Doğanşehir'de köylülerin içme suyu kaynağını kurutan maden firması ek proje ile genişlemek istiyor

Doğanşehir'de köylülerin içme suyu kaynağını kurutan maden firması ek proje ile genişlemek istiyor
Köylüler, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün düzenleyeceği toplantıya katılmayacaklarını belirterek, yapılması gerekenin projeden vazgeçmek olduğunu söyledi.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesi Dedeyazı Mahallesi'nde, Mir Serhat Madencilik firması tarafından yapılan ve çevreye zarar verdiği belirtilen "Demir Ocağı ve Kırma Eleme Zenginleştirme Tesisi"ne yıkama tesisi ilave edilmek isteniyor.

Söz konusu ilave projesi için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından "Halk Katılım Toplantısı" yapılmak istendi. Dedeyazı Köyü Dayanışma Derneği adına konuşan Recep Çakır toplantıya katılmayacaklarını belirtti. Çakır, projenin kendileri için yok hükmünde olduğunu, zaten şirketin hiçbir kurala uymayarak çalışmalarını yürüttüğünü, önce yıkama tesisini yapıp sonra proje için ÇED başvurusuna bulunduklarını kaydetti. 

Maden ocağının 18 yıldır devam eden tahribatlarını sıralayan Çakır şöyle konuştu: "Evlere 100 metreden daha az bir uzaklığa sahip olan maden ocağındaki çalışmalarda kullanılan araç gereçler, taş kırma, araç yükleme, demir kırma ünitesindeki faaliyetler köyün yaşam alanlarına yakın olması suretiyle, evlere zarar vermekte ve ayrıca gürültü kirliliğine sebep olmaktadır. Maden çalışması sırasında çıkan hafriyatlar dere yataklarına, orman arazisine boşaltılmakta, köyün ekosistemine zarar vermektedir. Köylülerimize ait üzüm bağları ve kayısı bahçeleri, sıfır metre mesafede olan çalışma alanındak, hafriyat ve demir kırma eleme ünitesinden kaynaklı tozlardan büyük zarar görmektedir. Bu zarar Malatya Valiliği'ne bağlı Yatırım İzleme Koordinasyon başkanlığı ve Tarım il Müdürlüğü tarafından rapor edildi. Maden çıkartılan alan köyün içme ve sulama suyu kaynağının tam üzerinde yer aldığı için bu su kaynağı yok edildi. Maden ocağı açılmadan bu su kaynağı yaklaşık 500 dönüm tarım arazisini sulamakta ayrıca 205 hanenin su ihtiyacını karşılamaktaydı. Köy halkı içerisinde kronik solunum hastalıklarına sahip insanlar, maden ocağından çıkan tozlardan kaynaklı şimdiden büyük sıkıntılar yaşamakta. Benzer sağlık sıkıntılarının gelecekte daha çok yaşanacağı aşikârdır. Ağır iş makinaların kullandığı yol güzergâhının toprak yol olmasından kaynaklı Yelli Gedik mezramızda yaşayan insanlarımız ve tarım alanlarımızdaki armut, bağ ve diğer canlılar toz içerisinde kalmaktadır. Tüm bu sorunları mevcut kurumlara ilettik gelip yerinde gördüler. Yetkililerin denetlemekte ve önlem almakta yetersiz kaldığı madencilik faaliyetleri sonucunda ortayaa çıkan tahribat her geçen gün büyümektedir." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar