Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya'da Rusya'ya katılmak için referandum yapılacak

Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya'da  Rusya'ya katılmak için referandum yapılacak
Ukrayna'nın doğusunda daha önce bağımsızlık ilan eden Lugansk ve Donetsk'de ayrıca Rus güçlerinin kontrolündeki Ukrayna'nın Herson ve Zaporijya bölgelerinde referandum düzenlenecek.

Ukrayna'nın doğusunda bağımsızlık ilan eden ve Rusya tarafından bu bağımsızlıkları tanınan Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin parlamentolarında, Rusya’ya bağlanmak adına düzenlenecek referandumların 23-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilmesi kararı alındı.

Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) parlamentosu başkanı Denis Miroşniçenkko, cumhuriyetin Rusya’ya bağlanmasına ilişkin referandumun 23-27 Eylül tarihlerinde düzenleneceğini kaydetti.

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) parlamentosu da aynı günlerde cumhuriyette Rusya’ya bağlanmaya ilişkin referandum düzenlenmesi kararını aldı. DHC parlamentosunda düzenlenen olağanüstü toplantıda, halka, Rusya’ya bağlanmak isteyip istemedikleri sorusunun yöneltileceği  açıklandı.

RUSYA'NIN KONTROLÜNDEKİ HERSON VE ZAPORİJYA'DA DA REFERANDUM DÜZENLENECEK

Öte yandan Ukrayna'nın güneydoğusunda yüzde 95'i Rus güçlerinin kontrolünde olan Herson bölgesinde de Rusya’ya bağlanmaya ilişkin referandumun 23-27 Eylül tarihlerinde düzenlenmesi kararı alındı.

Herson’daki askeri-sivil idarenin başkanı Vladimir Saldo Telegram'dan yaptığı açıklamada "Herson'un tamamen Rusya ile birleşmesini umduğunu" söyledi.

RIA Novosti haber ajansı aynı tarihlerde yine Rusya'nın kontrolündeki Zaporijya'da da benzer bir referandum yapılacağını duyurdu.

LAVROV: KENDİ KADERLERİNİN EFENDİSİ OLMAK İSTİYORLAR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rusya’ya bağlanmak için düzenlenecek referandumlara ilişkin "Donbass halkları kendi kaderlerinin efendisi olmak istiyorlar" dedi. Referandum düzenleme kararlarını olumlu olarak değerlendiren Lavrov, söz konusu girişimin bu bölgelerdeki halkların kendi kaderlerini tayin etme isteklerini ortaya koyduğunu söyledi.

Lavrov, "Özel askeri operasyonun en başından beri ve hatta ondan önceki dönemde de biz, ilgili bölgelerin halklarının kendi kaderleri konusunda kendilerinin karar vermesi gerektiğini söylüyorduk. Ve mevcut durumun tamamı, bu halkların kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor" dedi.

KULEBA: SAHTE REFERANDUMLAR HİÇBİR ŞEY DEĞİŞTİRMEYECEK

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise kararlara Twitter hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

Kuleba, "Sahte referandumlar hiçbir şey değiştirmeyecek. Ne de hibrit mobilizasyonlar. Rusya, Ukrayna topraklarını yasa dışı şekilde işgal eden saldırgan taraf oldu ve bunu sürdürüyor. Rusya ne derse desin, Ukrayna'nın kendi topraklarını kurtarmak için her hakkı var ve kurtarmaya da devam edecek" ifadelerini kullandı.

SCHOLZ: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, planlanan referandumların uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Alman Haber Ajansı DPA’nın haberine göre Scholz, New York’ta BM Genel Kurulu oturum aralarında referandum konusuna tepki göstererek, "Ukrayna’nın doğusundaki sözde referandumlar kabul edilmeyecek. Bu sözde referandumların kabul edilemeyeceği, uluslararası hukuk ve dünya toplumunun bulduğu anlayışlar tarafından kapsanmadığı çok ama çok açıktır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar