Döviz kurlarında yükseliş sürüyor: Dolar 13, euro 15 TL'yi geçti

Döviz kurlarında yükseliş sürüyor: Dolar 13, euro 15 TL'yi geçti
Merkez Bankası müdahaleleri ve kur korumalı mevduat düzenlemesiyle 10,27'ye kadar gerileyen kurda hafta başında başlayan yükseliş trendi bugün de devam ediyor.

ARTI GERÇEK - Geçen hafta başında 18,36’lık zirveyi gördükten sonra 10,27’ye kadar gerileyen dolar/TL’de son günlerdeki yükseliş eğilimi bugün de devam ediyor. Dün 12 lirayı aşarak 12,88’i gören kur, bugün de 13 lirayı aştı ve 13,42 seviyesini gördü. Euro/TL’de de 15 seviyesi aşıldı ve 15,21 seviyesi görüldü.

CNN Türk canlı yayınında kurdaki son hareketi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Bugün dolar kurunda görülen artış, kurun 18 liradan inmesinin doğal salınımı. Her şey kontrol altında. Radikal düşüşten sonra salınımlarla kur normale dönecek. Piyasayı izliyoruz, ikaz ediyoruz, sonra gereğini yapıyoruz" yorumunu yaptı.

Dün akşam katıldığı canlı yayında "Dolar neden yükseliyor?" sorusuna yanıt veren Nebati, "Doların yükseldiği falan yok. Bu salınımlar yukarı, aşağı giderek kendi dengesine girecek" demişti. Dolarda sert düşüşün yaşandığı geceyi de anlatan Nebati, "Yerimde duramıyorum döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20-23 Aralık arasındaki dört günde toplamda 9 milyar dolarlık örtülü rezerv satışıyla döviz kurlarına müdahale etmişti.

Uzmanlar, kur korumalı mevduat ve kredi faizlerindeki artışın yanı sıra Merkez Bankası’nın yüklü müdahalesinin kurların düşüşünde etkili olduğunu belirtmişti. Merkez Bankası, faiz indirimleriyle yükselttiği kuru, doğrudan ve örtülü döviz satışlarıyla düşürmeye çalışmıştı.

Asya'da yatırımcıların gündeminde Omicron varyantına ilişkin gelişmeler yer alıyor. Endeksler ağırlıklı olarak sınırlı kazanımda Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde çoğunlukla alış ağırlıklı seyretti. Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay Bileşik endeksleri hafif artış kaydetti. Japonya'da Nikkei 225 düştü, Topix Endeksi ise yatay seyretti. Güney Kore'nin Kospi endeksi yataya yakın pozitif seyretti.

Öne Çıkanlar