Diyarbakır'da alanlara çıkan kadınlar 'Aysel'in hafızası hafızamızdır' dedi

Diyarbakır'da alanlara çıkan kadınlar 'Aysel'in hafızası hafızamızdır' dedi
Diyarbakır’da alanlara çıkan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü coşkulu bir şekilde kutladı. Kadın katliamına 'dur' diyen kadınlar, iktidarın kadın karşıtı politikalarına tepki gösterdi.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar gününde alanlara çıktı. Diyarbakır’daki kutlamaların adresi İstasyon Meydanı’ydı. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde "Kadın özgürlük zamanı" sloganıyla gerçekleşen miting öncesi polis yoğun önlem aldı.

ALANA GİRENLER İKİ AYRI ARAMADAN GEÇİRİLDİ

Miting alanının etrafını bariyerlerle kapatan polis, çevrede yoğun önlem aldı. İstasyon meydanına çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Bölgeye çok sayıda TOMA, Zırhlı araç ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Polis saat 12.00'den önce kimseyi alana almadı. Alana gelişler saat 12.00'den sonra başladı. Birçok noktada giriş için kontrol noktaları oluşturan polis, alana girmek isteyenleri iki defa aramadan geçirdi. 

'AYSEL'İN HAFIZASI HAFIZAMIZDIR'

Rengarenk kıyafetlerini giyen kadınlar miting alanına gelmeye başladı. Miting alanında "Jin Jiyan Azadi", "Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var" yanı sıra hasta mahpuslarla ilgili sloganların yazılı olduğu pankartlar asıldı. Alanda, tutuklu olan HDP eski milletvekili Aysel Tuğluk'un durumuna da dikkat çeken pankartlar yer aldı. "Aysel'in hafızası hafızamızdır" sloganının yer aldığı pankartı da alanda yerini aldı. Alanı dolduran kadınlar "Jin Jiyan Azadi" sloganları atarak halaylarla kutlamalara başladı.

DÜNYA KADIN ÖRGÜTLERİNİN MESAJLARI OKUNDU

Diyarbakır'daki 8 Mart Dünya Kadınlar günü mitingine Ortadoğu başta olmak üzere, Dünya kadın örgütlerinden gönderilen mesajlar okundu. Mesajlarda Kürt kadınlarının vermiş olduğu mücadelenin önemine vurgu yapılarak, cezaevlerinde bulunan HDP’li kadın siyasetçilere selam gönderildi.

GARİBE GEZER’İN ANNESİ KADINLARI SELAMLADI

Diyarbakır'daki mitingde cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in annesi Halime Gezer’de vardı. Sahnede kadınlara Kürtçe seslenen anne Gezer, alanda bulunan kadınlara seslenerek, "Hepiniz Garibe Gezer’siniz" dedi. Anne Gezer kadınlar tarafından coşku ile karşılanarak alandan "Jın Jiyan Azadi" sloganları yükseldi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLENLER ŞİMDİ DE YOKSULLUK NAFAKASINI KALDIRMAYI TARTIŞIYOR'

İstasyon Meydanında toplanan kadınlara seslenen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) MYK üyesi Döne Gevher Koyun,  iktidarın politikasını eleştirerek kadınlar olarak ataerkin devlet sistemine karşı mücadele etmekten asla vaz geçmeyeceklerini söyledi. Kadınların AKP-MHP iktidarının baskıcı politikaları ile karşılaştığını ifade eden Koyun, iktidarın bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini hatırlattı. Bu iktidarın şimdi de yoksulluk nafakasını kaldırmayı tartıştığını ifade eden Koyun, "Yoksulluğun bu kadar derinleştiği bir süreçte bunun tartışılmasını kabul etmiyoruz" dedi.

'OHAL BİTTİ ANCAK KHK’LER DEVAM EDİYOR'

Konuşmasında OHAL uygulaması, KHK’lerle işten atılmalara da değinen Koyun, OHAL’in bittiğini ancak buna rağmen KHK’lerin devam ettiğini söyledi. İktidarın işten çıkarmalarla kadınları korkutmaya çalıştığını ifade eden Koyun, "Bunun bizleri korkutacağını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Korkmuyoruz. Özgür bir şekilde örgütlenmemize devam edeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz" dedi. Kadınların birçok alanda baskı ve şiddete maruz kaldığını ifade eden Koyun, devam eden savaşlardan en çok kadınların zarar gördüğünü söyledi. Kadınların ayrımcılığa, şiddete, tacize ve tecavüze uğradığını hatırlatan Koyun, erkek egemen sisteme karşı mücadelelerini sürdüreceklerinin mesajını verdi.

'KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR'

AKP iktidarının, eril sisteminin  "makbul kadın" yaratma çabasına girdiğini hatırlatan Koyun, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Kadınların katledilmeye devam ettiğini, kadına yönelik şiddetin arttığını ifade eden Koyun, kadın cinayetlerinin de, buna karşı kadınların verdiği mücadelenin de politik olduğunu söyledi. Tüm baskılara rağmen katledilen kadınların faillerini sormaya devam edeceklerini, Gülistan Doku’nun akıbetini sormaya devam edeceklerini ifade eden Koyun, Urfa’da Adalet Nöbeti’nin birinci yılını dolduran Emine Şenyaşar’ın yanında olacaklarını söyledi. Koyun, "Kadın yoksulluğuna savaşa, işyerlerindeki tacize karşı isyanımızı birleştiriyoruz. Alanlarda olmaya her günü 8 Mart yapmaya söz veriyoruz" dedi.

'AYSEL TUĞLUK YAŞAMINI ORTAYA KOYDU'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran,  iktidarın kadınları hedef aldığını söyledi. Konuşmasında cezaevlerinde olan kadın siyasi tutukluları ve cezaevlerinde hayatını kaybedenleri hatırlatan Başaran,   Aysel Tuğluk'un ağır bir hastalıkla karşı karşıya olduğunu hatırlattı. Tuğluk'un gün geçtikçe hafızasını yitirdiğini, hastalığının ise ilerlediğini ifade eden Başaran, ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen AKP-MHP iktidarının Aysel Tuğluk'u cezaevinde rehin tuttuğunu söyledi. "Biz Aysel Tuğluk’un hafızasıyız" diyen Başaran, "Tuğluk kadın özgürlük mücadelesi ve Kürt sorununun çözümü için yaşamını ortaya koydu. Bugün de bu düşmanlıkla karşı karşıya. Bugün de arkadaşlarımızın geri adım atmasını bekliyorlar. Arkadaşlarımızın tümü özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

'İKTİDAR TECRİDİ YÖNETİM ŞEKLİNDE GETİRDİ'

Başaran konuşmasının devamında miting alanının etrafında alınan önlemleri işaret ederek, bunun tecridin bir başka boyutu olduğunu söyledi. İktidarın tecridi bir yönetim şekline getirdiğini, toplumun tüm kesimlerine tecridi yaydığını ifade eden Başaran, "Duruşumuzu tecrit altına almaya çalışıyorlar. Tecrit yönetim biçimi haline gelmiş. Bu tecritle zindanlarda tutulan binlerce arkadaşımızı yok etmeye çalışıyorlar. Her zaman söylüyoruz; bu coğrafyada bir sorun var ve bunun çözüm adresi de bellidir. Çaresi İmralı kapılarının açılmasıdır. Barış isteyen kadınlar olarak yaşamımız üzerindeki tecrit kaldırılıncaya kadar mücadele edeceğiz" dedi.

'İKTİDAR KADINLARIN YAŞAMINI DARALTIYOR'

Kadına yönelik şiddetin giderek arttığını, kendi yaşamları için karar almak isteyen tüm kadınların devlet-erkek şiddetine maruz kaldığını ifade eden Başaran, kadına yönelik şiddete ilişkin verileri paylaştı. Kadına yönelik şiddetin politik olduğunu vurgulayan Başaran, şunları söyledi:  

"AKP-MHP, siyasetiyle her gün kadının yaşamını daraltıyor. Her gün bu siyasetle kadının yaşamını daraltmaya çalışıyorlar. Ancak bugün Siirt’te, Dersim’de, İstanbul’da, Ankara’da, Şırnak’ta kadınlar alanlarda. Bu yüzyıl kadınların özgürlük yılı olacak. Ne devlete ne de erkeğe itaat etmeyiz. Bir adım geri atmayız.

Batman’da İpek Er, bir uzman çavuş tarafından tecavüze maruz kaldı. Er, en son katledildi. Garibe Gezer mücadele eden bir kadındı. Cezaevinde tecavüze maruz kaldı ve katledildi. Gülistan Doku yıllardır kayıp. Dersim gibi her yeri MOBESE’lerle kaplı olan yerde bulunamıyor. Her gün polis ve uzman çavuşlarla genç Kürt kadınları üzerinden özel savaş yürütülüyor.

AKP-MHP iktidarı kadınların kazanımlarını hedef alıyor. Eş Başkanlığı suç olarak kabul ediyor. İstanbul Sözleşmesi bir gecede feshedildi. Bugün de nafaka tartışması yürütülüyor. Bu kazanımları AKP-MHP’de vermedi. Direndik ve büyük bedeller ödedik. Ancak tüm bunlara karşı örgütleneceğiz ve bu kirli politikaları yok edeceğiz." HDP’li kadın milletvekillerine yönelik iktidarın politikalarına tepki gösteren Başaran, en son dokunulmazlığı kaldırılan Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in durumunu hatırlattı. Semra Güzel’in halkın oyları ile seçilen bir kadın siyasetçi olduğunu ifade eden Başaran, "Semra Güzel bu halkın ve kentin iradesidir" dedi.

Coşkulu bir şekilde devam eden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mitinginde Koma Sorjiyan’ ve sanatçı Ayfer Düzdaş sahne aldı.

Öne Çıkanlar