Dünyanın en genç Marksist belediye başkanı

Dünyanın en genç Marksist belediye başkanı
Genç bir kadının, 21 yaşında belediye başkanı olması dünya siyasi tarihinde bir ilktir.

Ali ARAYICI*


Arya Rajendran, 28 Aralık'ta (pazartesi günü), Hindistan'nın en küçük eyaletlerinden biri olan Kerala eyaletinin başkenti, Thiruvananthapuram Belediye Meclisi üyeleri tarafından; 750.000 nüfuslu başkentin belediye başkanlığına atandı. Bu atama, Hindistan'da kadınlara karşı cinsel şiddete, erkek eğemenliğine, kadın-erkek arasındaki her türlü eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı atılan en önemli bir adımdır.

Yükseköğretimde matematik bölümü öğrencisi olarak eğitimini sürdüren Arya Rajendran, 21 yaşında olup Marksist bir militan olarak mücadelesini sürdürmektedir. Kerala eyaletinin başkenti Thiruvananthapuram'ın belediye başkanlığı görevini üstlenmesi, Hidistan'lı kadınlar için önemli bir gelişmedir. Böylece, Arya Rajendran dünyadaki en genç belediye başkanı olma ünvanını elde etmiş oldu.

DÜNYADA BİR İLKTİR

Kerala eyaletinde, kadınlarda kesinlikle isyankâr, zulme, sömürüye, eşitsizliğe, cinsel şiddete karşı şavaşan ve baş kaldıran bir ruh var. Arya Rajendran, sömürüye, kadınları "ikinci sınıf" görme anlayışına karşı, "kadınlar özgür olmadan, toplumsal yapı özgür olmaz" anlayışını savunan ve bu uğurda mücadele eden devrimci bir militandır.

Hindistan'da en yüksek okur yazarlık oranlarına sahip yüksek düzeyde siyasallaşmış bir toplumsal yapıda, 21 yaşında matematik öğrencisi bir kadının, Kerala Eyaleti'nin başkenti Thiruvananthapuram'ın Belediye Başkanlığı görevini üstleniyor olması tarihi bir olaydır. Genç bir kadının, 21 yaşında belediye başkanı olması dünya siyasi tarihinde bir ilktir.

BABASINDAN ETKİLENMESİ

Elektrikçi olarak çalışan babası ve bir kamu sigorta şirketinin çalışanı olan annesi, Hindistan Komünist Partisi'nin (Marksist) aktif militanları olarak bilinmektedir. Genç belediye başkanı Arya Rajendran, babası hakkında şöyle diyor: "Babam her zaman işçi sınıfına ait olmaktan gurur duyduğunu söylerdi. Bu yüzden işçileri, köylüleri ve sıradan insanları (…) ırk veya din önyargısı olmaksızın temsil eden bu harekete üye oldum."

Arya Rajendran'nın, Kerala Eyaleti'nin başkenti Thiruvananthapuram'ın Belediye Başkanlığı görevini üstlenmesi; daha önce Gucerat Eyaleti'nin 14. Başbakanı olan, 2014 yılı Hindistan Genel Seçimlerinde belirleyici bir zaferle sağcı BJP (Bharatiya Janata Partisi) lideri olduktan sonra Hindistan Başbakanı olan Narendra Modi'nin; kendisini üstün ve başka siyasi akımları küçük gören, ülkede ırkçı ve faşizan bir politika izleyen "Hindu politikası"na karşı güçlü bir darbe vurmuştur.

KADINLAR İÇİN BİR UMUT IŞIĞI

Belediye başkanlğı görevinin yanında, Kerala Eyaleti'nin Balasangam kentinin "Genç Komünistler" örgütünün de başkan olan Arya Rajendran; aynı zamanda Hindistan Öğrenci Federasyonu'nda bir aktivist olarak önemli sorumluluklar üstlenmesine rağmen, yükseköğretimde matematik bölümündeki eğitimine devam etmek istediğini belirtiyor.

Görevinin ve kampanyasının ana odağı, başta kadınlar olmak üzere, ezilen, sömürülen, yoksul, az gelirli insanlar ve herkesin hijyen ve sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak olduğuna işaret eden Arya Rajendran bu konuda şu görüşleri dile getirdi:

''Covid-19 sırasında bile insanlar hastaneye gitmekten korkuyordu. Herkese daha iyi bakım sağlamak istiyorum. Ve bence adaylığım tüm genç Hindistan'lı kadınlar için bir umut işaretidir ve böylece faşizme giden bir Hindistan'da, "dünyanın en büyük demokrasisi"ni inşa etme hayalini gerçekleştirmiş olacağız.''


*Prof. Dr. / Paris

Öne Çıkanlar