Büyükelçi tansiyonu düştü dolar 9,44'e geriledi: Gözler Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda

Büyükelçi tansiyonu düştü dolar 9,44'e geriledi: Gözler Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda
Büyükelçi gerilimin görece azalmasının ardından dolar 9,50 seviyesinin altına çekilirken, resmi tatil nedeniyle kısa sürecek haftada Merkez Bankası'nın enflasyon raporu izlenecek.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından 10 büyükelçiye ilişkin istenmeyen kişi ilan edilmesi hususunda yeni açıklama yaptı. Erdoğan, 'büyükelçi' konusunda, "Ülkemizin yargısını ve egemenlik haklarını hedef almıştır. Ülkem ve milletim adına ortaya koyduğumuz tavır bu sorumlu duruşun tezahürüdür. Niyetimiz asla kriz çıkarmak değil. Yapılan yeni bir açıklamayla ülkemize yönelik bühtandan geri dönülmüştür" dedi.

Yeni haftaya büyükelçiler için 'istenmeyen kişi' açıklamalarının etkisiyle 9,84'ü aşarak rekorla başlayan dolar/TL, konunun bir krize dönüşmemesinin de desteğiyle yeniden 9,60'ın altına çekildi. Dün akşam ve gece boyunca  9,60'un altında yatay seyreden dolar/TL, bu sabah da benzer seviyelerden 9,50 seviyesinin altına 9,44'lere geriledi. Euro ise 10,97 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporu 28 Ekim'de gerçekleşecek. Aynı gün öğleden sonra ve takip eden gün ise resmi tatil.

Türkiye'nin beş yıllık CDS'leri ise dün günü 459/465 baz puandan tamamladı.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) de gerileyerek 453 baz puan seviyesine inerken 10 yıllık tahvil faizi de yeniden yüzde 20’nin altına geriledi.

Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı ve beklenenin oldukça üzerinde olan 200 baz puanlık faiz indiriminin ardından, kamu bankaları da dün başta ticari olmak üzere kredi faiz oranlarını da 200 baz puan civarında indirdi.

TCMB'nin para politikası uygulamalarına ilişkin endişeler ve dolardaki küresel güçlü seyir TL'de değer kaybı yönünde etkileyen ana etken olmaya devam ediyor. Piyasada ayrıca kamu bankalarının faiz indirimlerinin TL'ye etkisi de takip edilmeye başlandı.

ÇIKIŞ YÖNLÜ İŞLEMLER DEVAM EDİYOR

Yabancı yatırımcılar oldukça düşük seviyelere çektikleri TL cinsi varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine devam ediyorlar. Bankacılar yabancı yatırımcı eksikliği göz önüne alındığında TL'nin seyrini görmek için daha çok lokallerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlere bakacaklarını belirtiyorlar.

TCMB'nin eylül ayının ilk günlerinde gerçekleşen yatırımcı toplantısında artık çekirdek enflasyona bakacağını ifade etmesi ve faiz indirimlerinin yakın olduğu yönündeki sinyalleri ile TL'de başlayan değer kaybı ise bugüne kadar nedereyse aralıksız devam etti.

TL, AÇIK ARA NEGATİF AYRIŞTI

Eylül ayına 8.3 civarından başlayan dolar/TL rekor olan 9.85 seviyesine kadar yükseldi. TL, eylül ayı başından geçen hafta cuma gününe kadar dolar karşısında yüzde 14 değer kaybederek benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrıştı. TL'den sonra en çok değer yitiren Brezilya realinde kayıp yüzde 8'de kaldı. Ruble ise aynı dönemde dolar karşısında yüzde 4'e yakın değer kazandı.

DEĞER KAYBI RİSKİ SÜRÜYOR

Reuters'ın geçen hafta görüşlerine başvurduğu altı ekonomist de enflasyonun Ekim ayında büyük ihtimalle yüzde 20'yi aşacağını hesapladı. Gerçekleşen enflasyona göre reel olarak yüzde 4'e yakın negatif getiri sağlayan TL'de analistlere göre değer kaybı riski sürüyor.

SINIRLI BİR ALAN KALDI

Birçok bankacı TCMB'nin faiz indirimlerinin devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabileceği endişesini dile getirdi. TCMB ise faiz indirimlerine devam yönünde algılanan bir mesaj verdi, ancak bunun için yıl sonuna kadar "sınırlı" bir alanın kaldığını belirtti.

ALTIN FİYATLARI ENFLASYON ENDİŞELERİNİN ETKİSİNDE

Türk Lirası’nın sert değer kaybı nedeniyle döviz kurlarında geçtiğimiz haftadan bu yana yaşanan dalgalanma altın fiyatlarını da etkiledi. Dün akşam saatlerinde Türk Lirası’ndaki kısmi değer artışı altın fiyatlarına da yansıdı. Dün gün içinde 567 TL seviyesiyle tarihi zirvesini gören gram altın an itibariyle 557 TL seviyelerinde seyrediyor.

Cumhuriyet altını 3 bin 593 alış ve 3 bin 651 TL satış seviyelerinde işlem görürken çeyrek altın 900 TL satış ve 916 TL alış fiyatıyla işlem görüyor.

ENFLASYON ENDİŞELERİ ALTIN FİYATINI YÜKSELTTİ

Yurtdışı spot piyasalarda ise altın fiyatları oldukça hareketli. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın son konuşmasında enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğini söylemesi ve Hazine Bakanı Janet Yellen’in 2022’nin ilk çeyreğine kadar enflasyonun yüksek kalabileceğini fakat bunun baş edilemeyecek bir sorun olmadığını belirtmesi altın fiyatlarında hareketlenmeye neden oldu.

Spot piyasada altın fiyatları, enflasyonun kalıcı olacağına dair endişeler ve hisselerde yaşanan yükselmenin piyasanın genelindeki iyimserliği artırmasıyla 1800 doların üzerinde işlem görüyor.

Cuma günü 1813 dolara çıkarak 7 Eylül sonrası en yüksek seviyeyi gören ons altın, bugün 1805 dolar yakınında işlem görüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar