Doğa savunucuları 699 maden ihalesinin iptali için dava açtı

Doğa savunucuları 699 maden ihalesinin iptali için dava açtı
MAPEG’in Nisan’da duyurduğu 699 maden sahası ihalesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi talebiyle dava açıldı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin de içinde olduğu ülke genelinde 36 dernek, platform ve vatandaşlar dün Anayasa Mahkemesi’ne 699 maden sahasının ihalesinin  "Anayasa’ya aykırılık" gerekçesiyle iptal edilmesi talebiyle dava açtılar.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nün (MAPEG) 29 Nisan’da açtığı 227. grup ihale sahası ilanıyla 63 ilden 699 sahanın, maden aranması için bugün ihale edeceği duyurulmuştu. Bunun ardından ekoloji derneklerinden karara tepki gösterilmiş, ihalelerle ülkenin her yanının maden işletmecilerine sunulduğu yönünde eleştiriler yapılmıştı.

Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, "İktidarın doğanın, yaşam alanlarının yok edilmesine ve yeraltını, yer üstünü sermayeye sunarken iklim değişikliğinin de artmasına da neden oluyor. Ekoloji dernek ve platformları olarak hukuksal süreci devam ettiriyoruz. Daha önce de ilimizde olan çeşitli maden alanlarını kapsayan ihaleler için de dava açmıştık. Davalar devam ediyor. Şimdi de ülke genelinde 699 maden alanı ihalesine dava açtık. Bu alanlar içinde Ordu da bulunuyor" denildi.

‘HEM HUKUKSAL HEM FİİLİ MÜCADELE' 

ORÇEV yönetim kurulu açıklamasında hukuksal süreç yanında fiili ve meşru mücadelenin de sürdürüldüğü vurgulanarak "Hukuksal mücadele olmazsa olmazımız. Ancak yeterli değil. Halkımız toprağına, suyuna, tarım arazisine fiili mücadeleyle de sahip çıkıyor. İktidarın ihalelerle toprağımızı, suyumuzu, tarım arazilerimizin yok edilmesine hizmet etmektedir. Maden ve enerji çalışmaları talana yağmaya dönüştü. İklim değişikliği hızlanıyor" dedi.

‘ZARARI BÜYÜK OLACAK' 

Son olarak davanın gerekçesi hakkında da bilgi verilen açıklamada, "Yapılan ihaleler peş peşe gelerek ülkenin her tarafın zarar görmesine neden olacak. Telafisi mümkün olmayan zararlar oluşacak. Bu nedenle de yargı süreci bitene kadar ‘Yürütmenin Durdurulması’ talepli dava açıldı. Dava sürerken yapılan çalışmalar sonucu geri dönüşü olmayan zararların verildiğini verdiğimiz mücadele alanlarında yaşadık. Bu nedenle ihalelerin iptal edilmesi gerekiyor" denildi.

Öne Çıkanlar