Dolar 'İzmir bombasını' da vurdu

Dolar 'İzmir bombasını' da vurdu
İzmir Bombası'nın mucitlerinden Orhan Çelebi: Zamlardan şikayetçiyiz. Bugün aldığımız ürünü ertesi gün yerine koyamıyoruz. Bir buçuk ay önce 120 liraya aldığımız toz şeker 450 lira oldu.

İzmir'de uzun insan kuyruklarıyla bilinen meşhur, sıcak çikolatalı kurabiye "İzmir Bombası'na" da zam geliyor. Sade çikolatalısı 5, Antep fıstıklısı ise 7 liradan satılan bombanın mucitlerinden 14 yıllık esnaf Orhan Çelebi, döviz kurundaki artışlar sonrası girdi maliyetlerinin yükselmesinden şikayet etti.

Çelebi, her şeye zam geldiğini belirterek, "Zamlardan sitemkarız. Bir türlü önüne geçilemiyor. Bugün aldığımız şeyi ertesi gün aynı fiyata yerine koyamıyoruz. Un, şeker ve yağ en basit kalemler. Bundan bir buçuk ay önce 120 liraya aldığımız toz şeker 450 lira, Yağ ve un da aynı şekilde. Bu şekilde devam ederse küçük esnaflar hepsi kepenk indirir" dedi.

'ANTALYA'DA ÇAKMASI 12-13 LİRA, BURADA 5 LİRA'

Sade bombayı 5, Antep fıstıklısını ise 7 liradan sattıklarını belirten Çelebi şöyle konuştu:

"7 çeşit ürünümüz var. Antep fıstıklı ve yer fıstıklı olanı zararına satıyoruz. Antep fıstığının kilosunu 120-130 liradan alıyoruz. Teraziye koyduğunuzda maliyeti 7-8 liraya geliyor. Ancak biz müşteriyi geri çevirmemek için 7 liradan satıyoruz. Yıl başında dokunacağız fiyatlara. Buna mecburuz. Bize yapılan yüzde 400 zam ama biz ürüne yüzde 25 bile yapamayacağız. Bir senedir aynı fiyattan satıyoruz. Şu an kurtarmıyor. Zararına satıyoruz. Kaliteden ödün vermiyoruz. Okullar açıldı, hafta sonu yoğun oluyoruz. Normalde bakkaldan aldığınız bir çikolata ile bunu kıyasladığınızda kalite farkı var. Antalya'da çakmasını 12-13 liraya satıyorlar. Burada 5 lira. Her kesime hitap ediyor. Kargoyla 81 ile gönderiyoruz. Her gün bütün illere gidiyor. Almanya, ABD, Japonya dahil aile dostlarına götüren var."

UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR

İzmir'de geçmişte yüzlerce metre uzun kuyruklar oluşturmasıyla sosyal medyada birçok kez gündem olan bomba kuyruğu halen devam ederken, müşteriler de fiyatların Türkiye koşullarında normal olduğunu söylüyor. İzmir'e Bursa ve Edirne'den gelen iki öğrenci, "İzmir'e geldiğimizde ilk durağımız burası oluyor. Bomba fiyatları günümüz ekonomisinde normal" diye konuştu. (ANKA)

Öne Çıkanlar