"Dünya ve Biz" programının bu haftaki konuğu Siyaset Bilimci Prof. Dr. Serhat Güvenç'ti

"Dünya ve Biz" programının bu haftaki konuğu Siyaset Bilimci Prof. Dr. Serhat Güvenç'ti
Aydın Selcen'e konuk olan Prof. Dr. Serhat Güvenç, 'Hırpalanmış bir Rusya Çin'in bütün planlarını bozabilir' dedi.

Artı TV’de Aydın Selcen’in sunumuyla gerçekleşen "Dünya ve Biz" programına bu hafta Prof. Dr. Serhat Güvenç konuk oldu. Ukrayna savaşına ilişkin gelişmelerin ele alındığı programda, Ukrayna ordusunun 8 bin km2’lik bir alanı Rus güçlerinden geri almasından hareketle sahadaki son durum değerlendirildi.

Son gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda Ukrayna’nın Kırım dahil olmak üzere Rusya’nın işgal ettiği topraklardan Rus güçlerini püskürtebileceğine dair bir algı oluşmaya başladığına değinen Güvenç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rusya’nın hâlâ stratejik düzeyde maçı değiştirebilecek kozları var, ama bunların maliyetleri çok yüksek. Bu kozlardan bir tanesi tam seferberlik ilan etmek, diğeri ise nükleer silah kullanarak savaşı tırmandırmak. Bir üçüncü koz da Çin tabii. Hırpalanmış bir Rusya Çin’in bütün planlarını bozabilir. Çin bunun önüne geçmek için Rusya’nın kaybettiği askeri teçhizatı takviyeye yönelirse bu, savaşın küresel ölçeğe yayılması anlamına gelir."

"KENDİ KALESİNE GOL ATAN BİR RUSYA İLE YAN YANA DURMAK İYİ DEĞİL"

Henüz savaşın dönüm noktasında olmasak da Putin için savaşın artık "ya hep ya hiç" noktasına doğru ilerlediğine değinen Güvenç, Putin açısından işler kötüye gitmeye devam ederse tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmeyebileceğini vurguladı.

Rusya’nın bu işten zararlı çıkma olasılığının her geçen gün artığının altını çizen Güvenç, Rusya’nın artık statü olarak eskisi gibi olamayacağını dile getirdi.

"Soğuk Savaş’ın bitiminden sonra Ukrayna’nın işgali rövanş maçı olarak değerlendirebilir" diyen Prof. Dr. Serhat Güvenç Ankara’nın, savaşı Ukrayna’nın kazanması halinde ne yapacağını düşünmeye başlaması gerektiğini hatırlatarak sözlerini tamamladı.

Öne Çıkanlar