Öğlen yükselişe geçen dolarda 9,86 ile yeni zirve: Gram altın rekor tazeledi

Öğlen yükselişe geçen dolarda 9,86 ile yeni zirve: Gram altın rekor tazeledi
Güne 9,74'lerden başlayan dolar, öğle saatlerinde hızlı artışla 9,83'ü gördü. Akam saatlerinde artışını sürdüren dolarda 9,86 ile yeni tarihi zirve kaydedildi. Gram altın 578 TL'ye tırmandı.

ARTI GERÇEK - Döviz kurları güne yatay bir seyirle başlamasının ardından öğlen saatlerinde yükselişe geçti.

Dolar yeni güne 9,74 seviyesinden başlarken, öğle saatlerinde yükselişe geçti. Dolar akşam saatlerine doğru 9,86 seviyesine kadar çıktı ve tarihi zirvesi olan 9,85'i geçti. Dolar dün günü 9,73 seviyesinden kapatmıştı. 

Euro ise 11,27 lira seviyesinden güne açılış yaparken, öğle saatlerinde 11,34'e kadar yükseldi. Euro da akşam saatlerinde yükselişine devam ederken,  dün kapanışta 11,29 seviyesinden işlem görüyordu.

GRAM ALTIN DA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Gram altın, dolardaki yükseliş ve küresel altın fiyatlarındaki ralliyle gün içerisinde 578 TL’ye kadar tırmanarak rekor tazeledi.

Gram altın, 21 Ekim’de küresel altın fiyatlarındaki yatay seyre rağmen dolar/TL'nin 9,40 seviyesinin üzerine çıkmasıyla 2020'nin Kasım ayında gördüğü 540 TL'yi de geride bırakarak 543 TL ile yeni bir rekor kırmıştı.

Sonrasında 567 TL’ye kadar hızlı bir yükseliş kaydeden güvenli liman gram altın, dolar/TL ve küresel altın fiyatlarının 25 Ekim’den itibaren gerilemesiyle 540 TL seviyelerine inmişti.

GCM Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci, "Zaten haftaya yapılacak Merkez Bankası toplantısı yaklaşırken fırtına öncesi sessizlik vardı. Kur 9,65-9,75 aralığında fazla durdu. Piyasa artan enflasyona rağmen faiz artışının devamını fiyatlıyor, kur artışının nedeni bu" dedi.

18 Kasım’da yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 100 baz puan faiz indirimi yapılmasını ve politika faizinin yüzde 15’e çekilmesini beklediğini belirten Çitilci, dün MÜSİAD’dan yapılan açıklamanın da faiz indiriminin devam edeceğinin bir işareti olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) yeni Genel Başkanı Mahmut Asmalı, dün yaptığı açıklamada, yüksek faizin üretim maliyetlerini artırdığını ve bu bağlamada faizlerin düşürülmesi kararlarının doğru olduğunu dile getirerek, ‘Kur artışını faizi artırarak dizginleyeceğiz’ söylemini doğru bulmadıklarını belirtti.

Asmalı, "Faizlerin iki yönü var. Getiri yönü ve maliyet yönü. Sanayiciyi ilgilendiren maliyet yönü yani kredilerdir. Faizlerin yüksek olması üretim maliyetlerinin yüksek kalmasına neden olmakta ve enflasyonun yüksek çıkmasını sağlamakta. Faizler ne kadar düşerse üretim maliyetleri de kredi faizlerinin gevşemesine bağlı olarak aynı miktarda düşecektir. Bu durum enflasyonun düşmesine katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda yatırımların, üretimin ve istihdamın önündeki en büyük engel olarak gördüğümüz faiz oranlarının düşürülmesini destekliyoruz. Biz sanayiciyiz dolayısıyla bankaların faiz indirmesini doğru buluyoruz" dedi.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan da, "Zaten yüksek olan enflasyona dair endişeler var. Petrol 85 dolar üzerine geldi, enerjide dışarıya bağımlılık enflasyon artışını hızlandırabilir" dedi. Erkan, "Zayıf lira ve küresel enerji maliyetleri, Merkez Bankası faiz indirirken enflasyonun yüksek kalmasına ve liranın daha zayıf getiride kalmasına neden olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar