Diyarbakır'da Bahçeli adına yapılmak istenen ormana tepki: Aklımıza ırkçılık geliyor

Diyarbakır'da Bahçeli adına yapılmak istenen ormana tepki: Aklımıza ırkçılık geliyor
‘Kürt düşmanı biri adına yapılacak ormanı kabul etmiyoruz' diyen kent sakinleri 'Diyarbakır bizimdir’ dedi, kararı 'kışkırtma' olarak niteledi.

MHP Diyarbakır İl Başkanlığı, üzerine türküler yazılmış ve kent için tarihsel bir öneme sahip olan Kırklar Dağı'nda, Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin adına hatıra ormanı oluşturacağını açıkladı. Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri'ne hakim tepede bulunan Kırklar Dağı'nda oluşturulmak istenen "Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı" için Büyükşehir Belediyesi kayyımı Vali Münir Karaloğlu ve Orman İşletme İl Müdürlüğü tarafından 210 dönüm arazi tahsis edildiği belirtildi. Kent sakinleri ise Kürt karşıtı görüşleriyle bilinen Bahçeli’nin isminde ormanlık alan oluşturulmak istenmesine tepki gösterdi.  

‘BAHÇELİ DİYARBAKIR’I TEMSİL ETMİYOR, AKLIMIZA IRKÇILIK GELİYOR’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre "Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı" ismine karşı olduğunu belirten Mehmet Şimşek, "Diyarbakır’ı hiç temsil etmiyor. Aksine kin ve düşmanlık besliyor. Bahçeli deyince aklıma ırkçılık geliyor. Kürt düşmanı biri. Diyarbakırlılar olarak istemiyoruz. Adının bile anılması yanlış. Amaçlar Kürtleri sömürmek. Başka da amaçları yok" diye konuştu.

‘BU BİR KIŞKIRTMA’

Bahçeli’nin Diyarbakır sakinleriyle tamamen zıt ideolojilere sahip olduğuna dikkati çeken Yusuf Özdemir, "Böyle bir ismin Diyarbakır’ın önemli bir alanına hatıra ormanın yapılması kesinlikle yanlış" diye belirtti. Olası bir ankette de olumsuz sonuç çıkacağını kaydeden Özdemir, "Yüzde 80-90 ‘Diyarbakır halkı bu ismin hatıra ormanını istemiyor’ cevabı alırlar. Ben de şahsen istemiyorum. Bunca siyasi gerilimin içinde yapılması gereken en son şey budur. Bu bir nevi insanları kışkırtmadır. Yanlış buluyorum. Bahçeli Diyarbakırlıların sevmediği biridir. Geçmişe döner ve siyasi ideoloji olarak yorumlarsak; Bahçeli’nin yapmış olduğu röportajlarda bu nefreti kendini gösteriyor. 90’larda faili meçhullerde, Kürtlerin beyaz Toros gerçekliği var. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda kimse bu hatıra ormanını istemez" diye konuştu.

‘OY ALAMADIĞI KENTTE BAHÇELİ ADINA HATIRA ORMANI YAPTIRMAK ÇOK YANLIŞ BİR ADIM’

Bahçeli’nin oy alamadığı kentte adına hatıra ormanın yapılmasının çok yanlış bir karar olduğunu belirten Derviş Acar da, "Bu orman tepkiyle karşılanır. Bir Diyarbakırlı olarak kabul etmiyoruz. Böyle yaparak daha çok oy almak istiyor galiba. Kesinlikle istemiyoruz" sözleriyle tepki gösterdi.

‘ÇOK DEĞERLİ ŞAİRLERİMİZ, MÜZİSYENLERİMİZ VAR, ONLARIN İSMİ ÇOK HOŞUMUZA GİDERDİ’

Bahçeli ismine karşı çıkan bir diğer yurttaş Ali Ekinci ise "Neden gelip Diyarbakır’a yapıyorlar?" diye sordu. Ekinci, şunları söyledi: "Diyarbakır’a yakışmaz. Diyarbakır’a ancak Diyarbakır’ın yerlilerinin ismi olur. Şairlerimiz, müzisyenlerimiz olur. Çok değerli isimlerimiz var. Onlar daha iyi olur. Ahmed Arif var örneğin. Onun adına yapsınlar, hoşumuza da giderdi. Ama Devlet Bahçeli ismi hiçbir şekilde bu kenti yansıtmıyor" dedi.

‘BAHÇELİ OY ZAMANI KÜRTLERLE KARDEŞ, SONRASINDA DÜŞMAN OLUYOR’

Bahçeli’nin Kürtlere yönelik söylemlerine değinen Ekinci, şunları söyledi: "Sürekli Kürtler hakkında kötü söylemler söyleyen biri. Oy zamanı Kürtlerle kardeş, sonrasında Kürtlere düşman. Diyarbakır bizimdir. Kesinlikle Devlet Bahçeli’nin adına bir hatıra ormanı istemiyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar