'Dolar 7 Haziran'a kadar 5 TL'ye çıkabilir'

'Dolar 7 Haziran'a kadar 5 TL'ye çıkabilir'
Commerzbank Ekonomisti Ghose, TCMB'nin 7 Haziran toplantısına kadar bekleme imkanı olmadığını belirterek, "Dolar toplantıya kadar 5 TL'ye bile çıkabilir" dedi.

EKONOMİ - Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, Bloomberg HT'ye, TL varlıklardaki satışı değerlendirdi. Ghose, bu satışların gelişen piyasalardaki harekete paralel olduğunu, TCMB'nin harekete geçip geçmeyeceği meselesinin de satışta etkili olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası'nın 7 Haziran toplantısına kadar bekleme imkanı olmadığını vurgulayan Ghose, "Dolar toplantıya kadar 5 TL'ye bile çıkabilir. Yani umarım bir faiz artışı yaparlar, benim görüşüme göre faiz artışının Cumhurbaşkanı'nın nihai amacıyla çelişmesi söz konusu değil, durumu stabilize etmeleri daha iyi olacak" ifadesini kullandı. 

İLGİLİ HABER: MERKEZ BANKASI, 7 HAZİRAN'DAN ÖNCE FAİZ ARTIRABİLİR

Ghose şöyle devam etti: "Eğer faiz oranları yüzde 17-18'lere çıkarsa herşey sakinleşir, 3-6 ayda enflasyon da düşer, bunun akabinde faizleri yeniden düşürebilirsiniz, böylece daha iyi bir denge sağlamış olursunuz."  

KESKİN BİR FAİZ ARTIŞI YAPMALI

Societe Generale Gelişen Piyasalar Direktörü Phoenix Kalen de, TCMB'nin keskin faiz artışı yapması gerektiğini dile getirdi. Kalen, Türk Lirası'nın diğer gelişen piyasa para birimlerine paralel olarak değer kaybettiğini, ancak siyasi gelişmelere bağlı olarak TL'deki değer kaybının daha sert olduğunu ifade etti. 

Merkez Bankası'nın şu an baskı altında olduğunu kaydeden Kalen, Merkez Bankası'nın 'keskin bir faiz artışına' gitmesi gerektiğini belirtti. Kalen, "Cumhurbaşkanı Erdoğan daha fazla faiz artışı istemediğine dair mesajlar verirken bir yandan Merkez Bankası piyasaları sakinleştirmeye çalışıyor, eğer Merkez Bankası taahhütlerini yerine getirirse TCMB'den oldukça keskin bir faiz artışı görmeliyiz" diye konuştu. 

TÜRKİYE EN KIRILGANLAR ARASINDA

ABD dolarındaki güçlenmenin ve 10 yıllık tahvil faizlerinin artmasının gelişen piyasa para birimlerini olumsuz etkilediğini kaydeden Kalen, "En kırılgan gelişen piyasalar ciddi dışsal dengesizlikleri olanlar, mali politikada tersine gidenler, cari açık dengesinde negatifte olanlar olacak. Bu anlamda Arjantin, Türkiye, Güney Afrika en kırılgan piyasalar olarak karşımıza çıkıyor" değerlendirmesini yaptı . 

İLGİLİ HABER: FITCH: TÜRKİYE EN KIRILGAN ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ

Öne Çıkanlar