Dünya Sağlık Örgütü: Covid-19 salgını bu yıl bitebilir, 3 senaryo var

Dünya Sağlık Örgütü: Covid-19 salgını bu yıl bitebilir, 3 senaryo var
WHO, virüsün evrimine dair 3 senaryo bulunduğunu açıklayarak 'En kötü senaryoya göre virüsün daha bulaşıcı varyantlarının çıktığını, hiçbir aşının işe yaramadığını görebiliriz' dedi.

Tüm dünyada milyonlarca kişinin ölümüne yol açan koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Covid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu olmalıdır" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Cenevre merkezindeki basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, kurumun 2022'de Covid-19'un küresel acil durumunu sonlandırmaya yönelik yayımladığı planının detaylarını paylaşarak, Ukrayna ve Etiyopya'daki insani durumu değerlendirdi.

Ghebreyesus, 2022'de Covid-19 Küresel Acil Durumunu Bitirmek için Stratejik Hazırlık ve Mücadele Planı"nın dünya için uygulanılabilir olduğunu vurgulayarak "Covid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu olmalıdır" ifadesini kullandı.

VİRÜSE DAİR 3 SENARYO

Virüsün evrimine dair 3 senaryo bulunduğunu belirten Ghebreyesus, "En iyi senaryoda, bundan sonra güçlendirici aşı dozlarını gerekli kılmayacak şekilde az varyant görmüş olacağız. İkinci senaryoda virüsün evrim geçirmeye devam ettiğini fakat aşılamalar sayesinde ağır hastalık oranının azaldığını görebiliriz. En kötü senaryoya göre ise bundan sonra virüsün daha şiddetli ve bulaşıcı varyantlarının çıktığını, bu yeni tehdide karşı hiçbir aşının işe yaramadığını görebiliriz" şeklinde konuştu.

KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Ghebreyesus, söz konusu senaryolar ışığında WHO’nun planının gerçekleşmesi için her ülkenin virüs takibi, aşılama, Covid-19'a karşı dayanıklı sağlık sistemi, virüsle mücadele araçlarına eşit ulaşımın sağlanması ve küresel iş birliği konularına önem vermesi gerektiğini vurguladı.

‘SALGIN RAHATLIKLA KONTROL ALTINA ALINABİLİR’

Covid-19 ile mücadele araçlarının iyi bir şekilde kullanılarak salgının kontrol altına rahatlıkla alınabileceğinin altını çizen Ghebreyesus, "Aşı ve tedaviye adil ulaşımı sağlayarak çok sayıda hayat kurtarabiliriz" diye belirtti.

‘AFRİKA’NIN YÜZDE 83’ÜNE TEK BİR DOZ AŞI BİLE YAPILAMADI, BU KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM’

Ghebreyesus, bu kapsamda 2022'nin ortasına doğru her ülkenin nüfusunun yüzde 70'ini aşılaması hedefinin kritik önem taşıdığını hatırlatarak "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler çoğunlukla bu hedefi tuttururken başta Afrika ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülke bu hedefin gerisinde kalmıştır. Afrika nüfusunun yüzde 83'üne henüz tek bir doz aşı bile yapılmamıştır. Bu benim için kabul edilemez bir durum" açıklamasında bulundu.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE İNSANİ KRİZ

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin de konuşan Ghebreyesus, Ukrayna'da Rusya'nın saldırıları sonucu hasar gören bölgelere WHO’nun tıbbi yardımlarını sürdürdüğü ve savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana 160 ton tıbbi ekipmanın başta kuşatma altındaki Mariupol kenti olmak üzere ülkede sağlık sisteminin etkilendiği bölgelere dağıtıldığı bilgisini paylaştı.

UKRAYNA’DAKİ SAĞLIK MERKEZLERİNE 82 SALDIRI

Ghebreyesus, Rusya'nın şimdiye kadar Ukrayna'daki sağlık merkezlerine 82 saldırı gerçekleştirdiğini, bu saldırılarda 72 kişinin yaşamını yitirerek 43 kişinin de yaralandığını aktardı.

Ayrılıkçı isyanların olduğu Etiyopya'nın Tigray bölgesine insani yardım dağıtılması için geçen hafta ilan edilen ateşkesi olumlu karşıladığını vurgulayan Ghebreyesus, "Bu ateşkesin, bölgede sağlık hizmetleri, elektrik ve komünikasyon gibi altyapıların yeniden tesisini sağlamasını umuyoruz" dedi.

‘İNSANLARIN AÇLIKTAN ÖLDÜĞÜ BİR ORTAMDA HER SAAT KIYMETLİDİR’

Ghebreyesus, ateşkesin ilan edilmesine rağmen Aralık 2021'den bu yana bölgeye hiçbir gıda yardımının ulaşamadığını aktararak "İnsanların açlıktan öldüğü bir ortamda her bir saat kıymetlidir. Tigray'da güvenlik güçlerinin 6 milyon sivile karşı yaptığı kuşatma, modern tarihte en uzun süren kuşatmalardan biri olmuştur" diye konuştu.

ULUSLARARASI CAMİAYA YARDIM ÇAĞRISI

WHO Genel Direktörü ayrıca, örgütün Ukrayna, Afganistan ve Etiyopya gibi acil insani durumlar karşısında yardımları ve Covid-19 ile mücadeleye desteklerinin sürdürülmesi için 2,7 milyar ABD doları fona ihtiyacı olduğunu hatırlatarak uluslararası camiaya yardım çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar