Diyarbakır eski Kolordu Komutanı'na hapis cezası

Diyarbakır eski Kolordu Komutanı'na hapis cezası
Darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle tutuklu yargılanan Diyarbakır 7'nci Kolordu eski Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

HABER MERKEZİ - Darbe girişiminde bulunanların oluşturduğu "Yurtta Sulh Konseyi" tarafından hazırlanan listede adı "Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı" olarak geçen tutuklu Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz hakkında 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15 yıla kadar hapisle istemiyle açılan davanın karar duruşması, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan Yılmaz’ın, SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmaya, sanık ve müşteki avukatları katıldı.

'CUMHURBAŞKANINDAN ÖNCE BEN  DARBEYE KARŞI TEDBİR ALDIM'

Davanın esası hakkında savunma yapan sanık Yılmaz, darbe girişimine karşı ilk tedbir alan kişilerden biri olduğunu ileri sürdü. Yılmaz, "Cumhurbaşkanı bile çağrı yapmadan ben tüm tedbirleri aldım. Aldığım tedbirler sonucunda kanunsuz hiçbir olay meydana gelmedi. Türkiye'de bu şekilde emir veren kimse yok. Diyarbakır Valisi, asayiş toplantısı sırasında darbeye karşı durduğum için bana teşekkür etti.

Adliyeye, Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine 8. Ana Jet Üssü'ndeki gözaltıları yapmak üzere geldim. Darbecilerin istediği helikopterleri Ankara'ya göndermedim. Diyarbakır'da darbe kalkışması suçu yoktur. Ne FETÖ'cü ne de darbecilerle hiçbir alakam yok. Darbeye karşı duruşum açık ve nettir. Ben nasıl darbeci faili oluyorum anlayamadım. Burada ille bir suçlu aranıyorsa o ben değilim. Darbeye karşı emir veren ben 18 aydır 10 metrelik hücrede tutuluyorum. Bu bana yapılan haksızlıktır. Hangi vicdan bunu kabul edebilir" diye belirtti.

'DARBECİLER DIŞARIDA GEZERKEN BEN 18 AYDIR TUTUKLUYUM'

Hakkındaki darbeci iddialarına ilişkin savunmasına devam eden Yılmaz, "Sıkıyönetim listesinde ismim irademin dışında yazılmış. Ne FETÖ'cü ne de darbeciyim. Laik demokratik cumhuriyete inanan Atatürkçü bir Türk generaliyim. Gerçek FETÖ'cüler, itirafçı olanlar, FETÖ ile fotoğraf çektirenler, maddi destek sağlayanlar, birlikte yemek yiyenlerin hepsi serbest. Fakat darbeye karşı çıkan ben 18 aydır tutukluyum. Adalet nerede? Başsavcının talimatı ile adliyeye geldim. Kapıda tokalaşarak karşılanıp uğurlandım. Ben 18 aydır ağırlaştırılmış şartlarda yaşıyorum ve adalet arıyorum. Esas FETÖ'cü ve darbeciler dışarıda gezerken ben 18 aydır tutukluyum. Darbeyi engelleyen kişilerden biriyim. Darbe kalkışmasını önlemek ve anayasaya bağlı kalmak mı benim suçum? Gerçekler er ya da geç ortaya çıkacaktır. Suçsuzum, tek tesellim vicdanımın rahat olmasıdır. Onurum, şerefim ve kimliğimin geri verilmesini istiyorum" dedi.

Diyarbakır’da görev yaptığı 2 yıllık sürede, sokağa çıkma yasağı ilan edilen Sur, Nusaybin, Bağlar ve Silvan ilçelerinden "önemli bir operasyonu" yönettiğini ifade eden Yılmaz, suçsuz olduğunu iddia ederek beraatına istedi.

Avukat savunmalarının ardından kararını açıklayan mahkeme, Yılmaz’a "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan 15 yıl hapis cezası verdi. Yılmaz'ın tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı. (M.A)

Öne Çıkanlar