyveler veriyor. Ağacın kabuğu, özsuyu ve meyvesinin insanlar için çok tehlikeli olduğu ve ölümcül sağlık sorunlarına neden olabileceği belirtiliyor. Guinness, "Küçük yeşil elma benzeri meyvesinden alınacak tek bir ısırık, ciltte kabarmaya veya şiddetli ağrıya neden olur ve ölümcül olabilir" ifadelerini kullanıyor.



Halk arasında "plaj elması" ağacı olarak bilinen Manişel, (Hippomane mancinella) için Ulusal Sağlık Enstitüleri, sütlü özsuyunun cilt ile temas etmesi halinde kabarma, yanma ve iltihaplanmaya neden olacağını ifade ediyorlar.

NTV Türkçe'nin haberine göre, Florida Üniversitesi bir blog yazısında  "Meyve dahil bu ağacın tüm parçaları zehirlidir" derken, "Tıbbi semptomlarının deri yanması, ciltte kabarma, 3 güne kadar körlükle seyreden konjonktivit ve yutulduğunda ciddi sindirim sorunları" şeklinde sıralıyor. Ayrıca ağacın herhangi bir parçasının yakılması durumunda ortaya çıkan dumanın da zararlı olduğu açıklandı.

Guinness Dünya Rekorları, "Bu ölümcül ağaçlardan biri yanarsa ve ortaya çıkan duman bir kişinin gözlerine ulaşırsa körlüğe neden olabilir" diyor.

Öne Çıkanlar