'Dolar yükseldikçe fakirleşiyoruz'

'Dolar yükseldikçe fakirleşiyoruz'
Akaryakıta art arda yapılan zamlara tepki gösteren araç sürücüleri, 'Dolar yükseldikçe fakirleşiyoruz' dedi.

Ekonomik krizi derinleştiren politikalarda ısrar eden AKP iktidarı, bir yandan bakan değişiklikleri yaparken, diğer yandan "dış güçleri" suçlamayı sürdürüyor. Döviz kurlarındaki artışla Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, zamları da beraberinde getirdi. Akaryakıta her gün yapılan yeni zamlar, petrol istasyonlarında kuyruklar oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, akaryakıta son 2 ayda 7 kez zam yapıldı. Aynı verilere göre, benzinin ortalama fiyatındaki yıllık artış yüzde 26,7, motorindeki yıllık artış yüzde 35,5, gazın ortalama fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 82,6 artış oldu. 

EVDEN İŞE GİDEMİYORLAR 

İzmir'in Buca ilçesi Çamlıkule Mahallesi’nde bulunan bir petrol istasyonuna akaryakıt almaya gelen araç sürücüleri, sürekli yapılan zamma tepki gösterdi. İnşaat işçisi olan Bedirhan Korkmaz (31), akaryakıta getirilen zamlara isyan ederek, "Bizler emekçi insanlarız, arabayla artık evden işe gidemiyorum. Normalde 40 TL’lik aldığım yakıt, şuanda 80 TL'ye çıktı. Getirilen zamlar artık belimizi büktü" dedi. İnşaat malzemeleri nedeniyle araç kullanımının zorunlu olduğunu dile getiren Korkmaz, "Araba olmazsa iş yapamam" dedi. 

HER SABAH ZAMLA UYANIYORLAR 

Zamlar nedeniyle çareyi işe yaya olarak gitmekte bulan Haşim Kılıç (32), "Bıktık artık, her sabah benzin zammıyla uyanıyoruz. Bir zam daha gelse, arabayı evin önüne park edip, yürüyerek işe gideceğim. İşten kazandığım parayla ancak geçiniyoruz. Nereye kadar gidecek bu durum. Ekmek alamayacak hale geldik. Asgari ücretle geçinmeye çalışıyorum. Benzin zammı bazen rüyama giriyor. Bir daha zam olsa, nasıl işe giderim diye kara kara düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

‘NASIL İŞ YAPACAĞIZ?’

Servis şoförü İbrahim Köpeli (61), yakıt alamadığı için birçok kez yolda kaldığını söyleyerek, "Benzin olmuş 10 TL, nasıl iş yapacağız? Böyle giderse işimden de olacağım. Arabanın deposuna su mu katalım? Sürekli benzine verdiğimiz para bizi tüketti. Her gün zam mı olur? Nasıl bir ülkede yaşıyoruz. İktidarı Allah'a havale ediyorum. 20 yıldır hırsızlık yaparak ülkeyi batırdılar" diyerek tepki gösterdi. 

SORUMLUSU İKTİDAR

Daha önce 100 TL yakıtın Buca ile Urla arasında gidiş-geliş seyahatini karşıladığını ancak şuan aynı tutarla sadece gidişi sağlayabildiklerini dile getiren Harun Yakaç (21), "Bütün bu sorunların nedeni iktidardır. Ekonomi çok kötü durumda, büyük bir ekonomik kriz içerisindeyiz. Daha büyük ekonomik kriz bekleniyor. Nasıl geçinebiliriz? Bunun düşünmekten yoruldum. Bu duruma derhal çözüm bulsunlar" şeklinde konuştu. 

'DOLAR YÜKSELDİKÇE FAKİRLEŞİYORUZ’ 

Mobilya fabrikasında çalışan ve haftalık 650 TL ücret alan Efekan Erkaplan (20), işe gidebilmek için bu ücretin 300 TL’sini yakıta verdiğini söyledi. Temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ifade eden Erkaplan, şunları söyledi: "İşin içinden nasıl çıkacağımızı şaşırdık, dolar yükseldikçe fakirleşiyoruz" dedi. (MA / Hakan Yalçın)

Öne Çıkanlar