Dünya Basınından | 'ABD, dünyaya 500 milyon doz Biontech aşısı verecek'

Dünya Basınından | 'ABD, dünyaya 500 milyon doz Biontech aşısı verecek'
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) basını Başkan Joe Biden'ın Avrupa ziyaretini ön plana çıkardı. New York Times ABD'nin "kâr amacı gütmeyen bir fiyatla" 500 milyon doz Biontech aşısı alacağını ve yoksul ülkelere göndereceğini yazdı. Washington Post ise Donald Trump döneminde NATO konsepti kapsamında zarar gören ABD - Avrupa ittifakının yanı sıra Rusya'yla ilişkilerin test edileceği yorumunu yaptı.

 İngiltere'de yayımlanan gazeteler ise Biden'ın İngiltere'den başlayan Avrupa ziyaretine geniş yer ayırdı. The Guardian Biden'ın "sıcak bir şekilde karşılandığını" yazarken The Independent İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında Kuzey İrlanda üzerinden yaşanan Brexit geriliminin masada olacağını duyurdu.

ABD ve İngiltere'de bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: ABD 500 MİLYON DOZ AŞI VERECEK

New York Times, Beyaz Saray'ın gelecek yıl sonuna kadar yaklaşık 100 yoksul ülkeye 500 milyon doz Pfizer/BioNTech aşısı sağlamaya hazırlandığını yazdı.

Haberlere göre, aşının 200 milyon dozu bu yıl, geri kalanı ise 2022'de dağıtılacak.

Zengin ve yoksul ülkeler arasındaki aşılama farkını kapatmak için harekete geçmesi konusunda yoğun baskı altında olan ABD Başkanı, dün sabah kendisine dünyanın geri kalanı için bir aşılama stratejisi olup olmadığı sorulduğunda bir planının olduğunu söyledi.

Biden, başkan olarak ilk yurt dışı seyahati için başkanlık uçağına binmeden hemen önce, "Bir tane var ve bunu duyuracağım" dedi.

WASHINGTON POST: BIDEN'IN KİŞİSEL DİPLOMASİSİ TEST EDİLECEK

The Washington Post, Joe Biden’ın ilk yurt dışı ziyaretiyle ilgili yayımladığı "Müttefikler ve bir düşman, Biden’ın kişisel diplomasisini test edecek" başlıklı makalede "Kişisel diplomasisi ve sıkça bahsedilen yabancı liderlerle tanışıklığının ABD için sonuç üretip üretemeyeceği anlaşılacak" ifadesine yer verdi. Biden, George H.W. Bush’tan sonra dış politika üzerine en uzun süre çalışarak göreve gelen başkan olarak nitelendi. Biden’ın ABD müttefiklerinin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de bir görüşme yapacağının altı çizildi.

WALL STREET JOURNAL: BIDEN TRUMP'IN KARARLARINI GERİ ÇEKTİ

ABD Başkanı Biden'ın, selefi Trump’ın TikTok ve WeChat’e getirdiği yasakları iptal etmesi Wall Street Journal'da geniş yer buldu. Trump, Çin merkezli mobil uygulamaları güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştı. 

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden, Trump'ın WeChat ve TikTok'u yasaklayan kararnamelerinin yerine yeni bir kararname imzaladı.

Biden, yeni kararnamede ilgili ABD'li kurumlara yabancı rakip devletler tarafından geliştirilen yazılım ve uygulamaların ABD'nin ulusal güvenliğine risk teşkil edip etmediğine dair "kanıtlara dayanan" analizler yapılması emri verdi.

THE GUARDIAN: BIDEN'A SICAK KARŞILAMA

The Guardian, ABD Başkanı Joe Biden'ın Avrupa ziyaretinin ilk durağı olan İngiltere'ye ulaşmasını "Sıçak karşılama" başlığıyla haberleştirdi. 

Biden, Galler'deki G7 Zirvesi’ne katılmadan önce Kraliçe II. Elizabeth’i ziyaret edecek ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la görüşecek. 

Biden, Britanya’da dört günün ardından Brüksel’e NATO Zirvesi’ne geçecek. 

Joe Biden daha sonra Cenevre'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşecek.

THE INDEPENDENT: BIDEN JOHNSON'A KUZEY İRLANDA'YI HATIRLATACAK

Brexit'le ilgili olarak İngiltere'yle ve Avrupa Birliği arasındaki Kuzey İrlanda anlaşmazlığı sürerken Independent, İrlanda kökenli ABD Başkanı Joe Biden’ın, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la yapacağı ikili görüşmede "Kuzey İrlanda’da barışı riske atmamasını" isteyeceğini yazdı. 

"Biden, Boris Johnson'ı Brexit üzerindeki Kuzey İrlanda gerilimlerini 'harlamakla' suçluyor" başlıklı haberde Londra’danın Büyük Britanya ana karasından yapılan bazı ihracatlar için ödemesiz dönemi uzatmaya yönelik açıklamaları üzerine Biden’ın Kuzey İrlanda protokolünün daha fazla ihlal edilmesinin önüne geçmek için uyarıda bulunacağı belirtildi. 

Öne Çıkanlar