Dünya basınında Macron ve Putin toplantısındaki masaya yorum: Omacron

Dünya basınında Macron ve Putin toplantısındaki masaya yorum: Omacron
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Moskova'da gerçekleştirfikleri görüşmedeki masanın uzunluğu dünya basının da günedemindeydi.

Putin ise Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığmaya başlamasından bu yana ilk defa Batılı bir liderle ilerleme kat edildiği yönünde ifadeler kullandı.

Putin, Macron'un bazı tekliflerinin "beraber atılacak adımların temelini oluşturabilecek konumda" olduğunu, ancak "henüz üzerinde konuşmak için çok erken olduğunu" söyledi.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıdan sonra basına açıklama yapan Macron, Putin ile müzakerelerin devam edeceğini belirtti.

Bu görüşmelerin Rusya-Ukrayna sürecinin nasıl ilerleyeceği konusunda belirleyici olacağını ekledi.

MASANIN UZUNLUĞU TOPLANTIYA DAMGA VURDU

Bunun bir Covid-19 önlemi mi olduğu yoksa Avrupa ve Rusya'nın arasındaki mesafeyi mi sembolize ettiği sorusu gündeme geldi.

Radio France Moskova muhabiri Sylvain Tronchet'nin aktardığına göre, Macron ve Putin'in Moskova'daki görüşmesinde Covid-19 kapsamında ciddi önlemler alındı, önceden PCR testleri yapıldı ve masada ikisinden başka kimse oturmadı. Çevirmenler kabindeydi.

Sosyal medyada ve Fransız basınında Putin'in birkaç gün önce Macaristan Başbakanı Victor Oban'la da aynı mesafeden görüştüğü hatırlatıldı.

Avrupa Parlamentosu üyesi Alman politikacı Daniel Freund, iki ülke liderinin 1 Şubat'taki görüşmesinden sonra bir fotoğraf paylaşarak, "Kremlin'deki masalar bile gaz boru hatlarına benziyor" yazmıştı.

Le Figaro gazetesi, masanın siyasi olarak sembolik bir öneminin olmadığını, geçen hafta Oban'ın da aynı kaderi paylaştığını yazdı. Gazeteci Sylvain Tronchet da Orban görüşmesini hatırlattı.

Yine de Putin ve Macron görüşmesindeki masanın boyutuyla ilgili pek çok palaşım yapıldı. Rusya gazetesi Kommersant "Omacron" başlığı attı.

Fransa'nın önde gelen yayın organlarından France Culture, "Putin, Macron ve dünyanın en uzun masası" başlığını attı, "iki dünyanın boşanmasını temsil etmek istiyorsanız bu görüntü yeter" yazdı.

Liberation gazetesinin ilk sayfasında masanın uzunluğuna dikkat çeken bir görsel vardı. İki liderin dört metrelik olduğu belirtilen masanın uçlarında yaptığı toplantı için video görüşmesi benzetmesi yapıldı.

Kimileri ise bu uzun masayı bir küçük düşürme olarak değerlendirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar