DTK'den Kürtdistanî güçlere 'itidal' çağrısı: Kimsenin kazanımları berhava etme hakkı yok

DTK'den Kürtdistanî güçlere 'itidal' çağrısı: Kimsenin kazanımları berhava etme hakkı yok
'Kürtdistanî tüm yapıların, partilerin ve hareketlerin yeni bir travma yaratarak ve büyük bedellerle elde edilen kazanımları berhava etmesine sebep olma hakkı yoktur.'

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), PKK ve KDP arasında yaşanan gerginliğe dair yayımladığı mesajda, taraflara itidal çağrısında bulundu. Açıklamada, "Kalıcı barış ve iç huzur Kürtler kendi aralarındaki sorunları giderme olgunluğu ve ustalığını göstermeli, ulusal çıkarları esas almalıdır" denildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), PKK ve KDP arasında son dönemde çatışma riski barındıran gerginliğe dair yazılı bir mesaj yayımladı. Paylaşılan mesajda, taraflara itidal çağrısında bulundu. 

DTK, açıklamasında "Olası bir Kürt iç çatışması sadece çatışan güçleri değil, tüm Kürdistan’ı etkileyecektir. Birakujî veya kardeş kavgası Kürtlere dayatılan yüzlerce yıllık kölelik siyasetinin temel dayanağıdır" ifadeleri yer aldı. 

"Geçmişte Kürt güçleri arasında yaşanan çatışmaların yarattığı tahribat ortada iken Kürtdistanî tüm yapıların, partilerin ve hareketlerin yeni bir travma yaratarak ve büyük bedellerle elde edilen kazanımları berhava etmesine sebep olma hakkı yoktur" diyen DTK,  Kürdistan’ın neresinde olursa olsun Kürt partilerinin elde edilen kazanımları koruma çabası bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bölge ülkelerinin bir bütün olarak Kürdistan coğrafyasında Kürtler arası gerginliği tırmandırma ve çelişkileri derinleştirme gayretleri olduğunu hep birlikte gözlemlemekteyiz. Bu politikaların bir uygulama merkezi haline dönüştürülmek istenen Güney Kürdistan’daki gelişmelerin bu açıdan çok önemli olduğu görülmektedir. 

Bu kirli çabaların yansımalarını Zînê Wertê, Garê, Akrê ve son olarak Amediye’de gördük. Güney Kürdistan’da yaşanan ve yaşanması muhtemel Kürtler arası çatışmanın Kürtlere hiçbir faydası olmadığı gibi zararları çoktur. Bu zararlar son dönemlerde Güney Kürdistan’a yönelik gerçekleştirilen ve sivil ölümler, yerinden etme ile sonuçlanan askeri operasyonlarla tekrar ortaya çıkmaktadır. Güney Kürdistan’a yönelik bu saldırılara ek olarak Kürtler arası gerginlik ve çatışmaların derinleşme ihtimaline karşı herkesi itidalli davranmaya çağırıyoruz. Bütün Kürt partileri saldırı ve oyunlara zemin sunan koşulları tarihsel sorumluluğun bir sonucu olarak ortadan kaldırmaya çalışmalıdır.

'KİMSENİN KAZANIMLARI BERHEVA ETME HAKKI YOK'

Kardeş kavgasının sonuçlarının ne olduğunu ve yaralarının ne kadar geç kapandığını en iyi bilen halklardan biri Kürtlerdir. Bu anlamıyla geçmişte Kürt güçleri arasında yaşanan çatışmaların yarattığı tahribat ortada iken Kürtdistanî tüm yapıların, partilerin ve hareketlerin yeni bir travma yaratarak ve büyük bedellerle elde edilen kazanımları berhava etmesine sebep olma hakkı yoktur. 

İşgalci devletlerin teşebbüsleri sonucu olası bir Kürt iç çatışması sadece çatışan güçleri değil tüm Kürdistan’ı etkileyecektir. Birakujî veya kardeş kavgası Kürtlere dayatılan yüzlerce yıllık kölelik siyasetinin temel dayanağıdır. Kürtlere dayatılan bu kısır döngüden çıkışın yolu Kürtlerin ulusal birliğinden geçer. Bu anlamıyla herkesin taşıdığı sorumluluğu bir kez daha göz önüne alması ve siyaset ustalığı ile savaş sevdalısı devletlerin emellerini boşa düşürmesi gerekliliktir.

İçinde bulunduğumuz süreç son derece kritiktir. Tüm koşullar Kürtlerin özgürlüğünü kazanabilecekleri tarihsel fırsatların önümüzde durduğunu göstermektedir. Halkımız tüm Kürt partilerinden özgürlüğü getirecek tarihsel koşulların değerlendirilmesini beklemektedir. Bu tarihsel fırsatların kullanılmaması durumunda ise Kürdistan topraklarında egemen olmak isteyen güçlerin emellerine ulaşmasının yolu açılacaktır. 

'ULUSAL ÇIKARLAR ESAS ALINMALI'

Kalıcı barış ve iç huzur Kürtler kendi aralarındaki sorunları giderme olgunluğu ve ustalığını göstermeli, ulusal çıkarları esas almalıdır. Kürtler arası gerginlikten fayda sağlamak isteyen sömürgeci ve emperyal güçlere karşı gün kazanımları koruma ve ulusal birliğini sağlamaya odaklanma günüdür. 

Kürdistan’ın neresinde olursa olsun Kürt partilerinin elde edilen kazanımları koruma çabası bir zorunluluktur. Bütün partilerin bu sorumluluk bilinciyle hareket etmesi hem Kürtler arası iç barışın sağlanması hem de Kürtlerin iç çelişkilerinden faydalanarak bölgeye müdahale eden işgalci devletlerin oyununu boşa düşürmek açısından hayati derecede önemlidir. "

Öne Çıkanlar