Doğal SİT alanı Altınkum Plajı'na yapılacak inşaat, tepkiler sonucu durduruldu

Doğal SİT alanı Altınkum Plajı'na yapılacak inşaat, tepkiler sonucu durduruldu
Doğal SİT Alanı Altınkum plajında bir maden firması tarafından yapımına başlanan Beach-Club inşaatı bölge halkının ve çevre aktivistlerinin girişimleri sonucu durduruldu.

İzmir Çeşme'de bulunan ve Doğal SİT Alanı olan Altınkum plajında denize sıfır kumsal alanda Adana merkezli bir maden firması büyük bir Beach-Club inşaatı başlattı. Maden firması Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 6 metrekare portatif büfe, 21 metrekare teras, 4 metrekare de cankurtaran kabini olmak üzere bin 400 metrekare arazi kiralarken, yıllık kira bedeli 360 bin TL olan bu alanda büyük iş makinalarıyla 20. Bin metrekareye yakın bir alan tahrip edildi. 

Söz konusu alanda 100 yıllık ardıç ağaçları köklerinden sökülürken, firma ayrıca Doğal SİT alanına kaçak sondaj vurdurarak izinsiz su kuyusu da açtı.

İNŞAAT DURDURULDU

Yaşanan tahribatın ardından çevre aktivistleri ve bölge halkı hukuki girişimlerde bulundu. İdari makamlara verilen dilekçelerin ve suç duyurularının ardından bölgeye gelen DSİ yetkileri su kuyusunu mühürledi. Jandarma şirket tarafından kapatılan yolları açarken, ruhsatsız inşaat durduruldu. 
 
Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler ve avukat Seher Gacar şu açıklamayı yaptı: "Çevre Bakanlığı’nın bu firma ile yapmış olduğu 3 yıllık kira kontratı iptal edilmedikçe tehlike geçmiş değil, Çeşme Belediyesi bu kaçak yapılaşmaya işletme ruhsatı vermemeli, yapılan tahribat mahkeme bilirkişisi tarafından tespit edilmeli ve bu firma ağır cezalar almalı. Mücadele henüz bitmemiştir, hukuki başvurularımızı devam ettireceğiz, hazineye ait olan halkın malı olan bu kumsalın işgaline karşı duracağız."

Öne Çıkanlar