Dolar/TL yükselişte, euro rekor kırdı

Dolar/TL yükselişte, euro rekor kırdı
Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin ardından dolar güne hafif artarak başladı, kademeli olarak TL karşısında yükseldi, euro da rekor kırdı.

EKONOMİ - Moody's'in not indirim kararı sonrası güne sakin seyirle hafif yukarı yönlü başlayan dolar/TL'de yükseliş öğle saatlerine doğru hızlandı.

Dolar ve Euro Türk Lirası karşısında, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin ardından yükseldi.

Dün piyasa beklentisine paralel gelen Merkez Bankası faiz kararı sonrası 3.79-3.80 aralığında hareketin izlendiği kur, saat 11:35'de yüzde 0,54 yükselişle 3,8142'de yer aldı. Euro/TL ise yüzde 0,53 artışla 4.7354 seviyesinde.

Küresel piyasalarda zayıf bir görünüm çizen dolar, TL'ye destek olurken, Moody's'in not kararı negatif tarafta yer aldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürdü ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdi.

MOODY'S'İN SON AÇIKLAMASINDAN BU YANA NE DEĞİŞTİ?

MOODY'S TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

Kredi notunun aşağı çekilmesinde, Türkiye'nin not görünümünün geçen yıl "negatif"e çevrilmesinde rol oynayan iki temel gelişmenin belirleyici olduğunu kaydeden Moody's, bunların özetle "kurumların direncindeki süregelen kayıp" ve "dış şok riskinin yüksek borç ve siyasi riskler nedeniyle artması" olduğunu kaydetti.

KALICI BOZULMA BEKLENMİYOR

Moody's'in hali hazırdaki notunun yatırım yapılabilir seviyenin altında olduğuna işaret eden analistler, bu nedenle son indirimin piyasalarda önemli bir etkisinin olmayacağı görüşünü dile getirdi. 

Kararın zamanlama olarak sürpriz ancak beklenti olarak şaşırtıcı olmadığını belirten analistlere göre notun fiyatlamalara yönelik muhtemel etkileri sınırlı düzeyde negatif olabilir, ancak kalıcı bozulma beklenmiyor.

ECB KARARLARI BEKLENİYOR

Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü kararı euronun hareketi açısından önemli olacak. Ancak kimi uzmanlar bankanın bu toplantıda temkinli olacağını, bu nedenle piyasaların çok fazla etkilenmeyebileceğini dile getiriyor.

Küresel piyasalarda bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları takip edilecek.

ECB'nin para politikasında bir değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ifade eden analistler, Draghi'nin saat 16.30'da başlayacak basın toplantısında ileriye dönük ipuçlarının aranacağını dile getirdi. ECB'nin politikasını normalleştirme sürecinin, borç alma faizinin negatif bölgede olması nedeniyle zorluklar içerdiğine değinen analistler, bunun da piyasalarda belirsizliğe neden olduğunu dile getirdi.

Öne Çıkanlar