Antalya'daki kritik görüşmeden somut sonuç çıkmadı: Dolar, petrol ve altın yükseldi

Antalya'daki kritik görüşmeden somut sonuç çıkmadı: Dolar, petrol ve altın yükseldi
Antalya'da gerçekleşen dünyanın dikkat kesildiği Rusya-Ukrayna görüşmesinden savaşın durdurulmasına yönelik somut ilerleme çıkmadı. Döviz kurları bu gelişme sonrası yukarı yönlü hareketli...

+GERÇEK - Dünyanın dikkat kesildiği Rusya-Ukrayna görüşmesinden savaşın durdurulmasına yönelik somut ilerleme çıkmadı. Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü formattaki görüşmeler sonrası iki taraftan verilen mesajlar savaşın devam edeceği yorumlarına neden oldu. Üçlü formattaki görüşmeler öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iki tarafla da ikili görüşmeler yaptı.

Görüşmeler piyasalar tarafından da dikkatle izleniyordu.

Bugün tüm dünyanın gözü Türkiye'nin ara buluculuğu ile Antalya'da gerçekleştirilen Rusya-Türkiye-Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısına çevrilmişti. Piyasaların görüşmeden bir barış anlaşması çıkması beklentisi yoktu. Yine de en azından barış yönünde yapıcı adımların atılması beklentiler dahilindeydi.

Altının ons fiyatı 1.976 dolardan 2000 doların üzerine tırmandı. Dün 111 dolara kadar gerileyen, görüşme öncesinde 113 dolar civarında seyreden Brent petrolün varil fiyatı ise 117 doların üzerini gördü. Petrolde günlük yükseliş yüzde 4.5'i buldu.

Güne 14,70'ler seviyesinden başlayan dolar/TL kuru görüşmenin gerçekleştiği saatlerde ve sonrasında 14,90 seviyelerine kadar yükseldi. Euro/TL ise 16,60 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. 

Dolar/TL, Rusya'nın Ukrayna'yu işgale başladığı ilk günlerde test edilen seviyeleri de aşarak bu bugün 14,90'a kadar tırmandı. Her iki kur için de yüzde 2'ye aşan artışlar söz konusu.

Geçen yıl yüzde 44 değer kaybeden TL yıl başından beri daha istikrarlı bir seyir izliyordu.

Türkiye'nin beş yıllık CDS'leri bu hafta 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten sonra dün günü 648/663 baz puandan tamamladı.

KULEBA: AMACIMIZ UKRAYNA'DAKİ SAVAŞI SONLANDIRABİLMEK

Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba bir basın toplantısı düzenledi. Kuleba, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"24 saatlik ateşkes konusunu ele aldık. Bu konuda herhangi bir ilerleme kaydetmedik. Yine bu formatta görüşme için hazır olacağım. İki dışişleri bakanı bir araya gelince barış ve güvenlik konularının ele alınması gerekiyor. Amacımız Ukrayna'daki savaşı sonlandırabilmek, aynı zamanda topraklarımızı Rus işgal güçlerinden arındırabilmek. Rusya teslimiyet istiyor, Ukrayna teslim olmayacak. Rusya talepleri karşılanana kadar saldırılara devam edeceğini iletti. Rus askerler gelmeden önce nükleer tesislerimizde her şey sorunsuzdu. Rusya nükleer tesislerden ve gaz tesislerinden askerlerini çekmeli."

LAVROV: OLASI PUTIN-ZELENSKIY GÖRÜŞMESİ ELE ALINDI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da görüşme sonrası basın açıklaması yaptı. Lavrov, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gerçek müzakerelerin yanlış şekilde kullanılmaması istiyoruz. Müzakerenin yerini alabilecek hiçbir şey yoktur. Burada insani konuları ele aldık. Askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için aldığı önlemleri anlattık. Siviller gönüllü taburlar tarafından kalkan olarak kullanılıyor. Günlük olarak insani koridor açılması talebini tekrarladık. Ukrayna krizinin kökten bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Rusya Belarus'ta Ukrayna ile ciddi müzakereler istiyor.

Diğer ülkelere saldırmayacağız, Ukrayna'ya da saldırmadık. Öyle bir durum çıktı ki Rusya'nın güvenliği tehdit altına alındı. Bunu uzun zaman açıklamaya çalıştık.

Ukrayna'ya silah gönderenler eylemlerinden sorumlu olduklarını bilmelidir. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır.

Rus silahlı güçlerinin işlediği suçlar konusunda bir sürü iddia var. Ancak bu doğum hastanesinin Azak Taburları tarafından önceden ele geçirildiği, ve buradan doktorlar ve sağlık çalışanlarını boşalttığı ifade edildi. Birçok konuda manipülasyon söz konusu.

Ukrayna krizinin kökten bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

Olası Putin-Zelenskiy görüşmesi ele alındı. Putin, Zelenskiy ile görüşmekten kaçınmıyor. Bunun hazırlık çalışmaları yapılmalı, bu konuda mutabakata varılmalı. Dostane, silahsızlaştırılmış bir Ukrayna istiyoruz.

Yaptırımların Rusya ekonomisine etkisini çözeceğiz ve bir daha asla Batı'ya bağımlı olmayacağız. Rusya'nın petrol ve gaz satabileceği yeterli pazarı var.

Nükleer savaş olacağına inanmıyorum, inanmak istemiyorum."

Öne Çıkanlar