Dolar 4.17'yi geçti, euro 5 lira seviyesinde

Dolar 4.17'yi geçti, euro 5 lira seviyesinde
TL'de kayıplar arttı. Dolar endeksindeki güçlenmenin yanı sıra S&P not indirimi kararı sonrası TL’deki değer kayıpları artarak devam ediyor.

EKONOMİ - Dolar endeksindeki güçlenmenin yanı sıra S&P kararı sonrası TL’deki değer kayıpları artarak devam ediyor. Güne 4,10 seviyesinin üzerinde başlayan, fakat sonrasında 4,0918 seviyesine kadar geri çekilen dolar/TL, sonrasında tekrar yönünü yukarı çevirdi ve 4,17 seviyesine kadar çıktı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla piyasalar kapalı iken, dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB"den "BB-"ye düşürdü. S&P'nin kararı sonrası dolar/TL, 4,1236'ya yükselirken, günü yüzde 0,98 artışla 4,4014'ten tamamlamıştı.

Bu sabah ise ilk işlemlerde 4,10 civarında olan, gün içerisinde 4,1691'i gören dolar/TL, saat 15.25'de önceki kapanışa göre yüzde 1,22 artışla 4,1520'den işlem gördü. Bir ara 5,0054'e çıkan euro ise aynı dakikalarda yüzde 1,30 artışla 4,9850 seviyesindeydi.

Diğer taraftan dolar endeksi ise, 92,24 seviyesinde seyrini sürdürüyor.

FAİZLER HIZLI YÜKSELDİ

ABD 10 yıllıkları yüzde 3 seviyesinin biraz altında seyrederken, Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faizi aynı dakikalarda 29 baz puan artışla yüzde 14,58'den, 10 yıllık tahvil faizi ise 30 baz puan artışla yüzde 12,90 seviyesinden işlem görüyordu.

Pazartesi günkü sert satışlar sonrası S&P’nin not indirimine rağmen güne tepki alımlarıyla başlayan Borsa İstanbul, tepki alımlarının sınırlı kalması sonrası satış baskısı gördü.

BIST 100 endeksi, 102.934-105.332 arasında geniş bantta hareket ettiği günün ilk yarısını yüzde 0,37 düşüşle 103.896’dan kapattı.

Günün ikinci yarısında kayıplarını artıran BİST 100 endeksi aynı dakikalarda yüzde 1'i aşan düşüşle 102.900 seviyelerine kadar geri çekildi. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla endeks 104.000 seviyesine yöneldi.  

NOT İNDİRİMİ HASSAS BİR ZAMANDA GELDİ

Rabobank gelişen piyasa stratejistleri, TL'ye ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı bir rapor yayınladı. Raporda, S&P'nin Türkiye'nin kredi notu indiriminin liraya olan duyarlılığın hala görece hassas olduğu bir zamanda gerçekleştiğine değinildi.

Stratejistler, erken seçimi AKP'nin kazanması durumunda, büyüyen dengesizlikleri dikkate almaksızın izlenecek büyüme yanlısı politikaların seçim sonrası asıl hedef olmaktan çıkabileceğini ve bunun da TL için olumlu olabileceğini belirtti. 

Rabobank, önümüzdeki birkaç hafta dolar/TL ve euro/TL kurlarında her iki yönde de daha sert hareketler bekliyor. 

Raporda, Merkez'in 25 Nisan'da GLP faizini 75 baz puan artırmasının ardından çok daha yakın bir tarihte adım atmak zorunda kalabileceği yönünde değerlendirme yapılarak, "Liradaki satış baskısının artması durumunda TCMB'nin olağanüstü toplanmasının göz ardı edilemeyeceği" ifadesine yer verildi. 

PİYASA ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Societe Generale Strateji Direktörü Phoenix Kalen da, Bloomberg HT'ye konuk oldu. TL varlıklarında son yaşanan satışta S&P'nin not indiriminin küçük bir faktör olduğunu kaydeden Kalen, "Asıl neden teknik anlamda bazı seviyelerin geçilmesi oldu. Piyasa zorlu bir dönemden geçiyor, tek etkilenen TL değil" dedi.

Kalen kurdaki yükselişe neden olan faktörlerin çoğunun dış kaynaklı olduğunu, bu anlamda TCMB'nin de yapacağı bir şey olmadığını ifade etti.

Kurda 4.20'nin direnç seviyesi olduğunu belirten Kalen, "Fed'den bu akşam bir sürpriz beklemiyoruz. Enflasyon yüzde 2'lik hedefine yaklaşıyorsa piyasa da artık yüksek faiz oranlarına alışırsa bu kısa vadede stabilizasyon sağlayabilir, gelişen piyasalar da ılımlı bir toparlanma gösterebilir" ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar